Se incepe cu “ jameedul”; cu o seara inainte se sparg bulgarii de iaurt si se lasa la inmuiat cu apa calduta pana a doua zi dimineata.
Carnea de miel se spala si se puna la fiert cu o ceapa,o lingurita de sare si 2 lingurite de condiment pentru mansaf.Se fierbe in cratita de fiert subpresiune cca o ora.
Intre timp se mixeaza intr-un robot de bucatarie jameedul si se strecoara, apoi se pune la fiert cu 1 lingurita de curcuma cca ½ de ora; se adauga carnea de miel cu apa in care a fiert si se mai lasa sa fiarba 15 minute.
Intr-o tigaie antiaderenta se prajesc semintele de migdale si de pin; se scot intr-un bol.
Orezul se opareste si se spala bine , apoi se adauga in uleiul in care am prajit semintele de migdale si pin
Se lasa la foc mic cca 5 minute , apoi se adauga cele 4 cani de apa , 2 lingurite de sare si 2 lingurite de curcuma; cand incepe sa fiarba se reduce focul la minim, se acopera si se fierbe 25 de minute.
Pe o tava punem painea “shrak”; se toarna o cana din supa de iaurt, apoi se pune orezul fiert.
Deasupra orezului se aseaza carnea de miel; se presara cu semintele de migdale si pin prajite si frunza de patrunjel verde tocata.
Pofta buna!
“Mansaf “ este mancarea nationala a Iordaniei si consta din carne de miel fiarta in supa de “jammed”.
Carnea se serveste pe o tava acoperita cu paine foarte subtire –“ markook” sau “shrak”- pe care se pune orezul; se presara cu seminte prajite de migdale si pin ( “snobar”) si frunza de patrunjel.
De obicei se prepara cu carne de miel proaspat sacrificat si capul mielului se aseaza in mijlocul tavii.
Traditional se mananca in stil beduin: pe o tava colectiva si oaspetii stau in picioare cu mana stanga la spate; se toarna supa de iaurt pe tava astfel pregatita si se mananca folosind mana dreapta: se formeaza mici bile de orez cu carne, de marimea unei imbucaturi.
Se prepara la evenimente deosebite: nunti, nasteri,zile de sarbatoare musulmane,oaspeti importanti,
“Jameed “este iaurt uscat preparat din lapte de capra.
Iaurtul de capra se pune intr-un tifon sa se ingroase; se adauga sare zilnic pentru a intarii iaurtul si mai mult.Dupa cateva zile , cand iaurtul a devenit suficient de gros se scoate din tifon si se formeaza bulgari rotunzi , care se lasa la uscat cateva zile.Iaurtul uscat la soare isi schimba culoarea in galben, cel uscat la umbra ramane de culoare alba.
Jameed este popular in Iordania , deoarece este folsit in prepararea mancarii nationale :”mansaf”.
Cel mai bun jameed este cel preparat in regiunea Karak.
Painea “ shrak” este o paine plata , preparata doar cu faina , apa si sare ( fara drojdie).
Se coace in mod caracteristic pe un cuptor convex, numit “ saj”.
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de postPrajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nucaReteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii