Meniu de Craciun - specific bavarez

Timp pregatire
210 minute
Complexitate
redusa
Meniu de Craciun - specific bavarez

Ingrediente

  • pentru gasca:
  • o gasca (4-4,5 kg)
  • 2 portocale bio
  • 3 cepe
  • 2 foi de dafin verzi
  • pelin
  • ata de legat
  • Pt sos:
  • aripi, gat, organe de la gasca
  • 1 morcov
  • 1 patrunjel
  • o bucata de telina
  • o bucate de praz
  • ulei
  • 1 lingura de pasta de rosii
  • 8-10 boabe de ienupar
  • 2 foi de dafin verde
  • 300 ml vin rosu sec
  • 750 ml zeama de pui
  • 1-2 linguri de faina
  • piper
  • pt varza:
  • 800 gr varza acra
  • 3 cepe
  • 1 mar
  • ulei
  • 20-40 gr grasime proaspata de la gasca
  • 1-2 lingurite de chimion
  • 1-2 linguri de sirop de artar ( sau miere)
  • 250 ml de zeama de gutui ( se poate si zema de mere dulci)
  • 100 ml zeama de pui
  • sare
  • piper
  • pt cartofi:
  • 1 kg de cartofi
  • sare
  • 2-3 linguri de unt
  • 2 legaturi de patrunjel vrede
  • 150 ml de lapte
  • piper
  • nucsoara

Mod de preparare

Gasca:

Se ia de la gasca aripile, gatul, grasimea si organele (pt sos). Se spala gasca cu apa rece, se usuca cu servete de bucatarie.

Se taie portocalele si ceapa in bucati se amesteca cu dafinul si pelinul, se umple gasca cu amestecul, se lega usor in cruci pulpele de gasca cu ata, se sareaza gasca pe din afara. Intr-o tava adanca se pun 150 ml de apa; se pune gasca cu pieptul in jos.

Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pe nivelul cel mai de jos timp de 30 min, dupa care se intoarce gasca in tava si se lasa la cuptor 2,5 ore, dupa o ora si apoi la fiecare 30 min se stropeste gasca cu zeama din tava, cu 10 min inainte de terminare se ridica temperatura la 220 de grade.

Cand e gata se transeaza.

Sosul:

Se taie in bucati mari legumele. Se taie in bucati aripile, gatul si organele.

Legumele si organele se pun la calit 15 min la foc mediu, se adauga pasta de rosii si se mai caleste 1 min, se condimenteaza cu boabele de ienupar si foile de dafin, se toarna vinul si se fierbe pana se scade, apoi se adauga zeama de pui se mai fierbe 10 min apoi se trece sosul print-o sita, se lasa putin apoi se degreseaza, se reincalzeste din nou si se fierbe cu 1-2 lunguri de faina sparte in apa rece.

Varza:

Se stoarce varza de apa, se taie ceapa fidelute; marul se curata de seminte si se taie in cuburi mici; se incinge uleiul intr-o oala in care se caleste ceapa apoi se adauga bucatile de mere si se mai caleste putin, se toaca grasimea luata de la gasca se adauga peste ceapa si mere se mai caleste pana s-a topit grasimea; se condimenteaza cu chimion si siropul de artar (sau miere), se lasa la caramelizat 2-3 min la foc mediu, se adauga zeama de gutui ( sau zeama de mere dulci ) si se da in fiert; se fierbe la foc mic 15-20 min apoi se drege cu sare si piper dupa gust.

Cartofii:

Se curata cartofii si se fierb 20-25 min in apa cu sare, se pune laptele si frunzele de patrunjel intr-un recipient si se amesteca cu un blender; untul se topeste intr-o oala si se lasa pana devine galbui.

Se adauga cartofii la unt si jumatate din laptele cu patrunjel, se sparge cu furculita, se mai adauga cate putin din laptele cu patrunjel pana la consistenta dorita apoi se drege cu sare, piper si nucsoara.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza dulce

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce
Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Incearca cea mai simpla si delicioasa reteta de pesto de leurda, explicata pas cu pas! Preparat in doar cateva minute, acest...

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas
Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Incearca reteta traditionala de drob de miel, perfecta pentru masa de Paste! Preparat cu organe fragede, verdeata proaspata...

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise