Pui intreg la cuptor cu usturoi, lamaie si ierburi aromate - reteta simpla si usor de preparat

Reteta simpla de pui întreg la cuptor - invata cum sa prepari un pui suculent si aromat cu usturoi, lamaie si ierburi aromate. Perfect pentru o masa delicioasa si usor de facut.

Timp pregatire
15 minute
Timp coacere
80 minute
Complexitate
medie
Pui intreg la cuptor  cu usturoi, lamaie si ierburi aromate - reteta simpla si usor de preparat

Ingrediente

  • 1 pui intreg (aproximativ 1,5 - 2 kg)
  • 4-5 catei de usturoi
  • 1 lamaie netratata
  • 50 g de unt moale
  • 2-3 linguri de ulei de masline
  • sare
  • piper
  • 1 crenguta de cimbru
  • 1 crenguta de rozmarin
  • cateva fire de patrunjel proaspat

Mod de preparare

Pregatirea puiului:

Preincalzeste cuptorul la 200°C.

Spala bine puiul si tamponeaza-l cu prosoape de hartie pentru a-l usca.

Taie lamaia in doua si freaca puiul cu jumatatile de lamaie atat in interior, cat si in exterior. Apoi, introdu jumatatile de lamaie in interiorul puiului.

Aromatizarea puiului:

Curata usturoiul, spala si usuca ierburile aromate. Baga-le si pe ele in cavitatea puiului.

Intr-un bol mic, amesteca untul moale cu sare si piper.

Desprinde usor pielea puiului, fara a o rupe si introdu amestecul de unt sub piele, intinzandu-l uniform.

Pregatirea pentru copt:

Unge puiul pe exterior cu ulei de masline si asezoneaza-l generos cu sare si piper.

Leaga picioarele puiului cu ata alimentara pentru a pastra forma in timpul coacerii.

Asaza puiul intr-o tava de copt (sau tigaie de fonta), cu pieptul în sus. Dacă doresti, poti adauga legume (morcovi, cartofi, ceapa) in jurul puiului pentru a gati totul impreuna.

Coacerea puiului:

Coace puiul in cuptorul preincalzit la 200°C timp de aproximativ 1 ora si 30 de minute sau pana cand pielea este aurie si crocanta, iar sucurile care se scurg din pui sunt clare, atunci cand este intepat cu o furculita.

Pentru a te asigura ca puiul este gatit complet, poti verifica temperatura interna cu un termometru de carne; aceasta ar trebui sa fie de cel putin 75°C in cea mai groasa parte a pieptului.

Servirea:

Scoate puiul din cuptor si lasa-l sa se odihneasca 10-15 minute inainte de a-l taia, pentru a permite sucurilor sa se redistribuie.

Serveste puiul intreg la cuptor alături de legumele coapte (daca ai ales sa le pui), un orez cremos cu parmezan, carofi wedges sau o salata de cartofi noi cu iaurt. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa

Incearca reteta noastra de chec bicolor pufos, jumatate alb si jumatate cu cacao, acoperit cu o glazura fina de ciocolata. Un...

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa
Reteta simpla de tocinei de cartofi. Usor de preparat, deliciosi si economici

Reteta simpla de tocinei de cartofi. Usor de preparat, deliciosi si economici

Incearca reteta simpla de tocinei de cartofi, usor de preparat, crocanti si deliciosi. Cu doar cateva ingrediente economice...

Reteta simpla de tocinei de cartofi. Usor de preparat, deliciosi si economici
Reteta simpla si gustoasa de peste cu rosii si usturoi la cuptor: preparat sanatos si plin de savoare

Reteta simpla si gustoasa de peste cu rosii si usturoi la cuptor: preparat sanatos si plin de savoare

Rasfata-ti familia cu o portie de peste cu roșii și usturoi la cuptor. Pregateste simplu si rapid pentru cei dragi o masa...

Reteta simpla si gustoasa de peste cu rosii si usturoi la cuptor: preparat sanatos si plin de savoare
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise