Într-un vas se amestecă bine apa minerală, zahărul și zahărul vanilat, cu mixerul sau telul, până când se topește zahărul.
Peste siropul rece de zahăr se adaugă grișul, se amestecă iar când acesta este incorporat se adaugă făina (cernută în prealabil) împreună cu praful de copt și se omogenizează amestecul.
Se toarnă uleiul peste aluatul rezultat și se amestecă bine până rezultă o compoziție omogenă, destul de subțire.
La sfârșit se adaugă coaja rasă de portocală, esența de portocală, nucile și fisticul tăiate mai mare. Pentru a simți mai bine aroma fisticului și a nucilor eu am preferat să nu le prăjesc înainte, dar voi faceți cum vă place. Am oprit câte o lingură de nucă și fistic pentru a le presăra pe deasupra ulterior.
După se se amestecă și ultimele ingrediente, aluatul se dă de o parte și se lasă cca 10-15 minute să se odihnească.
Între timp se tapetează tava de copt (eu am folosit o tavă de 20x30cm), respectiv se unge cu puțin ulei și se presară făină și se dă drumul la cuptor pentru a se încinge potrivindu-se temperatura la 175 grd.C.
Se toarnă compoziția în tavă, se presară fisticul/ nuca oprite, se bagă tava în cuptorul încins și se coace prăjitura pentru cca 30-40 minute (depinde de cuptor) sau până când prăjitura este coaptă (se face ”testul cu scobitoarea”) și începe să se desprindă de pe margini.
Cât timp prăjitura este în cuptor se pregătește siropul punându-se apa și zahărul la fiert la foc potrivit, într-un ibric/ vas. Când zahărul s-a topit se adaugă zeama de lămâie și de portocală și se mai fierbe până când siropul începe să se lege puțin.
Când siropul este gata se adaugă zahărul vanilat, se amestecă, se oprește focul și se lasă la răcit. În siropul aproape rece se adaugă apoi coaja rasă de portocală.
După ce prăjitura s-a copt, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească în tavă. Când s-a răcit, se înțeapă din loc în loc (cu o scobitoare) și se toarnă siropul rece, încet, direct din ibric, sau ajutându-vă de o lingură, astfel încât întreaga suprafață să fie însiropată uniform.
Prăjitura însiropată se dă la rece (în frigider) cca 1 oră, după care se taie porționându-se după preferință.
Înainte de servire prăjitura se poate decora presărându-se deasupra nuci/ fistic măcinate, nucă de cocos, sau ce preferați voi. Eu am ales să le decorez combinat, folosindu-mă de toate și am pus deasupra vișine din dulceață, portocală confiată, sau miezuri de dovleac. Voi alegeți doar ce vă place!
Poftă bună!
Mai multe detalii și fotografii găsiți pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de postPrajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nucaReteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii