Piurée de cartofi à la truffe

Timp pregatire
45 minute
Complexitate
redusa
Piurée de cartofi à la truffe

Ingrediente

  • 1 Kg cartofi Cara (sau alt soi, de preferinta pentru pireu)
  • 250 g unt
  • 20 cl smantana dulce (o folosim de obicei pentru a face frisca)
  • 1 lingura de ulei de floarea soarelui (nu de masline deoarece acesta schimba putin gustul pireului)
  • 1 Trufa neagra mijlocie
  • sare si piper dupa gust

Mod de preparare

Se spala cartofii si se pun la fiert necuratati (FOARTE IMPORTANT caci asa pastram gustul lor si evitam pierderea vitaminelor ). Cartofii trebuie fierti nici prea mult, nici prea putin.... Sunt fierti atunci cand furculita intra usor pana in mijlocul lor, iar coaja nu crapa in momentul inteparii lor.

As putea sa va spun si eu ca si alti "bucatari de neam" X minute; eu cred insa ca minutele de fierbere sant aleatorii si depind de o gramada de factori: felul plitei (electrica, gaz , inductie etc.), soiul cartofilor etc. Dar daca vreti, pentru cartofii de soi CARA pe o plita de gaz , aproximativ 30 min la foc normal (nici prea prea, nici foarte foarte).

Odata fierti, se scot intr-un strecurator si se lasa un pic sa se raceasca, atat cat sa nu ne ardem degetelele... (nu-i lasati, in nici un caz, sa se raceasca).

Curatam cartofii si ai punem intr-un castron suficient de mare (pentru a nu-i pierde in timp ce-i zdrobim...) adaugam toate ingredientele de mai sus in acelasi timp (nu se cearta intre ele) si ii zdrobim manual cu o furculita mare sau cu zdrobitorul de cartofi; in nici un caz nu trebuie sa obtinem o pasta de cartofi fina ca o budinca sau ca pireul in fulgi.

Adaugam untul (lejer sau normal de 80 % MG, fiecare dupa gust sau dupa dieta ce si-a impus... eu nu fac regim, deci folosesc unt normal, deoarece este mai gustos), smantana, uleiul, sarea si piperul.

Pireul trebuie sa aiba bucati de cartofi in el sa-l simtim pe limba si in cerul gurii (cine nu-si aminteste de pireul magic al bunicelor noastre care in lipsa de MIXER sau de timp era asa? ) Sa ne uitam un pic la vecinii nostrii europeni, francezii... care este cel mai cautat pireu la ei? Purée de pommes de terre maison à la fourchette... (pireu de cartofi facuti cu furculita...)

Curatam trufa sub un fir de apa rece de robinet si o periuta speciala, (eu folosesc o periuta de dinti noua)

O taiem in felii subtiri unem pireul intr-un castron de prezentare (Art de table). Si dispunem frumos trufele pe deasupra.

BON APPÉTIT

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Turta dulce

Turta dulce

Turta dulce
Carnati de casa cu boia si usturoi. Reteta traditionala de carnati de porc facuti in casa

Carnati de casa cu boia si usturoi. Reteta traditionala de carnati de porc facuti in casa

Descopera reteta traditionala de carnati de casa cu boia si usturoi, un preparat autentic din carne de porc. Afla pas cu pas...

Carnati de casa cu boia si usturoi. Reteta traditionala de carnati de porc facuti in casa
Faguri cu crema de ciocolata reteta pas cu pas

Faguri cu crema de ciocolata reteta pas cu pas

Descopera cum sa prepari faguri cu crema de ciocolata, pas cu pas. Aceasta rețeta simpla si detaliata te va ghida prin...

Faguri cu crema de ciocolata reteta pas cu pas
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise