Prajitura cu foi fragede si crema de caramel. Reteta delicioasa si usor de facut

Descopera cum sa prepari o prajitura delicioasa cu foi fragede si crema de caramel! Aceasta reteta usor de realizat imbina perfect aromele fine de vanilie cu un caramel cremos, ideala pentru orice ocazie speciala.

Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu foi fragede si crema de caramel. Reteta delicioasa si usor de facut

Ingrediente

  • Pentru foi (3 bucati):
  • 300 g faina
  • 100 g zahar
  • 150 g unt la temperatura camerei
  • 1 ou
  • 100 ml lapte
  • 1 pliculet praf de copt (10 g)
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • un praf de sare
  • Pentru crema de caramel:
  • 200 g zahar
  • 400 ml lapte
  • 5 linguri de amidon de porumb (sau faina, dar amidonul face crema mai fina)
  • 1 lingura de cacao
  • 200 g unt la temperatura camerei
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Intr-un bol mare, mixeaza untul moale cu zaharul pana devine o crema pufoasa.
Adauga oul, laptele si extractul de vanilie si continua sa amesteci pana la omogenizare.
Separat, amesteca faina cu praful de copt si sarea, apoi incorporeaza treptat ingredientele uscate in amestecul de unt, formand un aluat moale si omogen.

Imparte aluatul in 3 parti egale. Intinde fiecare parte in foi subtiri de aproximativ 2-3 mm, pe hartie de copt, formand foi de dimensiuni egale (aproximativ 30x20 cm).
Coace foile pe rand intr-un cuptor preincalzit la 180°C timp de 10-12 minute, pana devin usor aurii. Lasa-le sa se raceasca complet.

Caramelizeaza zaharul intr-o cratita, pe foc mediu, amestecand ocazional pana capata o culoare aurie.
Toarna treptat laptele cald peste caramel (ai grija, deoarece poate sa stropesca) si amesteca bine pana se dizolva tot zaharul caramelizat. Adauga si un praf de sare.
Dizolva amidonul si cacaoa in putin lapte rece si adauga-le in cratita, amestecand continuu. Fierbe compozitia pe foc mic pana se ingroasa, apoi lasa sa se raceasca putin.
Dupa ce crema s-a racit la temperatura camerei, adauga untul moale si vanilia, mixand pana obtii o crema fina.

Asaza prima foaie de vanilie pe un platou si intinde un strat uniform de crema de caramel cu unt.
Continua cu a doua foaie si adauga din nou un strat de crema. Repeta acest pas si pentru a treia foaie.
Niveleaza bine crema de deasupra si pe margini, daca este cazul.

Lasa prajitura la frigider pentru cel putin 4-6 ore, sau ideal peste noapte, pentru ca foile sa se inmoaie si prajitura sa devina mai usor de taiat.

Poti decora prajitura cu fructe proaspete, zahar pudra, aveline de crema de vanilie, crema de ciocolata, nuci maruntite, ciocolata rasa sau fulgi de migdale.

Incearca si reteta de prajitura din foi de albusuri cu nuca si crema de lapte, este un deliciu. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise