Maamoul mad bil-kashta - prajitura libaneza cu foi si crema nestle

Maamoul mad bil-kashta - este o prajitura populara, cu specific libanez.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Maamoul mad bil-kashta - prajitura libaneza cu foi si crema nestle

Ingrediente

  • Foi:
  • 150 g gris macinat fin
  • 250 g faina
  • 1 lingurita mahlab
  • 1 lingurita guma arabica macinata(mastic gum)
  • apa de flori de portocale
  • 1/4 lingurita drojdie uscata
  • 1/2 pahar zahar pudra
  • 200 g grasime pura (unt sau grasime vegetala)
  • Umplutura
  • 2 cutii crema nestle (170 g x2)
  • 500 ml lapte
  • 3-4 linguri apa flori de portocale
  • 3 linguri amidon alimentar
  • Sirop
  • 1+1/2 pahar zahar
  • 1/2 pahar apa
  • 1 lingura apa flori
  • 1 lingura zeama lamaie

Mod de preparare

Maamoul mad bil-kashta - este o prajitura populara, cu specific libanez, dar o gasim in majoritatea tarilor arabe, fiind preferata atat de cei mari, dar si de cei mici pentru gustul ei aromat de la apa de flori de portocala. O gasim in toate restaurantele si in majoritatea localurilor care vand dulciuri. Este usor de preparat si nu cere prea mult efort. Mai intai ne ocupam de aluat care trebuie lasat sa se odihneasca minim 30 de minute si de sirop care trebuie sa fie rece bine atunci cand il turnam peste prajitura fierbinte.

Untul si zaharul le punem intr-un vas si le amestecam bine.

Drojdia o vom pune pentru cateva minute la inmuiat in apa de flori. Eu am folosit mixerul si vasul de la Kitchen Aid si am mixat pana cand s-a topit tot zaharul si am obtinut o compozitie omogena, dupa care am inceput framantarea, adaugand drojdia si putin cate putin din apa de flori pana am obtinut un aluat nu prea tare si usor de modelat. Il acoperim cu o folie alimentara si il lasam sa se odihneasca, la temperatura camerei.

Intre timp, ne vom ocupa de crema, adica de kashta. Intr-o tigaie de stainless steel sau teflon, se pune laptele la foc mic, care a fost in prealabil amestecat cu amidonul si apa de flori. Se amesteca in continuu, pana se ingroasa, apoi stingem focul. Adaugam cele 2 cutii de crema nestle si lasam sa se raceasca. Pregatim tava unde vom coace prajitura si pe care o vom captusi cu hartie de copt. Dimensiunile tavii mele a fost de 36 x 28 cm. Cu cat tava va fi mai mare, cu atat foile vor iesi mai subtiri. Eu am folosit tava cu o dimensiune medie, ca foile sa nu fie nici prea groase, dar nici prea subtiri. Ne vom ocupa de foi intre timp. Aluatul se imparte in doua bucati egale si din fiecare bucata se intinde cate o foaie de prajitura, folosind doua folii de nailon, eventual hartie de copt. Aluatul se intinde uniform intre cele doua folii, dupa care foaia obtinuta, se va aseza in tava, tot cu ajutorul foliei si se va intepa din loc in loc cu furculita, apoi se va da la cuptorul incins, la temperatura de 170 grade C, aprox. 10 minute, pana cand marginile aluatului devin usor aurii.

Intre timp, se intinde a doua bucata de aluat. Dupa ce s-a copt putin prima foaie, turnam peste ea kashta si o intindem uniform pe toata suprafata foii. Peste crema se asaza si a doua foaie de aluat, acoperind bine crema si se introduce din nou tava in cuptor, care este deja cald, la temperatura de 180 grade C, timp de 25-30 minute.

La sfarsit, o vom rumeni putin, pana capata o culoare usor aurie (urmariti si pozele ca desigur va vor fi de folos). Dupa ce s-a scos din cuptor, vom turna siropul rece pe intreaga suprafata, apoi o vom lasa sa se raceasca cateva ore, dupa care se taie in formele dorite si se orneaza cu fistic macinat. Eu nu am ornat-o pentru ca arata frumos dupa ce am taiat-o. De retinut, nu se taie decat daca este complet racita, deoarece stratul de crema este destul de dens. A iesit o prajitura foarte gustoasa si aromata de la toate ingredientele folosite, cu un exterior putin crocant si cu o umputura cremoasa, cu o aroma minunata de la apa de flori de portocale si cu o textura densa. Incercati aceasta prajitura, care nu va va lua mult timp la preparare si nu cred ca o sa puteti rezista si sa asteptati sa se raceasca..!

Va doresc: Pofta buna!

Specific: Liban, Iordania, Siria, Palestina

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza dulce

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce
Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Incearca cea mai simpla si delicioasa reteta de pesto de leurda, explicata pas cu pas! Preparat in doar cateva minute, acest...

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas
Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Incearca reteta traditionala de drob de miel, perfecta pentru masa de Paste! Preparat cu organe fragede, verdeata proaspata...

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise