Otet de mere facut in casa. Reteta simpla, pas cu pas

Otet de mere facut in casa, reteta simpla, pas cu pas. Afla cum sa prepari otet de mere natural, sanatos si delicios, folosind doar cateva ingrediente si metode traditionale de fermentare.

Complexitate
ridicata
Otet de mere facut in casa. Reteta simpla, pas cu pas

Ingrediente

  • Prima fermentare
  • 2 kg mere organice sau resturi de mere (coji, cotoare, etc.)
  • 100 grame de zahar sau miere
  • 2 l apa plata
  • A doua fermentare
  • cate 50 g zahar sau miere pentru l de lichid
  • un borcan mare de sticla de 5-6 l
  • un tifon sau o panza de bumbac si un elastic pentru acoperirea borcanului

Mod de preparare

Spalati bine merele. Daca folositi mere intregi, taiati-le in bucati mici sau tocati-le cu ajutorul unui robot. Puteti folosi si resturi de mere (coji, cotoare), dar asigurati-va ca sunt curate si sanatoase.

Puneti merele taiate sau resturile de mere intr-un borcan mare de sticla.
Adaugati zaharul sau mierea si turnati suficienta apa plata pentru a acoperi complet merele. Lasati putin spatiu in partea de sus a borcanului pentru ca lichidul sa poata fermenta.

Acoperiti borcanul cu un tifon sau o panza de bumbac si fixati-l cu un elastic. Acest lucru va permite aerului sa circule, dar va impiedica praful si insectele sa intre.
Lasati borcanul intr-un loc cald si intunecat (temperatura ideala este intre 15-25°C) timp de 3-4 saptamani. Amestecati zilnic pentru a preveni formarea mucegaiului si pentru a asigura o fermentare uniforma.

Dupa 3-4 saptamani, strecurati lichidul printr-un tifon curat sau o sita fina pentru a indeparta bucatile de mere. Lichidul rezultat este acum un cidru de mere. Masurati-l si adaugati 50 de grame de zahar sau miere pentru litru de lichid.

Amestecati bine si ransferati lichidul strecurat intr-un borcan curat si acoperiti-l din nou cu tifon. Lasati-l sa fermenteze pentru inca 3-4 saptamani, sau pana cand atinge gustul si aciditatea dorite. Cu cat il lasati mai mult, cu atat va fi mai acid.

Dupa ce otetul de mere a atins aciditatea dorita, transferati-l in sticle curate cu capac si pastrati-l intr-un loc racoros si intunecat. Otetul de mere facut in casa poate dura pana la un an daca este depozitat corect.

Sfaturi suplimentare:
Daca observati o pelicula gelatinoasa la suprafata (numita "ciuperca otetului"), nu va faceti griji. Aceasta este un semn al unei fermentatii sanatoase si poate fi folosita pentru a incepe noi loturi de otet.
Folositi mere organice pentru a evita pesticidele si alte substante chimice care pot inhiba fermentatia.
Otetul de mere facut in casa este un produs versatil, care poate fi folosit in salate, sosuri, bauturi detoxifiante si multe alte preparate. Spor la treaba!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Multicooker Turbo Express

- 400 lei
1299.99 lei
899.99 lei

Aparat de vidat VS3190X-01

- 400 lei
1099.99 lei
699.99 lei
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Prajitura cu  foi de napolitana si crema de cacao . Un desert fara coacere, delicios si usor de facut

Prajitura cu foi de napolitana si crema de cacao . Un desert fara coacere, delicios si usor de facut

Prajitura cu foi de napolitana si crema de cacao. Un desert fara coacere, usor de facut, perfect pentru orice ocazie....

Prajitura cu foi de napolitana si crema de cacao . Un desert fara coacere, delicios si usor de facut
Tocanita simpla de vinete. Reteta rapida, economica si delicioasa

Tocanita simpla de vinete. Reteta rapida, economica si delicioasa

Descopera o reteta rapida, economica si delicioasa de tocanita simpla de vinete. Perfecta pentru o masa sanatoasa, aceasta...

Tocanita simpla de vinete. Reteta rapida, economica si delicioasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise