Harissa este un sos picant, care este un ingredient major in bucataria
nord-africana. Poate fi folosit ca un condiment in sine, respectiv sa fie servit
ca atare pe masă, într-un vas mic, ca si surplus de savoare pentru mâncăruri
tradiţionale. Totodata este un ingredient major în multe feluri principale,
precum supe, tocane, cus-cus sau fripturi. Acest sos picant este disponibil in
hipermarketuri sau magazine de specialitate, in forma sa originala, în cutii sau
tuburi, dar poate fi vrajit si in bucataria oricaruia dintre noi. Iata varianta
mea: Harissa a la Ady.
Spalam, curatam si feliem marunt ardeii, respectiv ceapa. Acoperim cu
sare si lasam 24 de ore la temperatura medie. Trecem apoi prin masina de tocat,
inclusiv frunzele de patrunjel. Asezonam cu mirodeniile, zaharul, otetul si
boabele de piper proaspat macinate. Punem la foc mic, amestecand continuu, pana
obtinem o pasta fluida si omogena. Adaugam mustarul (facultativ). Cald asezam in
borcane si pastram sub paturi cel putin 24 de ore (pana la racirea completa a
pastei).
Nota: reteta originala se face cu multa miere, frunze de coriandru si ardei
specifici Tunisiei, care sunt inexistenti pe piata romaneasca. Eu am adaptat-o,
adaugand si mustarul, pentru a conferi o anumita cremozitate si acceptanta
gustativa autohtona.
Sfat: folositi aceasta pasta cu moderatie, intrucat, dincolo de parfum si
exotism, este foarte iute! Dar indispensabila pentru savoarea unor mancaruri din
bucataria nord-africana, atat de generoasa si apetisanta.
Descopera reteta traditionala de carnati de casa cu boia si usturoi, un preparat autentic din carne de porc. Afla pas cu pas...
Carnati de casa cu boia si usturoi. Reteta traditionala de carnati de porc facuti in casaDescopera cum sa prepari faguri cu crema de ciocolata, pas cu pas. Aceasta rețeta simpla si detaliata te va ghida prin...
Faguri cu crema de ciocolata reteta pas cu pasRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii