Presupun ca va veti speria initial de numarul ingredientelor. Va rog sa ma credeti, doar numarul lor nu este motiv de ingrijorare! Preparatul este unul simplu totusi, se face aproape singur prin metoda gatirii indelungi in mijlocul mirodeniilor care poate sunt multe dar nicidecum ingrijoratoare pentru un pasionat de gusturi complexe.
Sa purcedem asadar cu pulpa de vita pe care o saram, piperam si-o punem deoparte pana scotocim dupa toate condimentele. Taiem apoi cuburele potrivite morcovii, patrunjelul, pastarnacul, telina, ceapa, prazul si ardeii. Presaram o lingura de zahar brun intr-o tigaie de fonta, larga si cu obraz gros. Lasam sa se caramelizeze un pic fara sa amestecam deloc, adaugam brusc si deodata toata legumaria, scuturam cu putere si ne asiguram ca fiecare cuburel este acoperit cu un pic de zahar brun caramelizat.
Este momentul sa stingem cu un pahar de vin rosu, amestecam abia acum pana cand alcoolul din vin se evapora si ramane doar aroma. Adaugam pasta de rosii precum si supa concentrata de vita, cat sa cuprinda pe treisferturi legumaria, acoperim si trecem la carne. Alta tigaie fierbinte si unsa bine in care prajim iute pulpa pe toate partile.
Alcatuim un bouquet garni din: cardamom, ghimbir, scortisoara, cuisoare, piper si ienibahar. Nu de alta, dar sa nu trebuiasca a cauta prin vas dupa boabe, frunze si trunchi de sortiosoara - mai bine sa fie legate intr-o bucata de tifon, nu?
Acestea fiind facute, trecem la un vas de fonta (sau de pamant ori ceramic), cuprinzator si potrivit pentru cuptor. Turnam legumaria la fund, adaugam pulpa fripta superficial, o frunza doua de dafin si bouquet garni. Completam cu supa sau apa...acoperim si-l uitam in cuptor 2-3 ore, depinzand de batranetea bovinei. Nu strica sa controlati o data sau de doua ori, fragezimea si sa intoarceti pulpa pe dos...
Dupa trecerea acestui timp in care aveti voie sa faceti orice, inclusiv sa va caramelizati frunzeturi si sa pregatiti garnitura preferata (orez, fructe, flori comestibile, fasii de castravete sau ridichi, salata....etc), puteti scoate pulpa frageda si suculenta pe un platou fierbinte. Treceti sosul prin sita si-l inspumati cu oleaca de smantana dulce....trai nineaca!
Puneti pe farfurie feliile de carne suculenta imprejmuite de garniturile alese de voi, da-i musai sa puneti din plin sosul blenduit si strecurat, fructe si verdeturi caramelizate. Toate aceste "amanunte" aduc portiei din farfurie un contrast placut de arome si texturi - ca sa nu mai vorbesc despre bogatia si complexitatea acelui sos rezultat al nenumaratelor condimente de frica.
La chestia asta maiestuoasa, chiar va doresc pofta LA GATIT !
Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulceIncearca cea mai simpla si delicioasa reteta de pesto de leurda, explicata pas cu pas! Preparat in doar cateva minute, acest...
Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pasIncearca reteta traditionala de drob de miel, perfecta pentru masa de Paste! Preparat cu organe fragede, verdeata proaspata...
Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de PasteRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii