1. Într-o crăticioară încălziţi laptele cu 1 lingură de zahăr, pe foc mic până pe la 45°C. Mutaţi într-un castron mai mare şi vărsaţi drojdia în ploaie. Lăsaţi să se odihnească15 minute.
2. Cerneţi 1 cană de făină deasupra, amestecaţi cu o lingură de lemn până la formarea unui aluat. Acoperiţi cu un şervet curat şi lăsaţi într-un loc cald( 24 à 27 °C) până ce devine spongios(cam 30 de minute.
3. Într-un alt castron bateţi ouăle, gălbenuşurile, sarea, esenţa de migdale, coaja de lămâie rasă.
Cerneţi încă 2 căni de făină peste drojdie , apoi faceţi loc la mijloc şi turnaţi ouăle bătute , amestecând cu o lingură de lemn pentru a obţine o pastă moale şi lipicioasă. Nu trebuie adăugată făină, numai dacă pasta e foarte umedă.
4. Întindeţi cu mâna untul moale peste aluat, apoi încorporaţi-l prin frământare. Acoperiţi cu şervetul şi lăsaţi-l să crească într-un loc cald până îşi dublează volumul(s-ar putea să dureze mai mult căci e un aluat greu, poate chiar 3 ore).
5. Ungeţi cu unt o formă înaltă de şarlotă sau o cratiţă de 2l. Eu am făcut în forme de cozonac. Puneţi în forma unsă hârtie de copt şi ungeţi iar.
6. Dezumflaţi/aplatizaţi aluatul şi puneţi-l pe o planşetă înfăinată. Presăraţi peste aluat stafidele, migdalele, cojile de portocală şi frământaţi până se repartizează uniform fructele.
7. Daţi aluatului o formă rotundă şi puneţi-l în forma de copt. Acopeiţi şi lăsaţi să crească până atinge marginea formei( cam1 ½ ore)
8. Preîncălziţi cuptorul. Ungeţi aluatul pe deasupra cu puţin lapte şi presăraţi migdale mărunţite şi o lingură de zahăr.
9. Puneţi la foc mare 15 minute, apoi micşoraţi la 180°C şi mai coaceţi vreo 30 de minute. Scoateţi şi lăsaţi 5 minute în formă, apoi puneţi cozonacul pe un grătar şi lăsaţi să se răcească. Umblaţi cu grijă că e făptură delicată!
Notă: Cred că puteţi înlocui o parte din stafide cu merişoare roşii uscate, din pungă(se găsesc la Kaufland) pentru că sunt mai multe culori.
Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...
Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si deliciosReteta de mucenici muntenesti. Cum faci acasa reteta de mucenici muntenesti.
Mucenici muntenestiRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii