autor:

Buburuza Zâmbăreață

» » , Mancaruri cu carne, Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Sarmale, ardei, dovlecei, rosii si ceapa umpluta

Autor: Buburuza Zâmbăreață (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 05 iulie 2019

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Buburuza Zâmbăreață (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 05 iulie 2019

Ingrediente
- 1 kg carne tocată ( 500 gr carne slabă, 500 gr carne cu grăsime), - 200 gr orez, - 4-5 linguri ulei ( daca carne nu are grăsime), - 5 cepe de mărime medie, tocate mărunt, - 2 morcovi dați pe răzătoare sau tocați în cubulețe mărunt, - 1 ardei gras, - 1 legătură pătrunjel verde ( facultativ), - 2 linguri pastă de tomate sau bulion, - 1-2 linguri făină de porumb pentru a lega compoziția, - Condimente fie amestecul din comert special pentru sarmale sau doar sare, piper și boia dulce, respectiv iute, cimbru, foi de dafin., - Cârnaț de casă și/ sau costiță afumată., - Frunze de varză, viță de vie, tei, hrean, ardei pentru umplut, roșii scobite pentru umplut, ceapă scobită pentru umplut.

Dificultate: Medie Timp: 2h

3 voturi

Mod de preparare

Se ia 1 kg de carne tocată ( 500 gr carne macră tocată de vită și 500 gr carne de porc), peste aceasta se adaugă 200 gr de orez.

Luăm 2 morcovi se dau pe răzătoare sau se toacă în cubulețe mărunt, după care se pun la călit în tigaia încinsă și unsă cu 2-3 linguri de ulei; peste morcov adaugăm cele 5 cepe de mărime medie tocate în cubulețe de talie mică, respectiv ardeiul tocat. Cu mare grijă, doar le călim, cât să scadă în volum, nu le ardem sau le prăjim. La final se adaugă totul peste orez, respectiv carnea tocată, se amestecă bine, se adaugă și restul ingredientelor: pasta de tomate, pătrunjelul verde, o roșie tocată, condimente după gustul fiecăruia și 1-2 linguri făină de porumb pentru a lega bine compoziția.

Compoziția rezultată se pune la frigider pentru 1-2 ore sau chiar peste noapte, după care se scoate și se modelează cât mai aspectuos sărmăluțele în diverse frunze: de varză murată sau proaspătă ( opărită), frunze de hrean, de viță de vie, de podbal, de tei, de fasole sau...facem ardei gras umplut, dovlecel, roșii sau ceapă umplută.



Fierberea:

După formarea sarmalelor, se ia un ceaun la fundul căruia se pun capetele, respectiv cotorii frunzelor de varză, hrean, iar peste acestea se așează ordonat sărmăluțele. Printre sărmăluțe se adaugă răzleț bucăți de cârnaț și/ sau felii de costiță afumată pentru gust. După ce am aranjat sărmăluțele în ceaun, se acoperă totul cu frunze ( varză sau de care folosim), se adaugă ușor 200 gr borș acru făcut în casă ( borș acru de putină – voi posta curând rețeta), iar restul se completează cu apă rece sau caldă, cât să acoperim sarmalele de vreo 2 degete în sus. Se adaugă un capac peste ceaun și se pun la foc mediu până încep să fiarbă, iar din momentul fierberii se dă focul la mic și se lasă să fiarbă în clocote mici.



La servire: le putem servi cu ardei iute, cu smântână sau cu pastă de usturoi și bineînțeles cu mămăligă caldă.

Poftă bună!
Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale, ardei, dovlecei, rosii si ceapa umpluta" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Cartofiori mici in sos de branza

Cartofiori mici in sos de branza

Cartofii se fierb in apa cu sare cateva minute - cei congelati trebuie numai clatiti in apa fierbinte. Se

8 voturi    1 comentariu
40 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Tarta cu legumele toamnei

Tarta cu legumele toamnei

Pregatim o tava cu dimensiunea de 30/40 cm. sau doua mai mici de 15/20 cm. Pentru inceput pregatim

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii

Dificultate

Medie

Timp

2h

3 voturi

Ingrediente

  • - 1 kg carne tocată ( 500 gr carne slabă
  • 500 gr carne cu grăsime)
  • - 200 gr orez
  • - 4-5 linguri ulei ( daca carne nu are grăsime)
  • - 5 cepe de mărime medie
  • tocate mărunt
  • - 2 morcovi dați pe răzătoare sau tocați în cubulețe mărunt
  • - 1 ardei gras
  • - 1 legătură pătrunjel verde ( facultativ)
  • - 2 linguri pastă de tomate sau bulion
  • - 1-2 linguri făină de porumb pentru a lega compoziția
  • - Condimente fie amestecul din comert special pentru sarmale sau doar sare
  • piper și boia dulce
  • respectiv iute
  • cimbru
  • foi de dafin.
  • - Cârnaț de casă și/ sau costiță afumată.
  • - Frunze de varză
  • viță de vie
  • tei
  • hrean
  • ardei pentru umplut
  • roșii scobite pentru umplut
  • ceapă scobită pentru umplut.

Raporteaza reteta

Retete
de Buburuza Zâmbăreață
Clatite cu buline

Clatite cu buline

Într-un bol vom pune făină, adăugăm sarea și amestecăm. Peste acestea punem ouăle după

2 voturi    0 comentarii
10 min
Dulciuri diverse
Supa crema de sfecla rosie

Supa crema de sfecla rosie

1. Tocam mărunt ceapa. Tăiem cartofii, morcovul și sfecla roșie în cuburi. Tocăm mărunt

3 voturi    0 comentarii
1h
Supe de legume
Sarmale de peste

Sarmale de peste

1. Spălăm și curățăm toate legumele după care le tocăm mărunt. 2. Într-o cratiță,

4 voturi    0 comentarii
2h
Mancaruri cu peste
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Ghiveci cu legume si orez Ghiveci cu legume si orez

Taiem dovlecelul cartoful si vanata cubulete, ardeii patratele, ciupercile felii, morcovii rondele iar ceapa julienne. Intr-o oala mare

0 voturi    0 comentarii
1h 10 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Mancare daneza, cu carne de pui si legume, in sos alb. Mancare daneza, cu carne de pui si legume, in sos alb.

Dupa ce se spala bine carnea de pui, se va cali în uleiul de masline pâna îsi schimba culoarea, apoi se adauga ceapa

0 voturi    0 comentarii
1h 20 min
Mancaruri cu carne
ciupercute cu orez si cartofi nature