Sarmalute in foi de vita cu orez si legume yalangi (arabesti)

Sarmalutele "yalangi", sunt foarte gustoase si apetisante.

Timp pregatire
165 minute
Complexitate
medie
Sarmalute in foi de vita cu orez si legume yalangi (arabesti)

Ingrediente

  • - 0,5 kg frunze de foi de vita proaspete
  • - 2 carofi mijlocii
  • - 60 ml ulei masline
  • - sare
  • - piper
  • Umplutura:
  • - 0,6 kg orez
  • - 3 rosii mijlocii
  • - 2 cepe mijlocii
  • - 1 legatura mica de patrunjel
  • - 1/2 legatura menta
  • - 2 lamai
  • - 2 linguri seminte coriandru macinat
  • - 2 linguri vegeta de legume (de casa sau delikat )
  • - sare, piper, dupa gust
  • - 60 ml ulei masline

Mod de preparare

Sarmalutele "yalangi", sunt foarte gustoase si apetisante. Ele se servesc, fie reci fie calde. Este o reteta apreciata de toate varstele. Aceste sarmalute le vom gasi ca aperitiv in majoritatea restaurantelor orientale. Sa trecem acum la modul de preparare. Acum fiind in luna iunie, trebuie sa profitam de frunzele de vita de vie proaspete si fragede si sa preparam aceste sarmalute delicioase. Frunzele de vita de vie, daca sunt proaspete, se vor opari foarte putin, daca sunt marinate in sare, se vor lasa la desarat. Eu una, imi fac provizii de frunze de vita din momentul cand apar, deci prima productie, ca sa nu se intareasca, le spal, le usuc, apoi le rulez grupusoare in folie alimentara si le pun in congelator. Cand vreau sa fac sarmalute, doar le scot de cu seara din congelator si le las pana a doua zi, daca e iarna, le las in chiuveta sa se dezghete, iar pe timp de vara le voi introduce in frigider. Pana dimineata, ele deja se desprind usor una de alta si le putem folosi. Acum fiind sezonul, profitam de ocazie si folosim frunzele proaspete.

Frunzele dupa ce au fost culese le vom spala, apoi le asezam una peste alta si le vom opari, apoi le lasam sa se raceasca si ne vom ocupa de umplutura.

Orezul care este deja curat se spala bine in cateva ape, apoi se pune la inmuiat in apa calduta timp de 30 min.

Intre timp vom pregati compozitia. Vom spala rosiile, ceapa, patrunjelul si menta, pe care le vom toca marunt si le vom pune intr-un vas in care vom face compozitia. Peste ele vom pune, zeama de la o lamaie si jumatate din uleiul de masline. Dupa jumatate de ora vom scurge orezul de apa si il vom pune intr-o strecuratoare pentru cateva minute pentru a se scurge surplusul de apa, apoi il vom adauga peste legumele taiate. Vom condimentanta si sara dupa gust, astfel compozitia este pregatita si putem sa incepem formarea sarmalutelor. Vom lua din compozitie nu mai mult de o lingurita de umplutura si o vom intinde pe foaia de vita, apoi o rulam si marginele le impaturim spre interior, ca sa nu iese compozitia, apoi o rulam si o strangem bine, ca sa nu se desfaca pe timpul fierbierii. Dupa cum vedeti si din imagini, ele sunt mici si subtiri, dimensiunea lor este intre 5-7 cm si nu mai mult de 2 cm latime. Eu le gatesc intr-o oala stainless steel sau teflon. Sunt persoane care gatesc in oala de presiune, dar eu nu am incercat aceasta varianta niciodata. La baza oalei am pus cartofi, taiati rondele, care vor capata un gust foarte placut dupa gatire. Deci la baza oalei vom pune rondelele de cartofi, se pot pune si rondele de rosii si restul de ulei de masline. Dupa ce am terminat de invartit sarmalutele, le vom aranja in oala una peste alta si vom pune apa cu sare si piper dupa gustul fiecaruia. Cantitatea de apa nu trebuie sa depaseasca cu mult ultimul strat de sarmalute. Eu de obicei pun o greutate speciala peste ele ca sa nu se desfaca la fierbere. Voi puteti folosi o farfurie intinsa, ca sa cuprinda bine sarmalutele.Oala se da la foc iute, doar cateva clocote, dupa care se da la foc mic, timp de 90 minute.Puteti testa inainte de a stinge focul, oricum, din momentul cand nu a mai ramas apa in oala inseamna sarmalutele sunt fierte. Se lasa sa se raceasca putin si se pot servi calde. Noua ne plac calde, iar dupa ce s-au gatit, le rasturnam intr-un platou rotund si le putem servi. Sunt foarte gustoase si apetisante. Sucul de la lamaie si legumele, le dau sarmalutelor un gust deosebit. Sper sa va placa si va doresc pofta buna!

Specific: Iordania

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise