painisoare (chifle)

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie
painisoare (chifle)

Ingrediente

  • Pentru aluat: 450 gr. faina; 2 lingurite cu sare; 1/2 lingurita cu zahar pudra; 6 gr. drojdie uscata (rapida); 50 gr. unt sau margarina; 250 ml. de apă calda sau lapte cald; 1 ou
  • Pentru topping: 1 galbenus; 1 lingură cu apa; seminte de mac, seminte de susan.

Mod de preparare

Se cerne faina si sarea intr-un vas mare, apoi se adauga drojdia si zaharul.

De regula, nu este bine ca drojdia sa intre in contact cu sarea, deoarece aceasta opreste cresterea.

Drojdia este bine sa fie amestecata cu zaharul care mareste puterea de crestere, mai spus, de dospire.

In acest amestec se pune margarina sau untul amestecandu-se foarte bine pana se obtine un aluat care sa sfarama.

In mijlocul vasului, peste compozitie, se pune oul si laptele, dupa care aluatul care se formeaza se framanta bine, pana devine un aluat elastic, neted, la fel ca cel pentru paine.

Se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul. In acest moment aluatul se asaza pe o suprafata din lemn, tapetata cu faina si se imparte in 12 parti egale. Fiecare bucata se poate modela dupa cum se vede si in fotografia mea, in diferite forme.

Toate chiflele se asaza pe o tava unsa si tapetata cu faina sau pe care s-a asezat o hartie pentru copt, se lasa la crescut aproximativ 30 min. dupa care se pun la cuptor.

Cat cresc chifelele, se face un amestec din galbenusul de ou si apa, pentru a fi unse aceste cand se dau la cuptor. Apoi se presara pe ele semntele de mac si susan.

Se coc pana se rumenesc.

Este o reteta destul de rapida, usoara, iar rezultatul este gustos si....frumos.

Aceasta reteta nu-mi apartine, dar pentru ca mie mi-a placut vreau sa o impartasesc si altora.

Incercati si voi!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Madlene cu suc de clementine

Madlene cu suc de clementine

Se mixeaza oul cu sarea si cu zaharul.

Madlene cu suc de clementine
Chiftelute aperitiv - reteta simpla si gustoasa pentru orice ocazie

Chiftelute aperitiv - reteta simpla si gustoasa pentru orice ocazie

O reteta simpla si gustoasa de chiftelute aperitiv, perfecte pentru orice ocazie speciala sau o simpla petrecere in familie....

Chiftelute aperitiv - reteta simpla si gustoasa pentru orice ocazie
Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ceapa verde o curatam, o taiem rondele, ceapa uscata o curatam si o tocam marunt.

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise