Din ingredientele pt. aluat,se face un aluat dospit,asa:drojdia se amesteca cu 2 lingurite de zahar;se pune peste ele 150-200 ml apa calduta si se lasa sa creasca.
In timpul asta,cernem faina si o frecam cu uleiul(se freaca cu 2 miini),pina ce faina absoarbe tot uleiul;punem apoi zaharul(cele 2 lingurite ramase),laptele praf,sarea.Daca nu avem lapte praf,cind facem aluatul,folosim o cana de lapte(caldut),apoi completam cu apa calduta.
Ingredientele uscate se amesteca,cu mina,apoi,se pune drojdia crescuta(cu apa)si apa,cit sa rezulte un aluat, nu f.moale(se va inmuia,mai mult,cu “umplutura”).Aluatul rezultat,se lasa la dospit cca 30 minute.
[In timpul acesta,facem umplutura:ceapa tocata(ca pt.tocanita),se caleste in cele 90 ml de ulei.
Dupa ce este calita(vezi poza),se pun frunzele de za’atar(dupa ce s-au spalat f.bine),taiate f.marunt(vezi poza);se amesteca bine,se lasa pe foc pina cind za’atarul e moale.
Se amesteca din cind in cind.Pe urma se ia de pe foc si cind e aproape rece,se adauga brina rasa(desarata,putin,daca e nevoie).Se amesteca totul,bine.]
Dupa ce aluatul e dospit,se framinta,din nou,apoi,se aplatizeaza(cu mina),in castronul in care a fost facut.Se pune deasupra umplutura(vezi poza),apoi se framinta,usor totul(aluatul si umplutura).Se lasa sa creasca,iar,cca 25-30 minute.
Pe urma aluatul se framinta,putin,apoi se intinde de 8-10 mm si se taie cu o forma sau un pahar(rotund);diametrul de cca 8 cm.
Se pun,distantate,putin, intr-o tava unsa cu ulei(nu de masline).Dupa ce cresc,putin(cca 10 minute),se pun in cuptor,la foc mediu-mare;se lasa cam 20-25 minute.
Aici se maninca la micul dejun,cu ceai.Dar,eu,zic,ca sint bune oricind.Mie imi plac cu iaurt.
Daca se racesc se reincalzesc,dar se pot minca si reci.
Eu,cind am musafiri,le fac(mai mici) si le pun pe platoul cu aperitive(dispar primele).Se pot face cu o zi 2,inainte.
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de postPrajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nucaReteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii