Piept de rata cu chutney de cirese

Timp pregatire
195 minute
Complexitate
medie
Piept de rata cu chutney de cirese

Ingrediente

  • Chutney cu cirese:
  • 500 gr cirese desamburite
  • 1/2 cana otet de mere
  • 1/2 cana otet balsamic
  • 1/2 cana otet de orez
  • 1/4 cana zahar cristal (alb)
  • 1/4 cana zahar brun
  • 2 LG "5 condimente chinezesti"
  • 2 LG ghimbir proaspat ras
  • 1/2 nucsoara proaspat rasa
  • 1 lg sare
  • Marinada:
  • zeama unei lamai
  • 2 LG "5 condimente chinezesti"
  • 2 lg piper zdrobit (nu macinat!)
  • 1 piept de rata fasonat

Mod de preparare

Pieptul de rata este unul din cele mai rafinate carnuri, deci trebuie tratat cu mare respect! Inainte de toate, el trebuie marinat pentru a obtine atat fragezimea ceruta de la o carne atoasa, cat si arome in plus.

Marinada se face in multe feluri, eu v-o propun pe a mea, incercata si garantata de multa experienta. Stoarceti zeama unai lamai, dizolvati in ea 2 linguri de 5 condimente chinezesti (scortisoara, cuisoara, turmeric, piper sichuan, coji de portocala, galangal, cardamom...f. putina sare...sunt mai multe dar pe scurt li se spune "Five chinese spices"...) Zdrobiti cateva boabe de piper negru si le adaugati.

Crestati pielea grasa a pieptului de rata, fara sa taiati si carnea - in diagonale egale, formand astfel taietura numita "diamant" (diamond chape) Asezati pieptul astfel pregatit in marinada si-l lasati peste noapte la marinat, in frigider, intorcandu-l de cateva ori de pe o fata pe alta.

Chutney: desamburiti ciresele. Intr-un vas cu fundul gros presarati zaharul cristal (alb) si-l caramelizati doar pana la culoarea aurie (nu aramie) Presarati repede deasupra ceapa taiata maruntel, asteptati cateva secunde, (poate cam 30 sec.) si stingeti cu oteturile combinate. Turnati apoi zaharul brun, cele doua linguri de 5 condimente chinezesti, radeti cca doua linguri de ghimbir proaspat, o jumatate de nuscoara rasa, o lingurita de sare si amestecati pana zaharul caramelizat se topeste si se desprinde de fundul vasului. Acum este momentul sa adaugati ciresele! Nu amestecati ci doar scuturati sau leganati vasul - vrem ca boabele sa ramana cat de cat intregi.

Fierbeti afacerea la foc mediu pana oteturile scapa de unele grade (dar nu toate!) si cand combinatia nu mai ustura la nas ci mirodenia predomina, acoperiti si fierbeti la foc mititel, o ora. Scoateti apoi capacul si mai fierbeti atat cat va convine sa-i fie consistenta, amestecand acum, rar si cu grija (ciresele sunt deja intarite de otet si zahar). Eu faptuiesc toate felurile de chutney in Kukta (vas sub presiune) si scap de amestecat, leganat ori scuturat. Doar ultimele 20-30 minute le supraveghez, fara capac, pentru reglarea consistentei sosului.

Scoateti pieptul de rata din frigider, scurgeti si stergeti marinada si mai ales boabele de piper, lasati-l apoi intr-un servet pana ajunge la temperatura bucatariei. Incingeti cuptorul. Puneti o tigaie pe flacara si inainte de-a fi fierbine de tot ci numai calda spre foarte calda, asezati pieptul cu pielea in jos. Mariti flacara treptat, pe masura ce grasimea ratei se topeste. Il lasati la fript cam 3 minute timp in care scoateti cu o lingura grasimea din tigaie intr-o cana (va va fi de nare folos!) Cand pielea prinde culoarea aurie, intoarceti si pe partea carnoasa si-l mai frigeti 2-3 minute. Apoi iute de tot il varati in cuptorul fierbinte si-l mai lasati acolo 5-6 minute.

Lasati pieptul de rata sa se odihneasca pe un fund de lemn, usor acoperit dar nu sufocat. Timp in care va puteti face platingul cu ce va place a combina chutney - ceva fin cum ar fi pure de cartofi cu telina apio si chives, nu?

Taiati pieptul perpendicular pe fibra carnii si asezati-l pe farfurie la loc de cinste, vizibil, ca doar n-ati lucrat atata fara sa-i puneti in valoare rozuliul obtinut! Nu va sfiiti sa picurati pe ici pe colo grasimea de rata salvata din tigaie, este peste masura de gustoasa!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza dulce

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce
Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Incearca cea mai simpla si delicioasa reteta de pesto de leurda, explicata pas cu pas! Preparat in doar cateva minute, acest...

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas
Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Incearca reteta traditionala de drob de miel, perfecta pentru masa de Paste! Preparat cu organe fragede, verdeata proaspata...

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise