Savarina

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie
Savarina

Ingrediente

  • aluat:
  • 250 gr faina
  • 10 gr drojdie
  • 1 lingurita sare
  • 2 lingurite zahar
  • 2 oua
  • 1 galbenus
  • 80 gr lapte
  • 75 gr unt
  • sirop:
  • 500 ml apa
  • 350 gr zahar
  • 50 ml rom negru
  • marmelada de caise pentru suprafata
  • pentru servit:
  • frisca batuta si fructe diverse

Mod de preparare

Incalzim foarte putin laptele si amestecam cu drojdia, adaugam ouale, sarea si zaharul, batem in robot impreuna cu faina destul timp, adaugand untul in bucati moi dar nu topite.

Cand se desprinde aluatul de pe peretii vasului il acoperim cu un prosop 60 minute sa creasca in loc caldut.

Cand aluatul s-a dublat in cantitate se pune in forma de chec (rotunda) pe care am uns-o cu unt si tapetat cu faina, pana la jumatatea formei. Lasam la crescut inca 30 de minute.

Dam pe cuptor (dupa ce s-a dublat marimea) de 180 de grade, 30 de minute.

Lasam sa se raceasca dupa ce l-am scos din forma si facem pe partea inferiora 4-5 gauri mici cu varful cutitului.

Intr-o cratita cu dimensiuni mai mari decat forma in care s-a copt savarina se prepara siropul din toate ingredientele mentionate mai sus.

Cum da in clocot stingem focul si introducem savarina in siropul fiert luand cu lingura sirop din oala si stropind toata suprafata savarinei.

Cand s-a umezit suficient (va avea infatisearea unui burete) o punem pe un platou rotund ungem suprafata cu marmelada de caise pe care inainte de folosire o dam putin pe foc cu putina apa sa se faca mai lichida.

Se serveste cu frisca batuta cu zahar (dupa gustul fiecaruia) si cu fructe de jur imprejur.

P.S. Se pot coace in forme individuale de o portie sau asa cum am facut eu in fotografie, o forma mare si se taie felii pentru servire.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza dulce

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce
Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Incearca cea mai simpla si delicioasa reteta de pesto de leurda, explicata pas cu pas! Preparat in doar cateva minute, acest...

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas
Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Incearca reteta traditionala de drob de miel, perfecta pentru masa de Paste! Preparat cu organe fragede, verdeata proaspata...

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise