Sarmale de post cu ciuperci și orez

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Sarmale de post cu ciuperci și orez

Ingrediente

  • (cca 40-45 sarmale):
  • 1 varză murată (de mărime medie spre mare)
  • 6-7 ciuperci champignon mari ( cca.500 - 600 gr.)
  • 200 gr. orez
  • 2 morcovi mici (sau 1 mare)
  • 2-3 cepe
  • 1 legătură mărar
  • 4-6 linguri de pastă roșii (sau 6-8 roșii mai mari) în funcție de cât de colorate le doriți
  • 3-4 linguri ulei
  • 2-3 frunze dafin
  • 10-12 boabe de piper
  • condimente: sare,
  • piper,
  • mărar uscat,
  • cimbru uscat

Mod de preparare

Mai întâi, se taie și se pregătesc foile de varză în care se vor ”înfășura” sarmalele. Se opresc doar foile mai subțiri și se îndepărtează partea cu nervuri mai groasă de la cotor. Dacă foile sunt prea mari acestea se taie în jumătate sau sferturi, în funcție de cât de mari dorim să facem sarmalele. Foile de varză care sunt deteriorate, sau mai mici și nepotrivite pentru sarmale, precum și resturile rămase (fără nervuri, însă) se taie fideluță fină.

Se curăță, se spală bine toate legumele, cepele și ciupercile se taie cuburi mici, morcovii se dau pe răzătoarea mică, iar mărarul se toacă mărunt. Într-o cratiță mai largă/ tigaie mare se pune ceapa împreună cu uleiul, să se călească puțin la foc potrivit.

Când ceapa s-a înmuiat și începe să sticlească se adaugă orezul spălat în prealabil și se amestecă bine să nu se lipească. Când orezul a absorbit tot lichidul se adaugă ciupercile, se amestecă și se lasă la foc potrivit, cca. 10 minute, sau până când amestecul este scăzut bine (nu mai are lichid). Deși în această etapă, în general, nu este nevoie să adăugați apă deoarece ciupercile au conținut ridicat de apă, dacă totuși este cazul puteți adăuga 1 ceașcă de apă fierbinte. Este bine să dați focul puțin mai tare, dar cu grijă să nu se lipească și necesar să amestecați din când în când.

Când amestecul (umplutura) de orez și ciuperci a scăzut, se oprește focul și se lasă să se răcească. După ce umplutura s-a răcit, se adaugă jumătate din pasta de roșii, morcovul ras, mărarul, se condimentează (sare, piper) după gust, se presară restul condimentelor (boia dulce, cimbru) și se potrivește la gust, după preferință.

Cu foile de varză pregătite și umplutura răcită, se trece la formarea sarmalelor. Se ia câte o foaie de varză fie în mână, fie se așează pe o farfurie/ fund de lemn/blatul de lucru și se pune umplutura către unul din capetele foii pe lățimea acesteia, cu ajutorul unei linguri/lingurițe. Se împăturește capătul scurt peste umplutură, se trage capătul lateral peste acesta și se continuă rularea cât se poate de strâns (cu grijă însă, să nu rupeți foaia de varză) în lungul foii, până la margine. Se introduce capătul rămas liber în interiorul ruloului sarma și se apasă cu ajutorul degetelui, astfel încât sarmaua formată să fie ”sigilată”, să nu se destrame și să se împrăștie umplutura. Mie mi-au ieșit vreo 45 de sărmăluțe, dar asta depinde evident, de cât de mari le faceți (câtă umplutură puneți), de mărimea foilor de varză sau de preferința voastră.

Când toate sarmalele sunt gata ”înfășurate” și pregătite, acestea se așează într-o cratiță de cca 4-5 litri cu fund larg și de preferat dublu. Se rânduiesc în 2-3 straturi sarmalele frumos în cratiță pe un pat de varză, iar la mijloc se pune iarăși varză tocată fideluță. Peste fiecare strat se adaugă mărar uscat (peste varză) și pasta de roșii (eu aici am avut și câteva linguri de roșii decojite și tăiate mărunt pe care le-am pus între straturi). Deasupra se acoperă sarmalele cu restul de varză tocată, se pun foile de dafin și se presară boabele de piper.

Se adaugă apă clocotită sau zeamă de varză (asta în funcție de cât de acră/ sărată este zeama de varză), cât să ajungă la nivelul sarmalelor (să nu le depășească) și se pune cratița pe foc potrivit, până când sarmalele încep să fiarbă. Din când în când mai răsucim cratița prin mișcări circulare rapide de la dreaptă la stânga și de la stânga la dreapta, verificând să nu se lipească. Când sarmalele încep să fiarbă se dă focul foarte mic, se acoperă cratița și se lasă la fiert câteva ore bune (2-3).

Din când în când, dacă este cazul și sarmalele scad la fiert prea mult se adaugă câte puțină apă fiartă sau zeamă de varză. Nu uitați să mai mișcați și cratița să nu se lipească!

Când sarmalele sunt aproape fierte (se verifică varza dacă este fiartă), dacă mai este cazul și vă plac mai colorate se mai adaugă 1-2 linguri pastă de roșii (sau roșii decojite și tăiate mărunt).

Se lasă să mai fiarbă la foc mic, încă 20-30 minute, sau până când sunt scăzute, varza este bine fiartă, sarmalele sunt fragede și se pot tăia ușor cu furculiță.

În funcție de cât de rumene și scăzute (fără lichid) vă plac, puteți să le introduceți pentru cca. 20 minute la cuptor la foc mediu până ajung la forma dorită. Atât eu cât și familia mea le preferăm doar așa scăzute pe foc, nu și la cuptor.

Ca și la sarmalele cu carne și aceste sarmale de post sunt mult mai bune a doua zi. Se servesc fierbinți, cu ardei iute, merg chiar și cu mămăliguță, dar voi le serviți cum doriți.

Poftă bună!

Mai multe fotografii, detalii și sfaturi găsiți pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise