autor:

merisor

» » Aluaturi si Foietaje

Paine cu amestec de faina si malai

Autor: merisor (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 08 iulie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: merisor (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 08 iulie 2014

Ingrediente
200 gr malai, 600 gr faina, 700 ml apa, 50 ml ulei, 1 lingura sare, 1 lingura zahar, 30 gr drojdie

Dificultate: Redusa Timp: 1h 15 min

30 voturi

Mod de preparare

Este o paine pe care o faceau femeile la tara economisind faina, malaiul fiind la indemana oricui pentru ca predomina cultura de porumb. Nu stiu care era proportia malai/faina, eu am pus cum am considerat (mai multa faina) dar data viitoare voi mari cantitatea de malai pentru ca mi-a placut cum a iesit.



Am facut intai o compozitie din malai, adica am pus intr-un vas 500 ml apa la fiert, in care am adaugat 200 gr malai si o lingura de sare. Am amestecat continuu pana cand malaiul si-a dublat volumul si a absorbit toata apa. Nu trebuie sa fie fiert complet, doar cateva minute.



Intr-un bol am frecat drojdia cu zaharul, am adaugat 200 ml apa calduta si o mana de faina, am omogenizat, am acoperit cu un stergar si am lasat asa pana cand maiaua formata si-a dublat volumul, aproximativ 10 minute.



In compozitia cu malai am adaugat uleiul, apoi am amestecat cu maiaua, asa calda cum a fost, aproape fierbinte chiar.



Apoi am inceput sa incorporez faina si am framantat un aluat nu prea tare, doar cat sa nu se mai lipeasca de maini.



Am acoperit aluatul si l-am lasat la crescut la loc caldut pentru 15 minute.



Dupa ce a crescut suficient, am tapetat o tava de 26/36 cm cu hartie de copt, am impletit aluatul si l-am asezat in tava. Am lasat din nou aluatul la crescut pentru 10 minute, dupa care am dat tava la cuptor pentru 35 de minute la 200 grade.



A iesit o paine foarte pufoasa!
Daca ti-a placut reteta noastra "Paine cu amestec de faina si malai" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
“Sfiha” sau  “Lahm bi’ajin”-Placinte  cu carne –specific tarilor arabe

“Sfiha” sau “Lahm bi’ajin”-Placinte cu carne –specific tarilor arabe

Faina se amesteca 2 minute cu drojdia instantanee; se adauga apoi restul ingredienteleor si se framanta

37 voturi    17 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Biscuiti spritati

Biscuiti spritati

Se amesteca toate ingredientele (untul trebuie sa fie tinut in bucatarie) Se lucreaza doar cu furculita,

114 voturi    35 comentarii
1h
Aluaturi si Foietaje

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Espresso Machine

- 700 lei
1699.99 lei
999.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • Cecily_Ilas

    Cecily_Ilas (Maestru bucatar):

    Am facut paine cu malai de multe ori! Are un gust minunat! O voi face si astazi, dar voi folosi masina de facut paine, fie ca voi face numai aluatul separat si il voi modela eu, fie voi alege un program care sa realizeze totul. O sa ma mai gandesc! Multumesc pentru reteta, dar si pentru idee.

  • 8 comentarii

  • Marcela Susan , 08 iulie 2018

    Am sa incerc si eu reteta!

  • Miolette_Mioara

    Miolette_Mioara (Maestru bucatar) , 15 martie 2015

    Da astazi am facut aceasta pîine si deja am mîncat cîte o felie e foarte buna buna rau am si postat poze cu ea pe facebook

  • Miolette Mioara , 15 martie 2015

    Maria Iosiv se tine pe foc doar cît se absoarbe toata apa mesteci continu

    • Miolette Mioara , 15 martie 2015

      Acum am dat pîinea la cuptor abea astept sa iasa îi fac poza si am sa vo arat

    • Alexandra Dragan , 14 martie 2015

      Buna si sanatoasa.

    • Tatiana Cirstea , 14 martie 2015

      da este fooarte buna ofac si eu am invatato de la mama

    • Maria Iosif , 23 noiembrie 2014

      Am si eu o intrebare si te rog sa imi raspunzMalaiul trebuie fiert pana se obtine o pasta ca mamaliga??!! i:

    • flory62

      flory62 (Maestru bucatar) , 01 noiembrie 2014

      da,,este gustoasa si avantajul este ca aceasta paine este pufoasa si sta mult timp moale,facea si mama mea

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h 15 min

30 voturi

Ingrediente

  • 200 gr malai
  • 600 gr faina
  • 700 ml apa
  • 50 ml ulei
  • 1 lingura sare
  • 1 lingura zahar
  • 30 gr drojdie

Raporteaza reteta

Retete
de merisor
Rulouri cu crema de vanilie

Rulouri cu crema de vanilie

Untul impreuna cu untura le-am pus la topit. Faina am amestecat-o cu bicarbonatul si drojdia. Ouale

40 voturi    15 comentarii
1h 20 min
Prajituri
Rulouri cu carnati afumati, piept de pui si bacon

Rulouri cu carnati afumati, piept de pui si bacon

Am desfacut pieptul de pui l-am spalat si l-am portionat in doua fiecare bucata, apoi l-am filat

28 voturi    19 comentarii
50 min
Retete de Craciun
Bilute din piscoturi, nuca si ciocolata

Bilute din piscoturi, nuca si ciocolata

Punem untul cu uleiul, ciocolata rupta, putina sare si zaharul intr-un vas, la foc incet pana se

8 voturi    2 comentarii
15 min
Dulciuri diverse

Marcela Susan

Am sa incerc si eu reteta!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Paine coapta pe frunze de varza Paine coapta pe frunze de varza

1. MAIAUA: intr-un vas se freacă drojdia cu puțin zahăr și aproximativ 50 ml-100 ml apă ( din cea măsurată). Se lasă la dospit

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Covrigi cu susan Covrigi cu susan

In oala mixerului cernem fainele, adaugam drojdia si zaharul si amestecam cu suportul ptr framantat, adaugam uleiul si apa si, cand

1 vot    0 comentarii
1h 20 min
Aluaturi si Foietaje
Pogacele din aluat de pizza