Paine fara framantare dospita la rece. Reteta simpla si foarte usor de facut

Descopera o reteta simpla de paine fara framantare dospita la rece! Obtine o paine de casa gustoasa, cu crusta crocanta si miez moale, perfecta pentru orice masa. Incearc-o acum!

Timp coacere
45 minute
Complexitate
redusa
Paine fara framantare dospita la rece. Reteta simpla si foarte usor de facut

Ingrediente

  • 500 g faina alba (sau combinatie cu faina integrala)
  • 10 g sare (aproximativ 1 lingurita si jumatate)
  • 5 g drojdie uscata (sau 15 g drojdie proaspata)
  • 350 ml apa rece

Mod de preparare

Prepararea aluatului:
Intr-un bol mare, amesteca faina, sarea si drojdia uscata.
Adauga apa rece si amesteca doar pana cand ingredientele sunt incorporate. Aluatul va fi moale si lipicios.

Fermentarea la rece:
Acopera bolul cu folie alimentara sau un capac etans.
Pune aluatul la frigider timp de 12-24 de ore. Dospirea lenta va dezvolta arome profunde si un miez cu bule mari.

Pregatirea inainte de coacere:
Scoate aluatul din frigider si lasa-l sa ajunga la temperatura camerei timp de 30 de minute.
Presara faina pe o suprafata de lucru si rastoarna aluatul. Formeaza o bila, folosind mainile pudrate cu faina.
Pune aluatul pe o hartie de copt si lasa-l sa mai creasca timp de 30-40 de minute, acoperit cu un prosop.

Incalzirea cuptorului:
Preincalzeste cuptorul la 230°C, impreuna cu o oala de fonta sau un vas termorezistent cu capac.

Coacerea:
Transfera aluatul in oala fierbinte (folosind hartia de copt pentru a-l manevra).
Acopera cu capacul si coace timp de 30 de minute.
Indeparteaza capacul si mai coace inca 10-15 minute, pana cand painea este aurie si crocanta.

Racirea:
Scoate painea din oala si las-o sa se raceasca complet pe un gratar inainte de a o taia.

Sfaturi utile:
Poti pastra aluatul in frigider pana la 3 zile.
Adauga seminte sau ierburi in aluat pentru un gust special.
Aceasta metoda cu dospire la rece confera painii o aroma asemanatoare painii cu maia si o textura perfecta.

Incearca si reteta de paine integrala cu ovaz si seminte, paine de casa cu iaurt sau baghete rasucite cu masline. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Turta dulce

Turta dulce

Turta dulce
Carnati de casa cu boia si usturoi. Reteta traditionala de carnati de porc facuti in casa

Carnati de casa cu boia si usturoi. Reteta traditionala de carnati de porc facuti in casa

Descopera reteta traditionala de carnati de casa cu boia si usturoi, un preparat autentic din carne de porc. Afla pas cu pas...

Carnati de casa cu boia si usturoi. Reteta traditionala de carnati de porc facuti in casa
Faguri cu crema de ciocolata reteta pas cu pas

Faguri cu crema de ciocolata reteta pas cu pas

Descopera cum sa prepari faguri cu crema de ciocolata, pas cu pas. Aceasta rețeta simpla si detaliata te va ghida prin...

Faguri cu crema de ciocolata reteta pas cu pas
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise