Aceasta prajitura este una din prajiturile de sezon.
Aceasta prajitura este una din prajiturile de sezon, de ce zic asta, pentru ca este foarte gustoasa atunci cand e preparata cu caise proaspete. Desigur se pot inlocui caisele si cu un gem de caise, dar gustul nu va fi acelasi.
Mai intai vom incepe cu crema de caise, care trebuie lasata sa se raceasca ceva timp. Vom spala caisele bine si le vom lasa putin la scurs, dupa care le vom scoate samburii, le vom mixa pana devin ca un piure. Vom pune piureul obtinut intr-o oala de teflon, la care vom adauga zaharul, budinca si grisul. Punem oala la foc potrivit, amestecand mereu si se va lasa sa fiarba pana se ingroasa, dupa care, se va da deoparte sa se racesca bine, iar dupa racire, se va da la frigider ca sa se intareasca. Daca observati ca acea crema nu este destul de groasa, mai puteti adauga cateva linguri de gris. Si acum vom trece la prepararea aluatului.
Untul se mixeaza bine cu zaharul, oul, praful de sare si coaja de lamaie, dupa care se adauga iaurtul, in care am dizolvat praful de copt si bicarbonatul, iar la sfarsit, vom adauga faina. Eu am facut aluatul la mixerul kitchen aid si am obtinut un aluat nu prea moale si usor elastic. Daca aluatul este prea moale, se mai poate adauga putina faina, iar daca e prea tare, se adauga putin iaurt cald, pana obtineti aluatul potrivit. Retineti, aluatul obtinut trebuie sa fie elastic, nici prea moale, nici prea tare. Aluatul se pune intr-un loc racoros sa se odihneasca cam 20 de minute, timp in care pregatim tava unde vom coace prajitura si pe care o vom captusi cu hartie de copt. Dimensiune tavii mele a fost de (36x28) cm. Cu cat tava va fi mai mare, foile vor iesi mai subtiri. Eu am folosit tava cu o dimensiune medie, ca foile sa nu fie nici prea groase si nici prea subtiri. Aluatul se imparte in doua bucati egale si din fiecare bucata, se intinde cate o foaie de prajitura, folosind doua folii de nailon, eventual hartie de copt. Aluatul se intinde uniform intre cele doua folii, dupa care foaia obtinuta, se va aseza in tava, tot cu ajutorul foliei si se va intepa din loc in loc cu furculita, apoi se va da la cuptorul incins, la temperatura de 180°C, aprox. 15 min, pana cand marginile aluatului devin usor aurii. Intre timp, se intinde a doua bucata de aluat. Dupa ce s-a copt putin prima foaie, turnam peste ea crema de caise si o intindem uniform pe toata suprafata foii. Peste crema se asaza si a doua foaie de aluat si se inteapa din nou cu furculita din loc in loc. Se introduce din nou tava in cuptor, care este deja cald, la 180°C, timp de 30 minute. La sfarsit, o vom rumeni putin, pana capata o culoare usor aurie (urmariti si pozele ca desigur va vor fi de folos). Se lasa sa se raceasca cateva ore, dupa care se taie in formele dorite si se pudreaza cu zahar vanilat. Atentie, nu se taie decat daca este complet racita, ca sa nu iasa crema dintre foi, deoarece stratul de crema este destul de gros. Eu am facut 2 portii, prima am taiat-o dupa un scurt timp, pentru pofticiosii mei, iar a doua, am lasat-o la frigider si am portionat-o a doua zi si desigur a iesit cu un aspect minunat. Este o prajitura foarte gustoasa si delicioasa, fiind de sezon, chiar va invit sa o incercati, pentru ca acum e perioada in care ne putem rasfata familia, dar si uimi musafirii cu o asa o delicatete..!
Descopera reteta traditionala de carnati de casa cu boia si usturoi, un preparat autentic din carne de porc. Afla pas cu pas...
Carnati de casa cu boia si usturoi. Reteta traditionala de carnati de porc facuti in casaDescopera cum sa prepari faguri cu crema de ciocolata, pas cu pas. Aceasta rețeta simpla si detaliata te va ghida prin...
Faguri cu crema de ciocolata reteta pas cu pasRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii