Prajitura cu capsuni si crema de mascarpone – un desert irezistibil, fin si delicios

Prajitura cu capsuni si crema de mascarpone – un desert irezistibil, fin si delicios, cu blat pufos, crema catifelata si capsuni proaspete. Perfect pentru iubitorii de deserturi racoritoare.

Timp pregatire
40 minute
Timp coacere
25 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu capsuni si crema de mascarpone – un desert irezistibil, fin si delicios

Ingrediente

  • Pentru blatul de pandispan:
  • 5 oua
  • 150 g zahar
  • 150 g faina
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 praf de sare
  • Pentru sirop:
  • 100 ml apa
  • 50 g zahar
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • Pentru crema de mascarpone:
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml frisca lichida (35% grasime)
  • 50 g zahar pudra
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 5 g gelatina + 2 linguri apa rece
  • 150 g capsuni proaspete
  • Pentru jeleul de capsuni:
  • 200 g capsuni
  • 50 g zahar
  • 5 g gelatina + 2 linguri apa
  • Pentru decor:
  • capsuni, afine, mure, zmeura

Mod de preparare

1. Prepararea blatului de pandispan:
Preincalzeste cuptorul la 170°C. Tapeteaza o tava (20x30 cm) cu hartie de copt.
Separa ouale. Mixeaza albusurile cu un praf de sare pana devin spuma, apoi adauga treptat zaharul si zaharul vanilat, mixand pana se obtine o bezea ferma.
Adauga galbenusurile, mixand la viteza mica, apoi incorporeaza faina cernuta, amestecand usor cu o spatula.
Toarna compozitia in tava si coace timp de 25 minute, pana trece testul cu scobitoarea.
Dupa racire, taie blatul in doua foi egale.

2. Prepararea siropului:
Fierbe apa cu zaharul pana se dizolva. Lasa siropul sa se raceasca, apoi adauga esenta de vanilie.

3. Prepararea cremei de mascarpone:
Hidrateaza gelatina in 2 linguri de apa rece timp de 5 minute, apoi topeste-o la bain-marie.
Mixeaza mascarpone cu zaharul pudra si vanilia.
Separat, bate frisca pana devine ferma, apoi incorporeaz-o in mascarpone.
Adauga gelatina topita si amesteca bine.
La final, incorporeaza bucatile de capsuni.

4. Asamblarea prajiturii:
Asaza prima foaie de pandispan pe un platou si insiropeaz-o usor.
Intinde uniform crema de mascarpone cu capsuni.
Asaza a doua foaie de pandispan si insiropeaz-o.

5. Prepararea jeleului de capsuni:
Paseaza capsunile cu zaharul si fierbe la foc mic pana se formeaza un piure. Transfera-l intr-o sita si separa-l de seminte.
Hidrateaza gelatina in 2 linguri de apa rece, apoi adaug-o in piureul cald si amesteca bine.
Lasa jeleul sa se raceasca putin, apoi toarna-l peste prajitura.

6. Decorarea prajiturii:
Dupa ce jeleul s-a mai intarit, decoreaza cu fructe proaspete.
Da prajitura la frigider pentru cel putin 3 ore inainte de servire.

Incearca si reteta de prajitura Diplomat, prajitura rapida cu capsuni - fara coacere sau prajitura cu frisca si fructe. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Drob de miel in foietaj

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Miel umplut

Miel umplut

Este nelipsit de pe masa noastra in ziua de Paste.

Miel umplut
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise