Melcisori cu nuca si ghimbir sau stafide

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
ridicata
Melcisori cu nuca si ghimbir sau stafide

Ingrediente

  • 0.5kg faina
  • 20 gr drojdie
  • 3 linguri zahar
  • putina sare
  • coaja razuita de la o lamaie sau portocala
  • 1 lingurita apa de trandafir sau esenta vanilie, rom etc
  • 300 ml lapte sau apa ( e mai bun cu lapte)
  • Pt umplut:
  • 100 gr unt sau untura
  • 100 gr zahar
  • 150 gr nuca
  • 100 gr stafide +10 ml esenta rom
  • 100 gr ghimbir confiat
  • Extra:
  • 1ou
  • 1 lingura apa

Mod de preparare

Intr-un castron mic punem drojdia, o lingura de zahar, o lingura de faina si o dizolvam intr-un pic de lapte caldut. Acoperim cu un prosopel curat si lasam la loc caldut pentru 10-15 minute.

In acest timp cernem faina si o punem intr-un castron mai mare unde vom putea sa framantam. Adaugam restul de zahar, apa de trandafir sau ce esente doriti, coaja razuita de lamaie/portocala si praful de sare. Amestecam cu mana de cateva ori dupa care in mijlocul fainii facem o mica adancitura. Turnam aici drojdia care s-a odihnit si restul de lapte si incepem sa amestecam pana obtinem un aluat moale dar care se desprinde de maini. Atentie la cantitatea de lichid , s-ar putea sa fie prea putin sau prea mult in functie de tipul fainii si de umiditatea ei.Eu am folosit faina 000 de la Dobrogea. Daca e prea moale mai adaugati putina faina, iar daca e prea uscat mai puneti putin lapte .

Framantam bine si apoi lasam la dospit pentru 30 minute la loc caldut ferit de curenti de aer si acoperit.

Pana cand dospeste aluatul pregatim umplutura.

Untul moale sau untura il frecam cu zaharul, nuca o macinam , stafidele le punem la inmuiat in rom iar ghimbirul confiat il taiem feliute subtiri.

Le punem pe toate separat.

Cand aluatul si-a dublat volumul initial, infainam masa de lucru si taiem aluatul in doua partie egale. Cu sucitorul intindem prima parte de aluat intr-o foaie destul de subtire (cam 0.3 mm), o ungem cu untura/unt frecat cu zahar presaram deasupra jumate din cantitatea de nuca si punem deasupra stafidele sau ghimbirul taiat . Rulam aluatut , iar cu un cutit bine ascutit taiem din rulada bucati groase cam de 1 cm . Asezam bucatile in tava ca si cum ar fi niste melci .

Procedam la fel si cu restul de aluat si umplem tava mare de aragaz cu melcisori.

Batem un ou cu un pic de apa rece si cu o pensula ungem melciosorii.

Incalzim cuptorul la 180 grade si dam tava la cuptor pana cand se rumenesc frumos .

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Turta dulce

Turta dulce

Turta dulce
Carnati de casa cu boia si usturoi. Reteta traditionala de carnati de porc facuti in casa

Carnati de casa cu boia si usturoi. Reteta traditionala de carnati de porc facuti in casa

Descopera reteta traditionala de carnati de casa cu boia si usturoi, un preparat autentic din carne de porc. Afla pas cu pas...

Carnati de casa cu boia si usturoi. Reteta traditionala de carnati de porc facuti in casa
Faguri cu crema de ciocolata reteta pas cu pas

Faguri cu crema de ciocolata reteta pas cu pas

Descopera cum sa prepari faguri cu crema de ciocolata, pas cu pas. Aceasta rețeta simpla si detaliata te va ghida prin...

Faguri cu crema de ciocolata reteta pas cu pas
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise