Mai intai ne vom ocupa de prune, apoi de aluat.
Mai intai ne vom ocupa de prune, apoi de aluat. Amestecam zaharul brun cu o lingura de scortisoara.Prunele dupa ce au fost spalate si uscate, se despica putin, se scoate sâmburele, iar în locul acestuia se va pune o bucata din miezul de nuca si putin din amestecul de zahar brun cu scortisoara.Se pun la fiert in apa cu sare cartofii in coaja. Dupa ce au fiert se scurg de apa si se lasa sa se raceasca. Se decojesc cât sunt înca calzi si se rad pe razatoarea mica. Peste cartofii rasi se adauga cele 2 oua intregi, vanilia, sarea si cele 300 g din faina. Compozitia se framanta cu mâna, iar faina o vom adauga treptat . Aluatul pentru galuste cu prune este destul de moale si lipicios, de aceea modelarea lor se v-a face cu mâna umeda si mereu trecuta prin apa rece. Vom incepe formarea galustelor. Se iau bucati din compozitie, se aplatizeaza în palma, iar in mijloc vom pune câte o pruna. Se ridica marginile aluatului peste pruna si se strânge formând o biluta rotunda, dar sa fim atenti ca toata pruna sa fie bine acoperita de aluat. Dupa ce le modelam, le vom pune pe o tava peste care am presarat putina faina. Intr-o oala incapatoare se pun la fiert 5 litri de apa rece cu doua linguri de sare. Când apa începe sa clocoteasca se pun galustele pe rind una cate una. La inceput galustele vor cadea la fundul oalei si ar fi bine sa amestecam usor cu o paleta sa nu se lipeasca de oala. Incet, încet, galustele se vor ridica singure la suprafata. Este indicat sa nu puneti multe galustele in oala, ca sa nu se lipeasca intre ele, pe timpul fierberii. Durata de fierbe este intre, 10-15 minute, dar la foc mic, si fara sa acoperim oala cu capac. In timp ce galustele sunt la fiert ne vom ocupa de pesmet.
Pregatirea pesmetului rumen: Într-o tigaie se topeste untul, se adauga pesmetul si se amesteca bine cu o spatula. Se prajeste la foc mic acest pesmet pâna va absoarbe tot untul topit si îsi schimba culoarea, rumenindu-se usor. Spre final se adauga zaharul tos si se amesteca putin, apoi se ia tigaia de pe foc, pentru a evita caramelizarea lui. Dupa ce galustele sunt fierte se scot cu o spumiera, se scurg putin de apa si se adauga direct in tigaia cu pesmet, tavalindu-le bine prin el, pana sunt îmbracate uniform. Se scot pe un platou, apoi, inca fierbinti, se tavalesc si prin amestecul de zahar pudra, scortisoara si nuca macinata. Desigur ca nuca le v-a da o aroma si un gust deosebit de placut. Galustele cu prune si nuca se servesc fierbinti.
Va dorim: Pofta buna!
Specific: Romania
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de postPrajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nucaReteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii