Prajitura cu ciocolata, capsuni si crema de smantana

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata
Prajitura cu ciocolata, capsuni si crema de smantana

Ingrediente

  • (24 bucăți)
  • Pentru BLAT:
  • 3 ouă
  • 80-100 gr. zahăr (cât de dulce vă place)
  • 80 -100 gr. făină (depinde de cât de mari sunt ouăle)
  • 75 ml. ulei
  • 100 gr. ciocolată neagră
  • ¼ linguriță praf de copt
  • 1 plic zahăr vanilat
  • un vârf cuțit sare
  • Pentru JELEUL DE CĂPȘUNI:
  • 1 kg. căpșuni proaspete
  • 1 cană de zahăr
  • 2 plicuri gelatină (2 x 10 gr.)
  • Pentru CREMA DE SMÂNTÂNĂ:
  • 1 cană mare de smântână (grasă și groasă)
  • 200 gr. cremă de brânză
  • 3- 4 linguri zahăr pudră
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • Pentru GLAZURA DE CIOCOLATĂ (GANACHE):
  • 200 gr. ciocolată negră
  • 200 gr. frișcă lichidă îndulcită
  • 40 gr. unt

Mod de preparare

BLATUL:

-Se rupe ciocolata în bucăți și se pune împreună cu uleiul la topit într-un vas, în baie de aburi. Când ciocolata s-a topit, se amestecă bine și se lasă să se răcească la temperatura camerei.

-Se separă albușurile de la cele 3 ouă și se pun deoparte într-un vas de mixer.

-Peste ciocolata răcită se adaugă gălbenușurile și se omogenizează.

-Se bat albușurile spumă cu un praf de sare, se adaugă treptat zahărul amestecat cu zahărul vanilat și se bat /mixează în continuare până când zahărul se topește.

-Se cerne făina și se amestecă cu praful de copt.

-În compoziția de ciocolată se adaugă spuma de albuș cu zahăr și făina amestecată cu praful de copt, alternativ, amestecând încet cu o paletă pentru omogenizare, cu mișcări circulare de sus în jos.

-Se tapetează o tavă cu hârtie de copt ( eu am folosit o tavă cu dimensiunea 36 x 30), se toarnă aluatul pregătit și se nivealează. Stratul de aluat trebuie să fie destul de subțire de cca 1,5 cm.

-Se introduce tava în cuptorul încins la 170 grd.C și se coace timp de cca 12- 15 minute (depinde de cuptor) până când începe să se desprindă pe margine.

-Când este gata, se scoate tava din cuptor și se lasă blatul să se răcească fie în tavă, fie pe un grătar special.

-Cât timp blatul se răcește ne ocupăm de jeleul de căpșuni și crema de smântână.

JELEUL DE CĂPȘUNI:

-Se rup codițele, se spală bine căpșunile și se pun împreună cu zahărul într-o cratiță la foc mic, până se topește zahărul.

-Se pune gelatina la înmuiat în apă conform instrucțiunilor de pe plic, dar, doar cu trei sferturi din cantitatea de apă indicată.

-Între timp zahărul din cratița cu căpșuni s-a topit, se oprește focul și peste sosul fierbinte se toarnă gelatina (care s-a înmuiat și s-a umflat) și se amestecă bine pentru omogenizare.

-Cu ajutorul unei furculițe se zdrobesc ușor căpșunile (le puteți lăsa și întregi, dar vor fi probleme la asamblat și la tăiat prăjitura) și se lasă jeleul la răcit, la temperatura camerei.

CREMA DE SMÂNTÂNĂ:

-Se amestecă smântâna cu crema de brânză apoi se adaugă zahărul farin amestecat cu zahărul vanilat și se omogenizează. Este de preferat să se amestece doar cu o spatulă, fără mixer.

-Până se asamblează prăjitura se lasă crema puțin în frigider.

GLAZURA DE CIOCOLATĂ (GANACHE):

-Se rupe ciocolata în bucăți.

-Se pune frișca lichidă într-un vas la foc potrivit și se încălzește, până când aceasta ajunge la punctul de fierbere. Se ia atunci vasul de pe foc, se adaugă bucățile de ciocolată și se amestecă până când ciocolata este topită.

-Peste ciocolata fierbinte se adaugă untul tăiat bucăți, se amestecă bine până ce rezultă o cremă omogenă.

ASAMBLARE:

-Se taie blatul răcit în 2 părți/ benzi egale pe lungime, iar fiecare jumătate se taie apoi în 3 sau 4 bucăți. (Eu am tăiat-o în 3 bucăți). Toată această operațiune se face pentru a monta și tăia mai apoi, mult mai ușor prăjitura.

-Dacă preferați să tăiați ca mine, vor rezulta 6 bucăți de blat.

-Se ung 3 bucăți de blat cu jeleul de căpșuni răcit, în strat generos și se lasă să se răcească bine. Eventual, le puteți introduce pentru cca.15 minute în frigider.

-Restul de jeleu de căpșuni rămas se oprește pentru decorare.(Explicații pentru decorare le găsiți pe blog).

-După ce jeleul de pe cele 3 blaturi este complet răcit, se întinde crema de smântână peste căpșuni, se nivelează și se acoperă fiecare cu câte o foaie din cele 3 rămase.

-Practic, vor rezulta 3 mini prăjituri cu următoarea stratificație: foaie/jeleu căpșuni/cremă smântână/foaie.

-Fiecare mini prăjitură se taie în 8 bucăți, rezultând în final, după ce se taie toate cele 3 mini prăjituri, 24 bucăți de prăjitură.

-După ce am așezat toate bucățile de prăjitura pe un platou/ tavă, se pregătește glazura de ciocolată (ganache), ca mai sus.

-Se toarnă ganache-ul cald peste prăjiturile tăiate și se lasă să se răcească.

-Prăjiturile se păstrează în frigider.

-După întărirea ganche-ului prăjiturile sunt gata de servit. Nu însă înainte de a le decora...

-Înainte de servire prăjiturile se pot decora cu căpșuni proaspete și mentă, sau se pot face cuburi din jeleul de căpșuni.

Mai multe explicații și fotografii găsiți pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/

Poftă bună!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios

Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios
Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor

Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor

Incearca aceasta rețeta simpla si rapida de cartofi wedges la cuptor. Crocanți la exterior si moi la interior, acesti...

Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor
Sarmale de post cu ciuperci și orez

Sarmale de post cu ciuperci și orez

Sarmale de post cu ciuperci și orez
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise