Kabsa este de o mancare care se pregateste cel mai mult in Arabia Saudita.
Si la acest fel de mancare o sa facem o mica introducere. Kabsa este de o mancare care se pregateste cel mai mult in Arabia Saudita, unde multi o socotesc ca fiind mancarea lor traditionala, dar o vom gasi si in restul tarilor din golf, unii spun ca ar fi originara din Yemen. Kabsa este o mancare bine condimentata si picanta, cu carne (de pui sau de miel) si orez, dar de data aceasta orezul este basmati. Toate condimentele folosite ii vor da un gust si o aroma deosebit de placuta mancarii noastre. La noi, in Iordania, pentru ca se se gateste foarte mult kabsa, condimentele le gasim in supermarket-uri sub numele de condimente pentru kabsa, nemacinate si macinate, ambele folosindu-le la prepararea kabsei. Ce condimente mixte se folosesc? (piperul negru, cuisoare,cardamomul, sofranul, scortisoara,lamaia neagra, foile de dafin, nucsoara, loomi, piper alb, anason, cardamom, coriandru, ardei iute uscat). Inafara de condimente, in orez se mai adauga si o jumatate din cantitatea de stafide, iar cele ramase se presara inainte de servire, care au fost prajite cu migdalele si semintele de pin. Sa incepem prepararea kabsei. Eu am facut o cantitate mai mare pentru 8-10 persoane.
Am gatit kabsa cu carne de pui si am facut un sos picant in loc de salata, care are un gust deosebit alaturi de orezul condimentat. Puii, dupa ce i-am taiat in 4 bucati pe fiecare, i-am spalat bine in mai multe ape. Intr-o oala incapatoare, am pus la calit o ceapa in putin ulei, iar dupa ce a devenit sticloasa, am pus carnea de pui si am lasat-o pana si-a schimbat culoarea. Am adaugat apa peste carne, condimente nemacinate, cele macinate si sare dupa gust, apoi cateva bucati de loomi, negre si bej. Loomi nu sunt altceva decat lamai uscate, care sunt foarte des folosite in tarile arabe. Ele se obtin prin fierberea si uscarea lamailor verzi si dau mancarii un gust astringent si pot fi puse in orez intregi sau macinate cu restul condimentelor.
In timp ce fierb puii, spalam orezul in mai multe ape, il lasam 30 minute la inmuiat si pregatim legumele pentru kabsa. Ceapa se curata si se toaca la mixer, apoi o calim in uleiul de masline, intr-o cratita mai incapatoare pana se inmoaie. Ardeiul iute si ardeiul gras se spala si se curata de seminte si la fel se toaca marunt la mixer si se adauga la ceapa. Dupa ce am curatat rosiile de coaja, se dau si ele la mixer si le adaugam la compozitia de legume, impreuna cu celelalte ingrediente,(condimente nemacinate, macinate, sare, pasta de rosii si vegeta)si se da la foc mic pana se gateste. Atentie! se va amesteca continuu, ca sa evitam a se prinde de fundul vasului. Dupa ce carnea de pui este fiarta, se va scoate intr-o tava, iar zeama o vom strecura si o pregatim pentru orez. Scurgem orezul de apa si il punem deasupra pe compozitia de legume, adaugam stafidele, cateva bucati de loomi inca o lingura de condimente macinate si zeama de la pui. Cantitatea de lichid pe care am adaugat-o nu trebuie sa depaseasca mai mult de 1,5 cm fata de compozitia de orez din oala. Se amesteca putin, se potriveste de sare, lasam sa dea cateva clocote, apoi se da la foc mic, iar sub oala se va pune o tablita metalica.
Eu de obicei folosec oale de teflon pentru prepararea orezului. Dupa ce am terminat cu kapsa, ne ocupam de sos si de toppingul pentru pui. Mai intai amestecam toate ingredientele pentru topping, dupa care ungem bucatile de pui bine pe ambele parti si le punem in tava apoi le dam la cuptor timp de 20 minute pentru a capata un aspect frumos si un gust aromat. Desigur folosim flacara de jos si cea de sus, pentru a-i rumeni putin fata puiilor.
In timp ce orezul si puii se prepara, ne ocupam de sosul pentru kabsa. Mai intai vom da la mixer ardeii iuti si grasi, curatati de seminte, usturoiul, apoi adaugam rosiile curatate de coaja. Le mixam bine pana am obtinut o pasta omogena, la care adaugam ketchup si pasta de rosii. Sosul nu se sareaza decat la servire, pentru ca va lasa prea multa apa.
Verificam orezul, daca este gatit, oprim focul. Dupa cele 20 de minute, se vor scoate si puii din cuptor. Astfel mancarea noastra este pregatita pentru servire, doar sa mai prajim migdalele, semintele de pin si stafidele. Pregatim o tava mare rotunda in care vom servi kabsa. Orezul il asezam in tava, apoi peste el vom pune bucatile de pui, ornam cu stafide, migdale si seminte de pin prajite, si in acest fel am obtinut o kabsa, minunata, delicioasa si foarte apetisanta. Daca doriti sa fie mai putin picanta, reduceti din ardeii iuti si din condimente. Dupa ce s-a terminat orezul, am pus in oala o farfurie mica metalica si un carbune apris, pe care l-am stropit cu putin ulei. Astfel a iesit mult fum, am acoperit oala, ca orezul sa capete si un gust usor de afumat. Gustul a fost deosebit de placut si apreciat de toti.
Va doresc
Pofta buna!
Specific: Tarile arabe(Arabia Saudita, Iordania, Yemen)
Descopera reteta traditionala de carnati de casa cu boia si usturoi, un preparat autentic din carne de porc. Afla pas cu pas...
Carnati de casa cu boia si usturoi. Reteta traditionala de carnati de porc facuti in casaDescopera cum sa prepari faguri cu crema de ciocolata, pas cu pas. Aceasta rețeta simpla si detaliata te va ghida prin...
Faguri cu crema de ciocolata reteta pas cu pasRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii