Otet de mere facut in casa, reteta simpla, pas cu pas. Afla cum sa prepari otet de mere natural, sanatos si delicios, folosind doar cateva ingrediente si metode traditionale de fermentare.
Spalati bine merele. Daca folositi mere intregi, taiati-le in bucati mici sau tocati-le cu ajutorul unui robot. Puteti folosi si resturi de mere (coji, cotoare), dar asigurati-va ca sunt curate si sanatoase.
Puneti merele taiate sau resturile de mere intr-un borcan mare de sticla.
Adaugati zaharul sau mierea si turnati suficienta apa plata pentru a acoperi complet merele. Lasati putin spatiu in partea de sus a borcanului pentru ca lichidul sa poata fermenta.
Acoperiti borcanul cu un tifon sau o panza de bumbac si fixati-l cu un elastic. Acest lucru va permite aerului sa circule, dar va impiedica praful si insectele sa intre.
Lasati borcanul intr-un loc cald si intunecat (temperatura ideala este intre 15-25°C) timp de 3-4 saptamani. Amestecati zilnic pentru a preveni formarea mucegaiului si pentru a asigura o fermentare uniforma.
Dupa 3-4 saptamani, strecurati lichidul printr-un tifon curat sau o sita fina pentru a indeparta bucatile de mere. Lichidul rezultat este acum un cidru de mere. Masurati-l si adaugati 50 de grame de zahar sau miere pentru litru de lichid.
Amestecati bine si ransferati lichidul strecurat intr-un borcan curat si acoperiti-l din nou cu tifon. Lasati-l sa fermenteze pentru inca 3-4 saptamani, sau pana cand atinge gustul si aciditatea dorite. Cu cat il lasati mai mult, cu atat va fi mai acid.
Dupa ce otetul de mere a atins aciditatea dorita, transferati-l in sticle curate cu capac si pastrati-l intr-un loc racoros si intunecat. Otetul de mere facut in casa poate dura pana la un an daca este depozitat corect.
Sfaturi suplimentare:
Daca observati o pelicula gelatinoasa la suprafata (numita "ciuperca otetului"), nu va faceti griji. Aceasta este un semn al unei fermentatii sanatoase si poate fi folosita pentru a incepe noi loturi de otet.
Folositi mere organice pentru a evita pesticidele si alte substante chimice care pot inhiba fermentatia.
Otetul de mere facut in casa este un produs versatil, care poate fi folosit in salate, sosuri, bauturi detoxifiante si multe alte preparate. Spor la treaba!
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de postPrajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nucaReteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii