Prajitura cu foi si crema de caramel, o prajitura de casa simpla si delicioasa, care se topeste pur si simplu in gura

Incearca prajitura de casa cu foi fragede si crema de caramel, un desert simplu si delicios, care se topeste in gura. Perfecta pentru sarbatori sau rasfatul de zi cu zi.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu foi si crema de caramel, o prajitura de casa simpla si delicioasa, care se topeste pur si simplu in gura

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 600 g faina
  • 2 oua mari
  • 60-70 g unt(se poate untura) moale
  • 80 g zahar pudra
  • 1 lingurita bicarbonat
  • un virf de cutit de sare
  • lapte cit cuprinde (cca 150-200 ml)
  • 1 lingurita coaja de lamiie
  • Pentru crema:
  • 175 g faina
  • 200 g zahar
  • 1 l lapte
  • 100 g unt
  • 4 linguri zahar (pentru caramel)
  • 2 linguri de cafea solubila (ness)
  • 2 plicuri de zahar vanilat

Mod de preparare

Se freaca untul sau untura cu zaharul, ouale intregi, sarea, coaja de lamiie. Se adauga bicarbonatul stins cu putina zeama de lamiie (sau otet) si se amesteca bine. Se pune apoi faina si atita lapte cit sa se obtina un aluat potrivit, usor de intins cu facaletul. Se lasa sa se odihneasca cca 20 minute.

Se imparte apoi in cinci bile. Fiecare bila se intinde intr-o foaie subtire. Cele 5 foi se coc pe dosul unei tavi (30 cm diametru sau 30x33 cm), unse cu unt/untura si presarata cu faina. Fiecare foaie se coace la foc mediu (in cuptorul preincalzit la 180 de grade C) cam 6-7 minute. Dupa ce se coc se pun pe o suprafata dreapta (fara denivelari), si se lasa sa se raceasca.

In acest timp se face crema: zaharul (200 g) se amesteca cu faina, se adauga laptele, ness-ul, vanilia si caramelul (cele 4 linguri de zahar se ard intr-o tigaie si se sting cu f.putina apa incit sa devina un sirop gros).

Se amesteca totul bine, apoi compozitia se fierbe la foc moderat, amestecind tot timpul, pina se ingroasa.

Dupa aceea se ia de pe foc si inainte sa se raceasca de tot se pune untul.

Cu aceasta crema calduta se ung foile si se pun una peste alta.

Prajitura se tine la rece o noapte (nu in frigider), presata cu ceva greu, apoi se taie in romburi, nu prea mari. Se poate pudra cu zahar pudra.

Incearca si prajitura cu foi cu miere si crema de nuci, prajitura cu foi si crema de lamaie sau prajitura cu foi si gem de prune. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala

Incanta-ti familia si oaspetii cu un cozonac pufos si delicios, pregatit dupa o rețeta tradiționala! Acest cozonac cu nuca,...

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala
Drob de pui

Drob de pui

O reteta adaptata nevoilor medicale a familiiei, dar la fel de delicioasa ca un drob de miel, un drob usor si parfumat

Drob de pui
Oua vopsite natural  in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pas

Oua vopsite natural in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pas

Descopera cum sa vopsesti oua natural in foi de ceapa folosind metoda traditionala, fara chimicale. Urmeaza pasii simpli...

Oua vopsite natural in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pas
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise