Otet de mere facut in casa. Reteta simpla, pas cu pas

Otet de mere facut in casa, reteta simpla, pas cu pas. Afla cum sa prepari otet de mere natural, sanatos si delicios, folosind doar cateva ingrediente si metode traditionale de fermentare.

Complexitate
ridicata
Otet de mere facut in casa. Reteta simpla, pas cu pas

Ingrediente

  • Prima fermentare
  • 2 kg mere organice sau resturi de mere (coji, cotoare, etc.)
  • 100 grame de zahar sau miere
  • 2 l apa plata
  • A doua fermentare
  • cate 50 g zahar sau miere pentru l de lichid
  • un borcan mare de sticla de 5-6 l
  • un tifon sau o panza de bumbac si un elastic pentru acoperirea borcanului

Mod de preparare

Spalati bine merele. Daca folositi mere intregi, taiati-le in bucati mici sau tocati-le cu ajutorul unui robot. Puteti folosi si resturi de mere (coji, cotoare), dar asigurati-va ca sunt curate si sanatoase.

Puneti merele taiate sau resturile de mere intr-un borcan mare de sticla.
Adaugati zaharul sau mierea si turnati suficienta apa plata pentru a acoperi complet merele. Lasati putin spatiu in partea de sus a borcanului pentru ca lichidul sa poata fermenta.

Acoperiti borcanul cu un tifon sau o panza de bumbac si fixati-l cu un elastic. Acest lucru va permite aerului sa circule, dar va impiedica praful si insectele sa intre.
Lasati borcanul intr-un loc cald si intunecat (temperatura ideala este intre 15-25°C) timp de 3-4 saptamani. Amestecati zilnic pentru a preveni formarea mucegaiului si pentru a asigura o fermentare uniforma.

Dupa 3-4 saptamani, strecurati lichidul printr-un tifon curat sau o sita fina pentru a indeparta bucatile de mere. Lichidul rezultat este acum un cidru de mere. Masurati-l si adaugati 50 de grame de zahar sau miere pentru litru de lichid.

Amestecati bine si ransferati lichidul strecurat intr-un borcan curat si acoperiti-l din nou cu tifon. Lasati-l sa fermenteze pentru inca 3-4 saptamani, sau pana cand atinge gustul si aciditatea dorite. Cu cat il lasati mai mult, cu atat va fi mai acid.

Dupa ce otetul de mere a atins aciditatea dorita, transferati-l in sticle curate cu capac si pastrati-l intr-un loc racoros si intunecat. Otetul de mere facut in casa poate dura pana la un an daca este depozitat corect.

Sfaturi suplimentare:
Daca observati o pelicula gelatinoasa la suprafata (numita "ciuperca otetului"), nu va faceti griji. Aceasta este un semn al unei fermentatii sanatoase si poate fi folosita pentru a incepe noi loturi de otet.
Folositi mere organice pentru a evita pesticidele si alte substante chimice care pot inhiba fermentatia.
Otetul de mere facut in casa este un produs versatil, care poate fi folosit in salate, sosuri, bauturi detoxifiante si multe alte preparate. Spor la treaba!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise