Sarmale in dovleac

La dovleac aveti ceva de muncit si va trebuie ceva muschi, avand in vedere ca dovleacul este destul de greu.

Timp pregatire
200 minute
Complexitate
ridicata
Sarmale in dovleac

Ingrediente

  • 1 dovleac de 9,5 kg
  • 1,5 kg pulpa de porc cu putina grasime
  • 1 kg carne de vitel
  • 2 cepe albe mari
  • 2 cepe rosii mari
  • 70 ml ulei de masline
  • 150-200 gr orez cu bobul lung
  • 2 linguri sare
  • 2-3 linguri cimbru uscat
  • 1 lingura piper macinat
  • 120 gr pasta de tomate
  • 1 crenguta de cimbru si marar
  • 250 ml vin rosu(eu am folosit must)
  • foi de vita de vie(la borcan am avut eu)
  • foi de varza murata(eu le-am avut pregatite dinainte)
  • pentru servit: ardei iute, smantana, mamaliga

Mod de preparare

La dovleac aveti ceva de muncit si va trebuie ceva muschi, avand in vedere ca dovleacul este destul de greu...asa ca am cerut ajutorul sotului, care l-a pregatit dupa indicatiile mele:)) Spalati bine dovleacul pe exterior cu apa, apoi il uscati cu prosop curat de bucatarie. Se taie un capac si se scot semintele din dovleac. Grosimea dovleacului meu a fost de 7 cm...mie mi s-a parunt prea gros asa ca am mai "curatat" cu o lingura sau o alta unealta usor ascutita, din peretii dovleacului, pana am ajuns la grosimea de 5 cm. Aveti grija sa nu gauriti dovleacul, iar resturile ramase de la dovleac nu le aruncati, se pot folosii la o placinta, de exemplu, sau orice altceva doriti.

Pentru umplutura: ceapa am curatat-o si am taiata-o marunt. Am calit usor ceapa in uleiul incins. Am adaugat orezul spalat in mai multe ape, cimbrul uscat, pasta de tomate, sare si piper. Am lasat pe foc compozitia pentru inca 2-3 minute.

Carnurile au fost pregatite de cu o zi dinainte, adica carnea de porc cu putina grasime(puteti sa adaugati si mai multa, depinde cum va place) se trece prin masina de tocat, iar carnea de vitel se curata de eventualele nervuri si se toaca si aceasta. Se pun in castroane separate carnurile.

Peste carnea de porc se pune putin mai mult de jumatate din prajeala pregatita, iar in cea de vitel se pune restul. Se amesteca bine compozitiile si se adauga putina apa calda(aproximativ 1 cescuta) pentru ca sarmalele sa nu devina tari. Cu compozitia de carne de porc se umplu foile de varza murata si se fac sarmale, iar din carnea de vitel se umplu foile de vita de vie si se impacheteaza sarmalele. Pentru ca nu am avut o oala asa de mare in care sa-mi incapa toate sarmalele, le-am fiert separat. ATENTIE, sarmalele le-am fiert doar pe jumatate, dupa ce au inceput sa dea in clocot le-am mai lasat sa fiarba 20-30 minute. Le-am lasat sa se raceasca atat cat sa nu ma arda la maini, apoi am transferat sarmalele in "oala" dovleac. Pe fundul dovleacului am pus crengute de cimbru uscat si marar, iar sarmalele le-am intercalat pe cele cu varza si vita de vie. Am turnat vinul peste sarmale si am pus capacul dovleacului. Dovleacul cu sarmale l-am pus in tava mare de la aragaz, am dat tava cu dovlec la cuptorul incins la 160 grade pentru 2,5-3 ore.

Pentru servit am facut o mamaliga pe care am turnat-o intr-o tava unsa cu putin ulei. Cand mamaliga s-a mai racit si s-a intarit am decupat din mamaliga cu o forma rotunda bucati, pe care le-am prajit intr-o tigaie gril unsa cu putin ulei. Serviti cu smantana, ardei iute si neaparat cate o bucata generoasa de dovlec copt. Sa va fie de bine!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise