autor:

tania

» » Dulciuri diverse

Gomboti cu prune si nuca (galuste cu prune si nuca)

Autor: tania (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 09 august 2020

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: tania (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 09 august 2020

Ingrediente
aluat, 600 g cartofi fierti in coaja, 300 g faina, 2 oua intregi, o lingurita de sare, vanilie, , Umplutura, 20 prune, miez de nuca, 1 lingura scortisoara, 2 linguri zahar brun, , Ingrediente pentru pesmetul rumen:, 250 g pesmet, 100 g unt, 100 g zahar tos, , 100 g zahar pudra amestecat cu100 g nuca macinata marunt si 2, , linguri scortisoara

Dificultate: Medie Timp: 1h 20 min

1 vot

Mod de preparare

Mai intai ne vom ocupa de prune, apoi de aluat. Amestecam zaharul brun cu o lingura de scortisoara.Prunele dupa ce au fost spalate si uscate, se despica putin, se scoate sâmburele, iar în locul acestuia se va pune o bucata din miezul de nuca si putin din amestecul de zahar brun cu scortisoara.Se pun la fiert in apa cu sare cartofii in coaja. Dupa ce au fiert se scurg de apa si se lasa sa se raceasca. Se decojesc cât sunt înca calzi si se rad pe razatoarea mica. Peste cartofii rasi se adauga cele 2 oua intregi, vanilia, sarea si cele 300 g din faina. Compozitia se framanta cu mâna, iar faina o vom adauga treptat . Aluatul pentru galuste cu prune este destul de moale si lipicios, de aceea modelarea lor se v-a face cu mâna umeda si mereu trecuta prin apa rece. Vom incepe formarea galustelor. Se iau bucati din compozitie, se aplatizeaza în palma, iar in mijloc vom pune câte o pruna. Se ridica marginile aluatului peste pruna si se strânge formând o biluta rotunda, dar sa fim atenti ca toata pruna sa fie bine acoperita de aluat. Dupa ce le modelam, le vom pune pe o tava peste care am presarat putina faina. Intr-o oala incapatoare se pun la fiert 5 litri de apa rece cu doua linguri de sare. Când apa începe sa clocoteasca se pun galustele pe rind una cate una. La inceput galustele vor cadea la fundul oalei si ar fi bine sa amestecam usor cu o paleta sa nu se lipeasca de oala. Incet, încet, galustele se vor ridica singure la suprafata. Este indicat sa nu puneti multe galustele in oala, ca sa nu se lipeasca intre ele, pe timpul fierberii. Durata de fierbe este intre, 10-15 minute, dar la foc mic, si fara sa acoperim oala cu capac. In timp ce galustele sunt la fiert ne vom ocupa de pesmet.

Pregatirea pesmetului rumen: Într-o tigaie se topeste untul, se adauga pesmetul si se amesteca bine cu o spatula. Se prajeste la foc mic acest pesmet pâna va absoarbe tot untul topit si îsi schimba culoarea, rumenindu-se usor. Spre final se adauga zaharul tos si se amesteca putin, apoi se ia tigaia de pe foc, pentru a evita caramelizarea lui. Dupa ce galustele sunt fierte se scot cu o spumiera, se scurg putin de apa si se adauga direct in tigaia cu pesmet, tavalindu-le bine prin el, pana sunt îmbracate uniform. Se scot pe un platou, apoi, inca fierbinti, se tavalesc si prin amestecul de zahar pudra, scortisoara si nuca macinata. Desigur ca nuca le v-a da o aroma si un gust deosebit de placut. Galustele cu prune si nuca se servesc fierbinti.

Va dorim: Pofta buna!

Specific: Romania
Daca ti-a placut reteta noastra "Gomboti cu prune si nuca (galuste cu prune si nuca)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Prajitura turnata cu mere

Prajitura turnata cu mere

Merele curatate se dau prin razatoarea mare. Se amesteca ingredientele uscate faina, grisul, praful

2 voturi    0 comentarii
50 min
Dulciuri diverse
Cornulete cu brinza

Cornulete cu brinza

Intr-un bol se amesteca brinza cu margarina moale se adauga oul praful de copt si faina si se framinta

15 voturi    2 comentarii
1h
Dulciuri diverse

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii

Dificultate

Medie

Timp

1h 20 min

1 vot

Ingrediente

  • aluat
  • 600 g cartofi fierti in coaja
  • 300 g faina
  • 2 oua intregi
  • o lingurita de sare
  • vanilie
  • Umplutura
  • 20 prune
  • miez de nuca
  • 1 lingura scortisoara
  • 2 linguri zahar brun
  • Ingrediente pentru pesmetul rumen:
  • 250 g pesmet
  • 100 g unt
  • 100 g zahar tos
  • 100 g zahar pudra amestecat cu100 g nuca macinata marunt si 2
  • linguri scortisoara

Raporteaza reteta

Retete
de tania
DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

MOD DE PREPARARE Se vor spala dovleceii, vinetele si ardeii si se vor lasa putin la scurs. Vom

2 voturi    0 comentarii
2h 40 min
Mancaruri cu carne
Chiftelute de dovlecei

Chiftelute de dovlecei

MOD DE PREPARARE RETETA Chiftelute de dovlecei: Se spala dovleceii, se curata de coaja si

6 voturi    2 comentarii
35 min
Aperitive
BAME CU CARNE DE VITA SI GARNITURA DE OREZ

BAME CU CARNE DE VITA SI GARNITURA DE OREZ

Mod de preparare BAME CU CARNE DE VITA Carnea de vita se spala si se portioneaza. Ceapa se curata,

1 vot    0 comentarii
2h 15 min
Mancaruri cu carne
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Dulceata de cirese amare cu menta Dulceata de cirese amare cu menta

Se scot samburii de la cirese, se masoara, la trei masuri de cirese, doua masuri de zahar, se adauga o lamaie taiata cubulete si un

2 voturi    0 comentarii
3h 30 min
Dulciuri diverse
Trandafiri din uscatele Trandafiri din uscatele

Untul se freaca cu faina intre palme sa se disperseze bine, fara sa ramana bucatele mici de unt. Apoi se adauga galbenusurile, smantana,

0 voturi    0 comentarii
1h 20 min
Aluaturi si Foietaje
Chec cu portocala si fulgi de cocos