Prajitura fina cu crema de vanilie si jeleu de rodie

Se bat cu telul ouale impreuna cu zaharul, laptele, uleiul, praful de sare si amoniacul stins cu suc de lamaie.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Prajitura fina cu crema de vanilie si jeleu de rodie

Ingrediente

  • (2 foi)
  • 2 oua
  • 125 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 150 g zahar
  • cca 600 g faina alba
  • sare
  • o lingurita varfuita de amoniac stins cu sucul de la 1/4 lamaie
  • crema
  • 2 oua
  • 250 ml lapte caldut
  • 4 linguri de amidon alimentar de porumb
  • 100 g unt sau margarina
  • esenta de vanilie
  • jeleul de rodie
  • suc de la o rodie mare
  • o cescuta de zahar
  • un plic de tort jelle

Mod de preparare

Se bat cu telul ouale impreuna cu zaharul, laptele, uleiul, praful de sare si amoniacul stins cu suc de lamaie, pana ce obtinem un amestec spumos in care s-a topit zaharul. Se adauga faina amestecand la inceput cu o lingura, apoi se framanta pe o planseta data cu faina pana ce aluatul este elastic si nu se mai lipeste de mana. Se taie in 2 parti egale. Fiecare bucata de aluat se intinde cu un sucitor la marimea tavilor ce urmeaza sa le coacem pe dosul lor. Se dau cate 5 minute in cuptorul incins bine, apoi se desrind de tava cu lama unui cutit. Le lasam sa se raceasca bine, apoi le suprapunem si le taiem in 2 jumatati, obtinand astfel 4 bucati egale.

Se prepara crema mixand albusul cu zaharul pana se intareste ca o bezea. Galbenusurile se freaca cu laptele alternand cu amidonul, amestecand continuu cu un tel asezand vasul in care sunt intr-un alt vas un pic mai mare cu apa fierbinte. Amestecam continuu pana obtinem un amestec cremos de consistenta unei smantani in care adaugam bezeaua si mai amestecam cca 5 minute. Dam de pe foc vasele si adaugam esenta si untul taiat felii, una dupa alta, numai dupa ce prima o incorporam in compozitiea cremei.

Se asaza intr-o tava o forma reglabila dreptunghiulara, o fixam la marimea blaturilor si asezam blaturile unse cu cate un strat de crema calda, unul peste altul, presand usor cu mana, iar pe ultimul il lasam neuns la partea superioara, deasupra.

Preparam jeleul astfel; curatam rodia de coaja groasa si pielitele albe si apoi dam la blender. Se strecoara sucul printr-un tifon si il pune la fiert cu zaharul si plicul de tort gelle. Dupa 2-3 clocote, se toarna fierbinte deasupra prajiturii si se da la rece cel putin 2 ore inainte de a o taia. Aceasta prajitura are un blat fin ca un biscuit fraged, iar crema delicata de vanilie se completeaza de minune cu gustul acrisor al jeleului de rodie!

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza dulce

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce
Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Incearca cea mai simpla si delicioasa reteta de pesto de leurda, explicata pas cu pas! Preparat in doar cateva minute, acest...

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas
Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Incearca reteta traditionala de drob de miel, perfecta pentru masa de Paste! Preparat cu organe fragede, verdeata proaspata...

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise