Mai intai alegem vinetele, care trebuie sa fie nu prea mari, ci doar intre 5 si 7 cm lungime.
Mai intai alegem vinetele, care trebuie sa fie nu prea mari, ci doar intre 5 si 7 cm lungime. Chiar daca nu sunt culese in ziua cand facem muraturile, nu-i nici o problema, deoarece oricum le vom fierbe, iar daca sunt culese inainte cu 2 zile e mult mai bine, deoarece majoritatea gospodinelor le lasa 2 zile dupa culegere, in felul acesta se usureaza procesul de fierbere. Dupa ce vom spala vinetele le vom lasa sa se scurga de apa. Intr-o cratita mare vom pune apa la fiert, iar cand apa este calda vom adauga vinetele. Se lasa la foc mediu aproximativ 25 de minute si le vom acoperi cu un capac peste care vom pune o greutate ca sa fim siguri ca toate sunt scufundate si acoperite de apa. Indepartam capacul iar atunci cand ele se vor ridica deasupra vor fi gata de fiert si le vom putea scoate. Deci dupa 25 de minute vom da oala deoparte si vom scoate o vanata, o vom pune in apa rece pentru a verifica daca este fiarta suficient. Cum vom sti daca sunt suficient de fierte? Indepartam codita si rozeta vinetei; daca se indeparteaza usor inseamna ca este suficient fiarta.
De retinut: daca ele au fiert prea mult si se vor inmuia, se vor mura foarte repede si nu vor rezista o perioada mai lunga. De aceea nu trebuie lasate sa se inmoaie prea mult. Se scot vinetele intr-un vas cu apa rece si se clatesc de mai multe ori cu apa rece pana la racire. In acest mod miezul lor va ramane alb. Vom indeparta toate coditele si rozetele apoi le vom aseza pe o tava si le vom lasa sa se raceasca complet. Dupa racire se vor cresta pe mijoc, dar facem o taietura mica (e bine sa urmariti si pozele postate) si in aceasta crestatura vom introduce o lingurita de sare si le vom aseza intr-o strecuratoare, dar cu taietura pe o parte ca sa se poata scurge tot lichidul din ele. Procedam astfel pana vom termina toate vinetele. Peste fiecare rand vom presara putina sare, ca sa nu se strice. Cantitatea de sare nu trebuie sa fie nici prea mare, pentru ca vor ramane prea sarate dupa murat. Se vor acoperi cu o farfurie intisa peste care vom pune o greutate ca sa se scurga tot lichidul din ele. Se vor lasa la scurs timp de o zi sau doua, pana cand nu mai exista lichid. Dupa ce am terminat cu vinetele ne vom ocupa de umplutura.
Ardeiul dulce si cel iute se vor spala bine, se vor usca cu prosoape de hartie, levom scoate coditele si semintele si le vom da prin masina de tocat carne, dar vom folosi sita mare nu cea mica. Prin macinare ardeii vor lasa foarte multa zeama, o vom elimina si ii vom amesteca cu usturoiul tocat, nuca faramitata in bucati nu prea mici si cu sarea. Umplutura se va pregati cu putin timp inainte de a umple vinetele. Inainte de a incepe umplerea lor le verificam: daca sunt bine uscate inseamna ca nu mai contin lichid.Vom incepe umplerea vinetelor. Deschidem taietura si vom pune 2-3 lingurite de umplutura de-a lungul vinetei, sa o cuprinda in totalitate pana este bine umpluta. Dupa umplere o vom sterge cu un prosopel curat si o vom aseza intr-un vas. Procedam identic pana vom termina toate vinetele, apoi le vom aseza in borcane una peste alta, pe care le vom lasa cu gura in jos pana a doua zi ca sa se mai scurga eventualul surplus de lichid. A doua zi vom umple borcanele cu ulei de masline, se vor lasa cateva ore, apoi se va mai completa daca e nevoie cu ulei pana cand ultima vanata de la suprafata este acoperita in totalitate cu ulei. Acoperim cu o folie alimentara si se vor inchide borcanele, apoi le depozitam la un loc racoros. Daca vremea este calduroasa se pot servi dupa o saptamana, dar daca este mai rece procesul de murare dureaza mai mult si se pot servi dupa abia 2 saptamani. Aceste muraturi sunt foarte gustoase, le vom gasi in toate restaurantele din Orientul mijlociu;
Ele se pot servi la orice masa, mic dejun, pranz sau cina, fiind considerate si ca un apeitiv delicios, nu doar ca si o muratura. Intr-adevar necesita putin mai multa munca si migala, dar eu zic ca merita toata oboseala..!
Va doresc spor si Pofta buna!
Specific : Iordania
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de postPrajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nucaReteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii