Salata de vinete cu tahini si usturoi. Reteta clasica de baba ganoush

Descopera reteta clasica de salata de vinete cu tahini si usturoi, cunoscuta sub numele de baba ganoush. O delicioasa specialitate orientala, perfecta ca aperitiv sau garnitura, preparata din vinete coapte, pasta de susan, usturoi, ulei de masline si suc de lamaie. Simpla, sanatoasa si plina de arome autentice.

Timp pregatire
15 minute
Timp coacere
35 minute
Complexitate
redusa
Salata de vinete cu tahini si usturoi. Reteta clasica de baba ganoush

Ingrediente

  • 3 vinete mari
  • 2-3 catei de usturoi
  • 2-3 linguri de tahini (pasta de susan)
  • Sucul de la o lamaie
  • 2-3 linguri de ulei de masline extravirgin
  • sare, dupa gust
  • piper negru proaspat macinat, dupa gust
  • optional: frunze de menta, patrunjel tocat, boia dulce, seminte de rodie pentru decor

Mod de preparare

Coace vinetele direct pe gratar sau pe flacara aragazului, intorcandu-le regulat pentru a se coace uniform.

Alternativ, preincalzeste cuptorul la 220°C.
Spala vinetele si usuca-le. Pune-le direct pe gratarul cuptorului sau pe o tava tapetata cu hartie de copt.
Coace vinetele timp de 30-40 de minute, intorcandu-le la jumatatea timpului, pana cand coaja este carbonizata si pulpa este foarte moale.

Dupa ce vinetele sunt coapte, lasa-le sa se raceasca suficient pentru a le putea manevra.
Curata coaja arsa, iar pulpa o pui intr-o sita pentru a scurge excesul de lichid timp de 10-15 minute. Aceasta va ajuta la obtinerea unei texturi mai dense.

Pune pulpa de vinete intr-un bol mare.
Adauga usturoiul zdrobit, tahini, sucul de lamaie, uleiul de masline, sare si piper.
Amesteca totul bine cu o furculita sau un blender manual, pana obtii o pasta omogena si cremoasa. Daca preferi o textura mai fina, poti mixa compozitia intr-un blender.:

Gusta baba ganoush-ul si ajusteaza-l dupa preferintele tale, adaugand mai mult suc de lamaie, sare sau tahini daca este necesar.

Transfera salata de vinete cu tahini si usturoi intr-un bol de servire.
Presara deasupra frunze de menta, patrunjel tocat, boia dulce sau seminte de rodie, daca doresti.
Stropeste cu putin ulei de masline inainte de a servi.
Baba ganoush se serveste cel mai bine cu lipie proaspata, legume crude sau ca parte a unui platou cu aperitive.

Incearca si reteta de salata de vinete cu pasta de rosii sau salata de vinete cu ardei copti. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Prajitura cu  foi de napolitana si crema de cacao . Un desert fara coacere, delicios si usor de facut

Prajitura cu foi de napolitana si crema de cacao . Un desert fara coacere, delicios si usor de facut

Prajitura cu foi de napolitana si crema de cacao. Un desert fara coacere, usor de facut, perfect pentru orice ocazie....

Prajitura cu foi de napolitana si crema de cacao . Un desert fara coacere, delicios si usor de facut
Tocanita simpla de vinete. Reteta rapida, economica si delicioasa

Tocanita simpla de vinete. Reteta rapida, economica si delicioasa

Descopera o reteta rapida, economica si delicioasa de tocanita simpla de vinete. Perfecta pentru o masa sanatoasa, aceasta...

Tocanita simpla de vinete. Reteta rapida, economica si delicioasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise