Prajitura cu migdale si cirese

Blaturile: se bat spuma, cu mixerul, albusurile cu un praf de sare, se adauga treptat galbenusurile, indulcitorul.

Timp pregatire
190 minute
Complexitate
ridicata
Prajitura cu migdale si cirese

Ingrediente

  • Pentru blaturi:
  • 8 ouă,
  • Un praf de sare,
  • 5 ml îndulcitor,
  • 150 ml ulei,
  • 6 linguri făină,
  • 3 linguri migdale măcinate,
  • 10 g praf de copt,
  • Pentru cremă:
  • 2 gălbenușuri,
  • Un praf de sare,
  • 5 ml îndulcitor,
  • 5 fire de șofran,
  • 10 g zahăr vanilat Bourbon,
  • 50 g (2 linguri cu vârf) făină,
  • 300 ml lapte,
  • 50 g unt,
  • Pentru sirop:
  • 400 ml apă,
  • 2,5 ml îndulcitor,
  • O linguriță rom,
  • Pentru glazura de ciocolată:
  • 120 g ciocolată neagră,
  • 2 linguri lapte,
  • 25 g unt,
  • Pentru decor:
  • 200 g smântână 35 % grăsime,
  • 30 g ciocolată cu lapte,
  • 2 lingurițe de cacao pentru pudrat,
  • Cireșe roșii, după gust,
  • Cireșe galbene, după gust

Mod de preparare

Această prăjitură cu blat de migdale, însiropată cu rom, cremă de vanilie, glazură de ciocolată neagră, cremă cu smântână dulce și cireșe galbene și roșii am pregătit-o din dorința de a ne bucura de un desert la sfârșit de săptămână. Am vrut să reduc consumul de zahăr, ținând cont că oricum ciocolata are aportul ei de zahăr, de aceea am înlocuit, acolo unde s-a putut, zahărul cu îndulcitor, iar frișca lichidă îndulcită Uht cu smântână 35 %. Desigur, smântâna nu are consistența pe care o are frișca lichidă, cu care m-am obișnuit, însă e o alternativă mai sănătoasă pentru un produs UHT.

Blaturile: se bat spumă, cu mixerul, albușurile cu un praf de sare, se adaugă treptat gălbenușurile, îndulcitorul, uleiul, migdalele, făina și praful de copt. Din compoziția rezultată se coc 2 foi, pe rând, folosind o tavă 25x25 cm, pregătită cu foaie de copt, la foc mic, până trec testul scobitorii.

Crema:

Se amestecă gălbenușurile cu un praf de sare, îndulcitorul, zahărul vanilat Bourbon, făina și laptele cald în care am difuzat șofranul, bătând cu un tel, pentru a omogeniza și aera compoziția. Se fierbe pe foc mic, până se îngroașă. Se dă de pe foc, se adaugă untul, se amestecă și se lasă la răcit.

Siropul:

Se aduce fierb împreună, pe foc mic, câteva minute, apa cu îndulcitorul și romul, se ia focul și se lasă la răcit.

Glazura de ciocolată:

Se topesc împreună într-un vas aflat pe baie de abur, ciocolata cu laptele și untul. Se amestecă, se omogenizează, se lasă la răcit.

Montare și decor:

Se spală cireșele și se lasă la uscat pe o tavă pregătită cu șervete de hârtie. Apoi se curăță de sâmburi și se taie în jumătăți.

Folosind un inel reglabil, dreptunghiular, se așază pe un platou sau un carton special pentru cofetărie, primul blat, care se însiropează. Se întinde crema de vanilie, nivelând frumos cu o spatulă. Se așază cireșele, îndesându-le ușor.

Se așază cu grijă al doilea blat, care se însiropează și el.

Se nivelează și glazura de ciocolată, apoi se dă la frigider o oră până se întărește glazura.

Se topește ciocolata cu lapte pe baie de abur, se lasă la răcit. Se încorporează treptat smântâna dulce, folosind un tel, apoi se bate ușor cu telul aprox 5 minute, până se îngroașă ușor.

Se scoate prăjitura de la rece, se întinde crema cu smântână, se pudrează cu cacao și se ornează cu cireșe. se dă la frigider, apoi se îndepărtează inelul și se porționează.

Timp de pregătire: 2h 30min

Timp de gătire: 40 min

Porții: 12

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/06/prajitura-cu-migdale-si-cirese.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise