Prajitura cu crema de lamaie

Timp pregatire
45 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • - 9 oua;
  • - 9 linguri zahar;
  • - 9 linguri faina;
  • - 3 plicuri zahar vanilat,
  • - coaja rasa de la o lamaie.
  • Pentru crema:
  • - 1/2 litru lapte;
  • - 12 linguri faina;
  • - 1 plic zahar vanilat;
  • - 4 galbenusuri ou;
  • - 300 gr zahar;
  • - 1 pachet unt (margarina);
  • - 1 lamaie (coaja si zeama);
  • - 5 lingurite zahar pudra;
  • - un praf sare.
  • Pentru glazura:
  • - zeama de la o lamaie;
  • - 10 linguri zahar;
  • - 1 plic gelatina.

Mod de preparare

Crema: se inclazeste laptele (foarte putin), intr-un vas se freaca galbenusurile de ou cu sarea, se adauga faina si zaharul si se subtiaza cu laptele caldut, se pune vasul intr-un altul cu apa la foc mic, la bain-marin, se fierbe aproximativ 12-15 minute de cand incepe sa clocoteasca, pana compozitia devine ca o smantana mai groasa. Se da vasul deoparte si se adauga untul si zaharul vanilat, se amesteca pana la omogenizare, apoi se adauga coaja rasa de la o lamaie. Separat se freaca zeama de la o lamaie cu zaharul pudra, apoi se incorporeaza in crema si se da la rece.

Blatul: se bat albusurile de ou (aproximativ 3 minute cu mixerul), se adauga zaharul si se bate in continuare (aproximativ 2-3 minute), se incorporeaza treptat cate un galbenus de ou, apoi se adauga faina, se mai bate cu aproximatie 2-3 minute pana la omogenizarea completa. Se pune intr-o tava tapetata cu faina sau in care se pune hartie de copt, apoi se da la cuptor (in prealabil, se inclazeste cuptorul la 190 grade, sau treapta 5 la cuptoarele pe gaz), se lasa la copt cu aproximatie 15-20 minute (functie de cuptor). Dupa ce blatul s-a racit, se taie in 3 parti si se umple cu crema.

Personal fac 3 blaturi, impart componentele pentru blat in trei (respectiv 3 oua, 3 linguri de zahar, 3 linguri de faina, 1 plic zahar vanilat si coaja rasa de lamaie), folosesc o tava cu dimensiunile de 18/30 cm in care pun hartie speciala pentru copt, las la copt aproximativ 8-10 minute (hartia de copt se dezlipeste foarte usor de pe blat, iar blatul are, cand este copt, o grosime de aproximativ 1-1,2 cm).

Glazura: se amesteca zeama de lamaie cu zaharul, se da intr-un clocot, se raceste, apoi se pune gelatina in zeama de lamaie (in prealabil, gelatina se inmoaie in 2-3 lingurite de lamaie). Se amesteca bine, apoi se toarna peste prajitura.

Se da prajitura la rece, se poate servi in 30 minute.

ATENTIE! nu stropiti blatul, acesta este foarte fraged si crema intra in blat destul de repede!

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Turta dulce

Turta dulce

Turta dulce
Carnati de casa cu boia si usturoi. Reteta traditionala de carnati de porc facuti in casa

Carnati de casa cu boia si usturoi. Reteta traditionala de carnati de porc facuti in casa

Descopera reteta traditionala de carnati de casa cu boia si usturoi, un preparat autentic din carne de porc. Afla pas cu pas...

Carnati de casa cu boia si usturoi. Reteta traditionala de carnati de porc facuti in casa
Faguri cu crema de ciocolata reteta pas cu pas

Faguri cu crema de ciocolata reteta pas cu pas

Descopera cum sa prepari faguri cu crema de ciocolata, pas cu pas. Aceasta rețeta simpla si detaliata te va ghida prin...

Faguri cu crema de ciocolata reteta pas cu pas
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise