Lasagna traditionala cu ciuperci

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata
Lasagna traditionala cu ciuperci

Ingrediente

  • Ingrediente sos ragu alla bolognese (12 portii):
  • 500g carne tocata de porc slaba
  • 500g carne tocata de vitel
  • 400g carne tocata de pui
  • 300g morcovi
  • 200g telina
  • 2 cepe
  • 200ml vin alb
  • Cateva frunze de telina
  • Rozmarin
  • Busuioc
  • Cimbru
  • Oregano
  • 2-3 foi de dafin
  • Piper negru proaspat macinat
  • Ulei de masline
  • 600g rosii taiate cubulete
  • 300g ciuperci
  • 1 dovlecel
  • 1 litru supa de legume
  • Ingrediente sos bechamel:
  • 300g unt
  • 100g faina cernuta
  • 1200ml lapte
  • Putina nucsoara
  • Piper negru
  • Sare
  • Ingrediente sos fals:
  • Ulei de masline
  • 1 ceapa
  • 2 catei usturoi
  • Bulion
  • 2-3 frunze busuioc
  • Sare
  • Un varf de cutit de zahar
  • Ingrediente finale:
  • 30 Foi de lasagna de la Barilla
  • 150g Mozzarella de la Santa Lucia
  • 150g Parmezan ras
  • Bulion

Mod de preparare

Sosul de carne:

Se toarna ulei din abundenta pe fundul unei tigai mari si apoi se pune ceapa tocata.

Dupa ce se inmoaie, adaugati morcovii, telina, ciupercile si dovlecelul taiate in cubulete foarte mici si caliti totul la foc moderat. Stingeti cu putin vin alb.

In timp ce zarzavaturile isi vad de treaba lor, intr-o alta tigaie caliti rapid carnea amestecata in putin ulei de masline. Stingeti apoi cu restul de vin ramas si adaugati treptat sarea, frunzele de dafin, rozmarinul si in fine, piperul.

Cand si tocatura de carne si cea de zarzavat sunt gata, adica suficient de bine patrunse, rasturnati totul in oala cu carne si amestecati. Adaugati rosiile si frunzele de telina tocate marunt dupa care inecati compozitia cu supa vegetala si puneti capacul. Lasati sa fiarba la foc mic si mai amestecati cu lingura din cand in cand.

Cam 1 ora jumatate este necesar sa clocoteasca amestecul pentru a incepe sa prinda consistenta si sa scada.

La sfarsit adaugati mirodenii ca cimbru, oregano, busuioc.

Sosul bechamel:

Topiti untul si apoi turnati faina, amestecand energic si continuu, ca sa nu se formeze cocoloase. Cand compozitia va capata o culoare blonda, adaugati treptat laptele rece si lasati totul la foc mic pana cand amestecul devine omogen. Amestecati continuu pana la fierbere. Dupa 10 minute de fiert, adaugati mirodeniile si sarea. Apoi luati recipientul de pe foc, dar nu incetai sa amestecati, ca sa evitati astfel formarea pojghitei la suprafata. Trebuie sa aiba o consistenta lichida, groasa ca o smantana.

Sosul fals:

Caliti ceapa tocata marunt si adaugati usturoiul taiat foarte fin.

Turnati bulionul, apoi puneti busuiocul, sarea si putin zahar care va estompa aciditatea rosiilor. Turnati si putina apa, cat sa acopere tot si amestecati bine. Lasati la foc mic pentru 40 de minute. Amestecati din cand in cand sa nu se arda si mai completati cu apa.

La final, incingeti cuptorul la 160-170 grade. Ungeti o tava cu unt. Adaugati sosul fals apoi foile de lasagna fierte in prealabil pentru 1 minut intr-o oala mare cu sare si ulei de masline, intre folie de aluminiu pentru a nu se rupe si lipi.

Adaugati sosul de carne, apoi sosul bechamel si presarati din plin parmezan.

Peste toate acestea puneti un alt strat de foi de lasagna si repetati procedura de 3-4 ori (trebuie sa fie cel putin 4 straturi de lasagna).

Pentru finalul compozitiei se pune bulion, sos bechamel, mozzarella si parmezan.

Lasati la cuptor 30 de minute, apoi inca 30 la temperatura camerei.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza dulce

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce
Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Incearca cea mai simpla si delicioasa reteta de pesto de leurda, explicata pas cu pas! Preparat in doar cateva minute, acest...

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas
Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Incearca reteta traditionala de drob de miel, perfecta pentru masa de Paste! Preparat cu organe fragede, verdeata proaspata...

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise