Prajitura bicolora cu visine

Reteta de prajitura bicolora cu visine. Prajitura bicolora cu visine reteta delicioasa. Prajitura cu visine, blat de vanilie si cacao. Retete de prajituri cu visine. Retete de prajituri.

Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
medie
Prajitura bicolora cu visine

Ingrediente

  • 1 kg visine
  • 8 oua
  • 300 g zahar
  • 280 g faina
  • 1 pachet unt (250 g)
  • 100 g ciocolata
  • 75 gr cacao (3 linguri cu vârf)
  • 1-2 linguri pesmet sau gris (dacă este cazul)
  • 1 lingurita ulei
  • 250 g iaurt
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 varf lingurita bicarbonat
  • un praf de sare
  • opțional pentru decor: zahar pudra, frunze de menta

Mod de preparare

Reteta de prajitura bicolora cu visine o am de la mama. Este o combinatie absolut delicioasa si mereu apreciata. Se face usor, este spornica si se pot folosi atat visine proaspete, cat si congelate.

Se spalvisinele, se scot sâmburii și se pun la scurs într-o sită. Deoarece visinele mele erau prea zemoase, după ce s-au scurs am presarat putin pesmet peste ele.

*Daca folositi congelate, puneti-le la dezghetat si scurs intr-o sita.

Se pregateste tava pentru copt care se tapeteaza fie cu hartie de copt, fie clasic (se unge cu grasime si se presara faina). Tava mea are dimensiunile de 20x30cm.

Intr-un vas se pune untul, ciocolata rupta bucatele, praful de cacao, 100 gr. zahar, uleiul si se lasa la foc mic, amestecand continuu pana ce toate ingredientele se topesc. Când este gata și a rezultat o crema omogena se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca.

Se separa albusurile de galbenusuri si se bat bine cu un praf de sare cu ajutorul mixerului. Cand bezeaua este tare se adauga treptat restul de zahar amestecat cu zaharul vanilat și se mixeaza in continuare pana ce zaharul s-a topit și bezeaua devine sticloasa.

Peste spuma de albusuri se adauga pe rand cele 8 galbenusuri amestecandu-se încet cu ajutorul unei spatule/linguri de lemn pana ce acestea se incorporează în compozitie.

Se adauga treptat 160 gr (8 linguri) faina cernuta cu praful de copt si se amesteca încet cu miscari circulare cu ajutorul paletei pana rezulta o compozitie omogena, respectiv aluatul ”alb” al prajiturii.

Se dizolvă bicarbonatul în iaurtul care se toarna peste crema de ciocolata topita si racita. Tot aici se adaugă cam o treime din aluatul ”alb” și restul de făină cernută (120 gr sau 6 linguri). Se amesteca totul cu grija cu ajutorul unei spatule, până rezultă un aluat omogen, respectiv, aluatul cu ciocolată a prajiturii.

Se aprinde cuptorul si se regleaza temperatura la 180 grade C.

Se toarna aluatul de ciocolata în tava tapetata, se aseaza jumatate din visine, se toarna aluatul ”alb” si se adauga deasupra restul de visine.

Se baga tava în cuptorul încins și se lasă la copt cca. 40-45 minute (depinde de cuptor) sau pana cand prajitura s-a rumenit frumos deasupra. Se poate face testul cu ”paiul” sau ”scobitoarea” pentru a verifica dacă prajitura este coapta: dacă pe paiul/scobitoarea introduse în prajitura nu raman urme de aluat, atunci prajitura este coapta.

Când este gata, prajitura se scoate din cuptor si se lasă sa se racoreacă în tava.

Când s-a racit, prăjitura se taie porționandu-se dupa preferinta, iar înainte de servire se decoreaza cu zahar pudra. Pentru ca mai aveam puțina glazura de ciocolata ramasa am glazurat vreo 2-3 bucatele de prajitura și le-am ornat cu visine si frunze de menta. Pot spune ca a avut succes în ambele variante pentru că este tare buna.

Asadar, va invit si pe voi sa incercati reteta de prajitura bicolora cu visine. Va asigur ca n-o sa va para rau. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise