Ca imagine de ansamblu, va spun ca aceasta painica este alcatuita din 3 parti:2 randuri de petale si mijlocul.
Se framanta bine,bine aluatul …..aici eu am trisat, am pus mixerasul cel cuminte sa faca treaba in locul meu, pret de vreo 20 minute…..saracutul nu s-a impotrivit, nu s-a plans si, pentru ca nu a facut nici un scandal, l-am oprit la fiecare 5 minute sa-si mai odihneasca motorasul…Dupa ce il framantam , lasam aluatul la dospit o ora apoi il taiem in 2 parti egale.
Prima o impartim in 5 mingiute egale (si reprezinta randul exterior de petale), iar a doua o impartim in 6, dintre care una putin mai mare ca celelate 5.Cele 5 reprezinta randul interior de petale, iar cea de-a 6-a, mijlocul.
Repet, primele 5 mingiute din prima jumatate reprezinta 5 foi pe care le intindem cu facaletul si le le suprapunem , si care formeaza exteriorul painii, adica primul rand de petale.
Celelalte 5 mingiute reprezinta alte 5 foi, putin mai mici, tot suprapuse, pe care le asezam una peste cealalta si care formeaza al doilea rand de petale, cel dinspre interior spre exterior.
Mingiuta a 6-a, care este mai mare decat cele 5, reprezinta inima painicii, si o asezam tocmai la sfarsit.
Si acum sa va explic procedeul.
Pentru randul exterior de petale, intindem cele 5 foi in forma rotunda si le suprapunem intr-o tava mare, plata, fara margini, si pe care am pus hartie de copt.
Deci, punem prima foaie, o ungem cu unt topit sau margarina, apoi punem peste ea a 2-a foaie, o ungem, si tot asa , pana la a 5-a, pe care o facem putin mai mare decat celelalte 4, ca sa le acopere cand o intindem peste ele.Cea-a de-a 5- a foaie nu se unge.
In colajul acela de poze unde am inserat diferite etape de preparare, a 9-a fotografie arata cele 5 foi suprapuse, cu ultima mai mare decat celelate 4.Cu un cutit bine ascutit facem 4 taieturi incepand de la 1, 2 cm de la marginea foilor (poza 10).Apoi, cu atentie, luam fiecare petala si o rasfrangem spre exterior (poza 11).Acesta e primul rand de petale, cel din exterior.
Pentru cel de-al doilea rand , repetam operatiunea, cu diferenta ca de data asta foile sunt mai mici, ca sa incapa in interiorul primului rand de petale.Suprapunem cele 5 foi, dupa ce le ungem pe fiecare, iar a 5–a o facem mai mare , ca sa le acopere pe celelalte 4, si nu o ungem (foto 14).Cu grija, luam foile si le asezam in interior.Facem si aici 4 taieturi, dar sa fim atenti ca fiecare linie (taietura) sa vina la jumatatea fiecarei petale exterioare (foto 16).La fel, luam petalele obtinute si le rasfrangem spre exterior, astfel incat sa vina intre petalele randului exterior.Nu ne mai ramane decat sa umplem mijlocul painicii cu cea de-a 6 mingiuta.Amestecam un galbenus de ou cu putin lapte ,ungem painica, apoi presaram susan pe petale si mac in mijloc(sau chimen).
Dam painica la cuptor pentru cca 1 ora .
Pentru ca am framantat-o la mixer destul de mult, aluatul a iesit foarte fin iar gustul a fost unul exceptional!!
Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...
Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si deliciosIncearca aceasta rețeta simpla si rapida de cartofi wedges la cuptor. Crocanți la exterior si moi la interior, acesti...
Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptorRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii