Muffins cu mix de fructe deshidratate

Timp pregatire
75 minute
Complexitate
redusa
Muffins cu mix de fructe deshidratate

Ingrediente

  • Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei
  • Cana = aproximativ 240 ml
  • 1 1/2 cani (appx 360 gr) iaurt natural (eu am folosit iaurt degresat 2%)
  • 3 cani (390 gr) faina alba 650
  • 1/2 cana (100 gr) zahar tos
  • 1/2 cana (100 gr) zahar brut
  • 1 1/2 cani (200 gr) mix de fructe deshidratate (de ex: stafide, papaya, tropical mix)
  • 3/4 lingurita bicarbonat alimentar
  • 1 1/2 lingurita praf de copt
  • 1/4 lingurita sare
  • 3 oua
  • 2/3 cana (180 ml) margarina Rama Maestro putin topita si adusa la temperatura camerei
  • (se poate folosi si ulei in loc de margarina)
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1/2 lingurita sofran
  • 2 pliculete zahar vanilat (sau esenta de vanilie)
  • 1 lingurita coaja de lamaie macinata
  • 1/2 lingurita coaja de portocala macinata

Mod de preparare

De cand m-am indragostit iremediabil de cupcakes nu am mai facut muffins. Totusi astazi mi-am adus aminte cat de bune erau, si am facut o serie de 18 bucati. 18=12+6 pentru ca tava de briose are 12 cupe iar ultima achizitie este o forma draguta de silicon cu 6 cupe. Sa nu credeti ca este vorba de o forma banala de briose! Nu, este una super draguta cu cupe modelate in forma de trandafiri. Sper sa va placa si voua! Si nu ma refer numai la forma, ci mai ales la continut. Muffins de astazi contin stafide, papaia deshidratata (se gaseste la Kaufland) si un mix de fructe tropicale deshidratate (de la Lidl). In plus am folosit zahar brut pudra din trestie de zahar.

Muffins sunt un fel de painici dulci imbunatite cu diverse ingrediente. Pentru muffins nu se foloseste mixerul. Coca trebuie amestecata doar cat sa se incorporeze ingredientele. Daca amestecati excesiv aluatul nu va mai avea consistenta corecta.

Se preincalzeste cuptorul 5-10 min (180 grade C). Se pun formele de hartie in tava de muffins (18 bucati). Eu folosesc o tava de 12 si inca o tava de 6 (sau se umple 1/2 inca o tava de 12 bucati).

Pentru a putea baga in cuptor 2 tavi concomitent, folositi un gratar suplimentar pe care il asezati sub primul. Pe acest gratar trebuie sa il acoperiti complet cu folie de aluminiu inainte de a pune tava. In acest fel nu se vor arde prajiturile din tava de jos.

Daca folositi o forma de silicon pentru cele 6, nu mai este nevoie sa acoperiti gratarul de jos cu folie. Este suficient faptul ca asezati forma de silicon intr-o tavita.

Intr-un castron mare se amesteca ingredientele uscate: faina, zaharul, bicarbonatul, praful de copt, sarea, zaharul vanilat, sofranul, coaja de lamaie macinata si coaja de portocala macinata. La sfarsit se adauga si mixul de fructe deshidratate.

Intr-un alt castron se bat putin cu telul ouale intregi, si se adauga margarina topita (de ex la microunde 20 sec). Se amesteca putin si apoi iaurtul adus la temperature camerei (de ex daca il scoateti din frigider il puteti pune intr-un castron 30 sec la microunde).

Se adauga ingredientele “umede” in bolul mare, peste cele uscate, si se amesteca usor doar pana cand se incorporeaza.

Se pune aluatul cu o lingura in cupele tavilor in formele de hartie deja pregatite.

Se baga la cuptor la foc mediu 20-25 min. Se incearca daca s-au copt intepandu-le cu o scobitoare care trebuie sa iasa din aluat aproape curata.

Dupa ce se scoate tava de la cuptor se lasa sa se racesca 10 min dupa care se scot muffins si se pun pe un gratar. Hartia se scoate doar dupa ce s-au racit complet (eventual a doua zi). De regula eu le pastrez in hartiute pana cand le servesc (mai ales daca hartiutele sunt asa de aratoase ca cele folosite pentru aceasta prezentare). Inainte de a fi servite se orneaza cu zahar pudra vanilat.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise