Pâine de casa

Timp pregatire
210 minute
Complexitate
medie
Pâine de casa

Ingrediente

  • 1,700 Kg faina tip 650
  • Apa calduta
  • 45-50 grame drojdie proaspata
  • doua linguri cu ferment de feina (maiauă)
  • Sare fina 4 lingurite (nu prea mari)

Mod de preparare

De 5 ani încerc sa fac pâine buna. Am avut și o mașina de pâine nemțeasca, dar ... s-a stricat si mulțumită acestui fapt am descoperit ca pâinea se face mai bine manual. Acum de curând am auzit despre maiaua din faina cu apa, formata in 7-8 zile de fermentare si am experimentat si cu aceasta metoda.

Abia acum am ajuns sa fac pâine buna, foarte pufoasa, si care tine multe zile, fără sa se întărească. Maiaua, cea care mi-a făcut întradevăr pâinea si pufoasa si care tine multe zile, se face astfel. Se pune intre-un borcan (800ml) cu capac, 2-3 linguri de făina cu apa călduța si se amesteca. Trebuie atâta apa ca sa fie fluida ca smântâna când se ia in lingura. In fiecare zi se pune cate o linguriță doua de făina si se amesteca, timp de 7-8 zile. Dacă necesita, se mai adaugă apa călduța. La această maia, prin adăugarea zilnică de faină, se reface cantitatea pentru alta tura de pâine. Dacă nu facem un timp pâine, se pune maiaua într-o cana de inox sau ceva plastic in congelator, si cu o zi inainte de intrebuintare se scoate pentru decongelare lenta, după care se continuă cu punerea de una două lingurițe faină zilnic. Astfel se întrețin in viata, microorganismele din maia.

Acum prepararea pâinii.

Pentru pâine mai întâi se dizolva in circa 100 ml apa călduța drojdia si cu una doua lingurițe de faina, si se amestecate bine. Nu necesita zahar cum se mai pune. Se lasă la dospit o,5-1 ore amestecându-se din cand in când.

Apoi într-un vas de frământ mai mărișor se pune faina, sarea, drojdia si doua linguri mari din maiaua făcută. Se frământă cu atâta apa călduța ca să se facă un aluat asa de consistent, in cat sa nu se ,,lase,, când îi dăm forma unei mingi de fotbal. Totuși aluatul sa nu fie tare, ci elastic. Atunci el nu se va mai lipi de vas si de mâini. Acest frământat durează cam 15-20 minute cu o singura mana, cu stânga, eu țin vasul de frământat. Nu necesita o frământare mai lunga.

Le lasă aluatul in acel vas, acoperit cu un ștergar de bucătărie, circa 1,5 ore. Aluatul astfel dospit si-a mărit de cam 2-3 ori volumul. Apoi se împarte in 3 părți cam egale, se frământa 2-3 minute si se pune in tăvi de chec, unse ușor cu ulei sau untura. Tăvițele se pun dea-lungul, astfel în cât să putem vedea capetele lor. Se poate da aluatului o forma de răsucire ca la cozonac. Se poate unge aluatul din tăvițe cu ou bătut. Trei astfel de tăvițe intra la fix in cuptorul unui aragaz normal. Atunci aprind focul cu butonul la cifra 1. Tăvițele stau pe grătar, sub ele este acea tava a aragazului ce are pe margini decupări ovale pentru căldura, si peste acea tava pun o tava veche de tabla ca sa nu se ardă pâinea in partea de jos. După 10-15 minute aluatul este crescut mult, si fără sa mai deschidem usa aragazului, se dă butonul la cifra 4 si in 55 de minute pâinea este gata. E bine ca înainte cu 10 minute sa mai inversăm tăvile sa se uniformizeze prăjirea. Garantat vă iese o pâine buna, de peste 800 g fiecare. La preț, materialele si gazul consumat, este echivalentul a doua din pâini, comparativ cu preturile pâini de aceiași greutate din magazin, si vă iese o pâine gratuit. Toate costurile le-am adunat. Dar mai ales vom avea satisfacția ca pâinea este făcută de noi. Dacă adaugăm si bucuria unei pâini fare chimicale, fără adausuri nedorite, vezi amelioratorii, coloranți si alte prostioare dăunătoare sănătății, bucuria este in întregul ei.

Doar acea maia ce este si ușor acrișoară si ușor înțepătoare la miros după 7 zile de dospire, face pâinea buna. Mai cred ca un cuptor electric ar fi mai bun de cât unul ce lasă gazele arse la pâine, cum este aragazul. Dar asta voi putea altădată.

Garantat.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise