Pandispan:
Separam albusurile de galbenusuri .
Galbenusurile le frecam cu uleiul pana devin ca o crema fina.
Albusurile le punem in bolul uni mixer si le mixam la inceput la o treapta mica dupa care le o treapta mare.
Cand albusurile au devenit o spuma tare reducem din viteza de mixare si adaugam zaharul lingura cu lingura, continuad sa mixam pana avem o spuma care nu cade din vas daca o rasturnam cu fundul in sus. Adaugam peste albusuri, galbenusurile, apa si amestecam cu o spatula sau o lingura de lemn, cu miscari de sus in jos, pentru a nu scoate aerul din compozitie.
Adaugam apoi, faina cernuta cu praful de copt si sarea si amestecam usor pana incorporam bine faina si am obtinut o compozitie omogena si cremoasa.
Turnam compozitia intr-o tava si tapetata cu hartie de copt, pe care am uns-o cu un pic de unt sau ulei.
Introducem tava la cuptorul preincalzit la 180 C pentru aproximativ 25 - 30 de minute sau pana cand trece testul scobitorii.
Lasam pandispanul sa se raceasca la temperatura camerei si trecem la preparatul foilor de cacao.
Foile de cacao
Punem toate ingredientele intr-un vas mai mare si le amestecam , pana obtinem un aluat omogen. Am framantat cu mana si am incorporate mai bine ingredientele, este mai usor decat cu o spatula, aluatul fiind destul de gros.
Impartim aluatul in doua parti egale si le intindem in doua foi de dimensiunea tavii in care am copt pandispanul.
E foarte usor de intins cu aluatul daca il punemintre doua foi de hartie de copt, nu se lipeste si putem intinde uniform.
Cand avem foaia de dimensiunea dorita, indepartam hartia de copt de deasupra si asezam aluatul cu hartia ramasa de desubt pe dosul tavii de copt.
Coacem foile 10-12 minute la cuptorul incins la 180 C.
Lasam sa se raceasca si trecem la preparatea cremei de vanilie.
Crema de vanilie
Reteta traditionala are o crema facuta din faina, lapte si unt. Am inlocuit faina cu budinca de vanilie si rezultatul a fost excelent.
Punem intr-o oala trei sferturi din cantitatea de lapte si il dam la fiert.
In laptele ramas omogenizam praful de budinca in care adaugam si esenta de vanilie.
Cand laptele fierbe turnam budinca si amestecam sa nu ramana gogoloase. Fierbem la foc mic pana devine o crema consistenta amestecand in continuu.
Odata fiarta, lasam budinca sa se raceasca, amestecam din cand in cand pentru a nu o lasa sa prinda deasupra o crusta care se va transforma in gogoloase.
Intr-un vas mixam untul untul, care trebuie sa fie la temperatura camerei.
Cand devine cremos adaugam zaharul pudra treptat, lingura cu lingura,
Mixam cu grija pana obtinem o crema pufoasa, in care zaharul s-a incorporate bine si nu se mai simte fainos.
Adaugam budinca, foarte bine racita, lingura cu lingura, amestecand in continuu cu mixerul la viteza mare.
Asamblare prajitura
Impartim crema in trei parti, punem deoparte 3 linguri de crema pentru ornare iar restul de crema o impartim in doua parti egale
Peste o foaie de cacao, o parte din crema de vanilie, nivelam dupa care asezam pandispanul, punem apoi cea de a doua parte de crema de vanilie, nivelam apoi asezam a doua foaie de cacao
Deasupra putem pune glazura de ciocolata amaruie sau ciocolata alba. Eu am ales varianta cea mai simpla, variant pe care mama mea a preferat-o.
Cele trei linguri de crema puse deoparte pentru ornat le asezam peste ultima foaie de cacao si nivelam uniform.
Peste crema razuim ciocolata amaruie sau ciocolata de lapte.
Prajitura noastra este gata, o lasam cateva ore, fara sa o punem la frigider, pentru ca foile de cacao sa apuce sa se inmoaie.
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de postPrajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nucaReteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii