1. Lasati fasolea sa se inmoiae peste noapte in apa calduta. O sa isi dubleze volumul. Astfel fasolea va fierbe mai repede si bobul nu se va mai sparge cu-atata usurinta. Adaugati fasolea intr-o oala si acoperiti-o cu apa fierbinte. Ea trebuie lasata la foc mediu pana atinge punctul de fierbere. Apoi strecurati-o si repeta procesul de inca 2 ori. Exista diverse trucuri pentru a face fasolea sa fiarba mai repede, iar unul dintre ele este de a-i adauga bicarbonat. Puteti face asta insa nu abuzati foarte tare de el, pentru ca, desi inmoaie coaja, el va distruge si-o parte din vitamine. E bun cand pregatiti fasole batuta pentru ca o face mai cremoasa la strivire. E recomandat s-o lasati sa fiarba la foc mic. Daca o fierbeti la foc mai mare riscati ca boabele sa se loveasca de marginea interioara a oalei si sa se sparga.
2. Dupa ce ati pus fasolea in a treaia apa, adaugati ciolanul afumat. E bun unul dezosat, nu va mai da batai de cap cu scosul osului.
3. Adaugati si telina, 2 morcovi si un pastarnac. Puneti si cei doi cartofi curatati de coaja. Asta e secretul pentru a nu avea probleme cu stomacul. Urmeaza frunzele de dafin si cimbrul si lasati totul la fiert, la foc fic, cu un capac pus pana la jumatatea oalei. Cam la 15 - 20 de minute mai amestecam in fasole pana observam ca incepe sa se inmoaie. Atunci ne oprim pentru ca nu vrem sa o spargem.
4. Daca in timpul fierberii apa scade foare mult si trebuie sa completati, adaugati intotdeauna apa fierbinte, nu rece.
5. Pentru ca e iahnie si nu ciorba, fasolea trebuie sa fie o idee mai putin fiarta, pentru ca o terminati in sos, si va mai fierbe si-acolo.
6. Testati din cand in cand ciolanul sa vedeti daca e fiert. Cand furculita sau cutitul intra usor in el, acesta e gata. Il scoateti si-l lasati sa se raceasca. Daca fasolea inca n-a fiert, o mai lasati. Daca a fiert atunci o dati de pe foc si o lasati sa se raceasca la temperatura camerei, pentru ca bobul sa nu-si schimbe culoarea. Strecurati fasolea, dar nu arucati apa.
7. Taiati cepele, morcovii si ardeiul gras cubulete. Nu le amestecati insa, pentru ca au texturi diferite. Va trebui sa tocati si tarhonul si usturoiul.
8. Daca ciolanul s-a racit, taiati-l in cuburi.
9. Incingeti apoi ulei intr-o tigaie incapatoare si caliti morcovul. Cand da semne ca se rumeneste adaugati si ceapa si nu in ultimul rand ardeiul, usturoiul si tarhonul. Urmeaza ambele tipuri de boia, chimen si piper. Adaugati apoi apa din cea in care a fiert fasolea si lasati la fiert. Tocati mararul marunt si puneti peste. Urmeaza ciolanul si fasolea si mai completam cu putina apa. Adaugati sucul de rosii si mai lasati sa fiarba putin. Gustati sa vedeti daca mai trebuie sare si putin un pic de zahar zahar ca sa mai taiti din aciditatea rosiilor.
Pofta buna!
Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...
Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosieIncearca reteta noastra de fursecuri fragede umplute cu gem: un desert simplu si delicios, perfect pentru orice ocazie. Afla...
Fursecuri fragede umplute cu gem. Reteta simpla si delicioasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii