Prajitura cu mousse de caramel si pere caramelizate. Reteta acestei prajituri desi pare mai elaborata, nu este deloc complicata.
Rețeta acestei prăjituri deși pare mai elaborată, nu este deloc complicată.
Preparare BLAT:
-Se încălzește cuptorul la 180°C .
-Se cerne făina împreună cu cacaoa și se amestecă.
-Se separă albușurile de la cele 6 ouă aflate la temperatura camerei și se pun deoparte într-un vas de mixer, iar gălbenușurile se amestecă ușor cu telul sau cu o furculiță.
-Se bat bine cu mixerul cele 6 albușuri cu un praf de sare.
-Când albușurile devin spumă tare, se adaugă treptat zahărul împreună cu vanilina (sau zahărul vanilinat) și se bat/mixează bine în continuare, până când zahărul nu se mai simte, iar spuma de albușuri rămâne fermă pe vasul de mixer.
-Se adaugă gălbenușurile și se omogenizează în spuma de albușuri.
-Peste compoziția de mai sus se adaugă amestecul cernut de făină + cacao și se incorporează, amestecând ușor cu ajutorul unei palete până când rezultă o compoziție omogenă și fermă.
-Se toarnă și se întinde compoziția rezultată în strat subțire (cât se poate de uniform și în mod egal) în 2 tăvi tapetate cu hârtie de copt (eu am folosit tăvi cu dimensiunea aproximativă de 30/40cm).
-Se bagă tăvile în cuptorul încins la 180 grd C și se coc cele două blaturi timp de cca. 10 minute (depinde de cuptor).
-Când sunt gata, se scot tăvile din cuptor și se lasă blaturile să se răcească.
Preparare SIROP DE VANILIE:
-Se pregătește siropul de vanilie amestecând apa cu zahărul într-un ibric și lăsând să fiarbă câteva minute până se topește bine tot zahărul.
-Când siropul s-a răcorit se adaugă esența de vanilie.
-Se lasă siropul preparat să se răcească foarte bine.
Preparare PERE CARAMELIZATE:
-Perele se spală, se curăță de coajă și de sâmburi și se taie în cuburi mici.
-Se secționează în două batonul de vanilie și cu lama cuțitului se răzuiesc semințele.
-Într-un vas se topește zahărul la foc mic, până când se formează caramelul de culoare brun deschis.
-Peste zahărul caramelizat se adaugă perele tăiate, semințele de vanilie, precum și batonul de vanilie secționat și se lasă la foc potrivit să fiarbă cca. 5 minute, amestecându-se ușor din când în când, sau doar agitând vasul.
-Când sunt gata se oprește focul și se lasă să perele să se răcească.
Preparare SOS CARAMEL:
-Într-un vas se topește zahărul tos la foc mic, până când se formează carmelul de culoare brun deschis-auriu.
-Când caramelul este gata, se dă la o parte de pe foc și se toarnă peste el smântâna lichidă ușor încălzită înainte (la microunde, sau pe foc), în cca. 3 reprize, amestecând încet cu o lingură de lemn după fiecare turnare.
-Când smântâna este incorporată se adaugă untul, se omogenizează bine și se pune vasul din nou pe foc mediu (spre mic) timp de aproximativ 10- 12 secunde, până când caramelul este gata.
-Se oprește focul și se lasă sosul caramel să se răcească la temperatura camerei.
Preparare MOUSSE DE CARAMEL:
-Se pune gelatina la înmuiat conform instrucțiunilor de pe ambalaj. (Eu am folosit foi de gelatină și mi s-a părut că se lucrează mult mai ușor cu ele).
-Într-o cratiță se topește la foc mic 190 gr. zahăr tos, până se formează caramelul de culoare brun închis. (Aici trebuie să fiți foarte atenți deoarece, cantitatea fiind mică, zahărul se caramelizează rapid și se poate arde! )
-Când zahărul s-a caramelizat se adaugă apa, se amestecă rapid și se fierbe puțin până rezultă un sirop dens/vâscos.
-Se dă siropul la o parte de pe foc și se lasă să se răcorească puțin.
-Se amestecă ușor cu ajutorul telului cel 6 gălbenușuri cu 30 gr. zahăr, fără ca acestea să se albească.
-Se fierbe laptele și se toarnă fierbinte, treptat și încet peste gălbenușuri, amestecând bine (Atenție să nu faceți ceva omletă! ;) ).
-Peste amestecul de gălbenușuri și lapte se toarnă caramelul lichid, se omogenizează bine și tot amestecul se răstoarnă într-o cratiță.
-Se pune cratița cu crema caramel la foc mic și se lasă să fiarbă câteva minute, amestecând încet cu ajutorul telului, până ce aceasta se îngroașă și capătă consistența unei smântâni.
-În crema de caramel se adaugă foile de gelatină stoarse și se amestecă bine până ce acestea se incorporează.
-Cu ajutorul mixerului/telului se bate smântâna care a fost ținută câteva ore în frigider, până se obține frișca.
-O treime din frișcă se toarnă peste crema caramel și se omogenizează bine cu ajutorul unei spatule.
-Se toarnă treptat amestecul rezultat peste restul de frișcă, se adaugă esența de vanilie și se amestecă încet cu o spatulă până acesta se incorporează și rezultă un mousse fin de caramel.
Preparare DECOR-NUCI CARAMELIZATE:
-Într-o crăticioară se topește zahărul la foc mic, până când rezultă un caramel brun deschis.
-Se adaugă untul și praful de sare și se amestecă rapid până se omogenizează.
-Se ia o parte din caramelul cu unt și se întinde în strat subțire pe o hârtie de copt, folosind o spatulă din inox.
-În restul de caramel se adaugă nucile tăiate, se amestecă și se mai țin câteva secunde pe foc.
-La fel ca și la caramelul simplu, se întinde amestecul de nuci caramelizate pe o hârtie de copt și se lasă să se răcească.
-După răcire, se zdrobesc/sfarmă cu ajutorul unui sucitor atât nucile caramelizate cât și.caramelul simplu.
-Dacă preferați, caramelul întărit se poate rupe și în bucăți mai mari cu care puteți decora ulterior prăjitura.
-În fotografie apar și perele fierte în sirop de zahăr (părți egale apă și zahăr), pe care le-am servit alături de prăjitură.
ASAMBLARE:
-Mai întâi se potrivesc cele două blaturi, tăindu-se la aceleași dimensiuni.
-Se așează primul blat pe tava/platoul/suportul de montat și cu ajutorul unei pensule se însiropează puțin cu sirop de vanilie.
-Peste primul blat se așează uniform perele caramelizate, după care se toarnă sosul gros de caramel.
-Se întinde jumătate din mousse-ul de caramel peste pere și sos și se așează cel de-al doilea blat, care la fel se însiropează ușor.
-Peste cel de-al doilea blat se întinde restul de mousse de caramel și se dă prăjitura la rece pentru câteva ore (cel puțin 3 ore).
-Înainte de servire se decorează prăjitura cu krantz, respectiv cu nuci carmelizate și mărunțite și/sau bucăți de caramel mărunțite sau rupte mai mare.
-Cu ajutorul unui cuțit subțire și bine ascuțit se taie și se porționează prăjitura după preferință, sau, pentru un aspect deosebit,cu ajutorul unor inele de inox, dându-i o formă cilindrică.
-Prăjitura se consumă simplă, ca atare, sau, cu sos de caramel, ori, cu pere fierte în sirop de zahăr (părți egale de apă și zahăr).
-Prăjitura se păstrează la rece, în frigider.
Poftă bună!
Mai multe detalii găsiți pe: https://vickysrecipes.wordpress.com
Descopera reteta traditionala de carnati de casa cu boia si usturoi, un preparat autentic din carne de porc. Afla pas cu pas...
Carnati de casa cu boia si usturoi. Reteta traditionala de carnati de porc facuti in casaDescopera cum sa prepari faguri cu crema de ciocolata, pas cu pas. Aceasta rețeta simpla si detaliata te va ghida prin...
Faguri cu crema de ciocolata reteta pas cu pasRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii