Kulajul este un desert foarte gustos si aromat.
Kulajul este un desert foarte gustos si aromat, el fiind de origine din Palestina, mai exact din orasul Nablus. Foile pentru kulaj sunt foi speciale, rotunte, mari si subtiri, care au in compozitie gris, faina, apa, ulei de masline si putina sare. Uneori pregatesc aceste foi, alteori cumpar si din comert, foi subtiri de patiserie, care sunt gustoase, dar cele speciale pentru kulaj au o aroma deosebita.
Am facut 2 umpluturi, care sunt simple, una cu branza nesarata de oi, amestecata cu zahar, vanilie si putine stafide, iar a doua umplutura este din nuca maruntita, la care am adaugat, zahar, scortisoara si nucsoara. Umplutura nu are nevoie de prea mult zahar, pentru ca in final kulajul se va insiropa.
Siropul este simplu de pregatit, doar punem ingredientele la foc mic si amestecam continuu pana se topeste zaharul, iar la sfarsit vom adauga putina zeama de lamaie pentru a evita zaharisirea (cristalizarea) lui. Daca va place aroma de la apa de flori de portocale, puteti adauga putina, pentru ca ii da siropului un gust fin si deosebit de aromat. Pregatim tavile in care vom coace kulajul, pe care le ungem cu putina grasime, apoi aprindem si cuptorul la temperatura de 170 de grade. Ne ocupam de umpluturi acum. Amestecam branza, care a fost stoarsa bine de zar, cu cele 2 linguri de zahar si vanilie, iar la sfarsit, adaugam stafidele. Nuca dupa ce a fost putin prajita si maruntita, o amestecam cu celelate ingrediente si putem incepe umplerea foilor. Un pachet are 24 de foi, deci le vom imparti in 2, 12 foi le vom umple cu branza si celelalte 12 cu nuca.
Inainte de a incepe umplerea foilor, amestecam grasimea cu untul si le topim. Luam fiecare foaie in parte si le ungem cu combinatia de grasime cu unt, apoi punem la un capat al foii, pe intreaga latime a ei umplutura de branza, o rulam si o punem in tava. Procedam identic pana terminam toate foile. Dupa ce am terminat, le stropim putin cu grasimea care a mai ramas si le dam la cuptor timp de 20-25 de minute. Dupa un sfert de ora, le scoatem si le stropim din abundenta cu un pahar de lapte (cate un pahar de lapte la fiecare tava) si le punem iarasi in cuptor pentru inca 10 minute. Le vom rumeni, pana devin putin aurii. Urmariti si pozele facute pe etape, ca sigur va vor fi de ajutor. Dupa ce s-au rumenit, le scoatem si vom turna cat sunt fierbinti siropul care este deja rece.
Se servesc calde, sunt foarte bune, iar suprafata lor este putin crocanta in prima zi; dar se pot servi si a doua zi, pentru ca au o aroma deosebita si vor deveni fragede. Ce pot sa va spun este ca aceste rulouri minunate mi-au umplut casa de miresme placute de la vanilie, scortisoara si nucsoara, mai ales pe vremea asta racoroasa de toamna, cand geamurile nu le mai lasam deschise in larg. Sunt numai potrivite pentru un viitor weekend. Deci eu vi le recomand, pentru ca reprezinta un desert delicios!
Va doresc: Pofta buna.
Specific : Palestina- Nablus, Iordania
Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulceIncearca cea mai simpla si delicioasa reteta de pesto de leurda, explicata pas cu pas! Preparat in doar cateva minute, acest...
Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pasIncearca reteta traditionala de drob de miel, perfecta pentru masa de Paste! Preparat cu organe fragede, verdeata proaspata...
Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de PasteRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii