Oua in culori naturale pentru Sfintele Pasti

Se scot ouale din frigider pentru a le aduce la temperatura camerei.

Timp pregatire
25 minute
Complexitate
medie
Oua in culori naturale pentru Sfintele Pasti

Ingrediente

  • Avem nevoie de:
  • 16 oua (sau oricate doriti),
  • 1 crăticioară de 2 litri pentru culoarea roşie,
  • 4 crăticioare sau ibrice (fiecare de 1 litru) pentru celelalte culori,
  • oţet,
  • coaja de la 8 cepe roşii + 5 cepe întregi pentru culoarea roşie,
  • 3 cepe albe şi coaja rasă de la un morcov pentru culoarea galbenă,
  • 1 ceapa albă şi 2 frunze de varză roşie pentru verde (kaki),
  • 6 foi de varză roşie pentru albastru,
  • pentru decorat:
  • frunze de mărar, frunze de pătrunjel, lavandă, flori de muşcată, flori de zarzăr şi orice floricele aveţi,
  • dresuri noi, în care vom lega ouăle,
  • imaginaţie cât cuprinde.

Mod de preparare

Cum procedam:

Se scot ouăle din frigider pentru a le aduce la temperatura camerei. Se spală şi se freacă uşor cu un bureţel curat pentru a îndepărta marcajul.

Eu am pregătit 8 ouă roşii, 3 galbene, 2 albastre şi 3 verzi, de aceea pentru ouăle roşii am avut nevoie de o crăticioară de 2 litri, iar pentru celelalte culori, ibrice sau vase de câte 1 litru. Pentru culoarea roşie am pus 2 linguri de oţet, iar pentru celelalte culori, doar câte o lingură de oţet.

În crăticioara în care vom vopsi ouă roşii se pun frunzele şi cepele roşii, se aşază ouăle printre ele, se umple vasul cu apă, se adaugă oţetul şi se fierb la foc mic, aprox 25 de minute.

În celelalte vase, se aşază ouăle, tot printre frunzele de varză sau foile de ceapă, coajă de morcov, se umple cu apă, se adaugă oţetul şi se fierb tot 25 de minute.

Mai în glumă, mai în serios, vă puteţi da seama ce nuanţe veţi obţine după picăturile de apă care au sărit pe aragaz.

Eu am pus unele dintre ouă în dresuri, cu flori de zarzăr, muşcate, mărar, pătrunjel sau lavandă. Cel mai frumos s-a lipit floarea de muşcată. Dresul însă a fost mai gros, iar oul s-a colorat în timp mai îndelungat.

După ce se ia focul, se lasă ouăle la răcit în vasele cu apa în care au fiert. Se verifică din când în când culoarea, iar dacă este destul de intensă, se pot scoate la uscat în cofraje de ouă. Dacă sunt pale culorile, se mai pot lăsa în apa aceea. Eu le-am lăsat astfel cam două ore.

Culorile nu ies vii, aprise precum cele din comerţ. Roşul este frumos, uşor cărămiziu, mie mi-a plăcut mult, galbenul obţinut va fi mai închis, uşor portocaliu, albastrul este pal (poate trebuia să îl las mai mult), iar verdele a ieşit spre kaki. Însă vopsite astfel sunt mai sănătoase.

Pentru verde se poate folosi spanac, însă mie nu îmi place, iar fiertul într-o legumă anume îi schimbă uşor gustul. Am mai fiert acum câţiva ani ouă în zeamă de urzici, şi nu mi-a plăcut gustul, de aceea am folosit o combinaţie de varză roşie şi ceapă albă acum. După aceea, le-am mai trecut câteva minute prin apa în care au fiert doar ouăle galbene, astfel că au prins o nuanţă interesantă de auriu.

La final, se ung cu ulei, pentru luciu.

Paşte Fericit!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/04/oua-in-culori-naturale-pentru-sfintele.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza dulce

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce
Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Incearca cea mai simpla si delicioasa reteta de pesto de leurda, explicata pas cu pas! Preparat in doar cateva minute, acest...

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas
Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Incearca reteta traditionala de drob de miel, perfecta pentru masa de Paste! Preparat cu organe fragede, verdeata proaspata...

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise