Ingrediente
Pentru friptură am folosit:, • pulpe de cocoș fierte în oala sub presiune, • pulpă de porc, • ceapă și usturoi verde, • oregano, rozmarin, • boia dulce, • pastă de gogoșari, • pătrunjel verde, • 100 ml vin alb sec, , Pentru piureul de țelină:, • o jumătate de țelină, • 2 frunze de dafin, • 2 căței de usturoi, • 2 ramuri de rozmarin, , Pentru pachețele de cartofi cu șuncă:, • 6 cartofi mici, • 6 felii subțiri de șuncă
Dificultate: Medie | Timp: 3h 15 min
15 voturi
Mod de preparare
Când carnea de porc a fost aproape gata, am adăugat pulpele de cocoș și pasta de gogoșari și am pus vasul neacoperit la cuptor să se rumenească friptura.
La final am presărat pătrunjel și frunze de usturoi verde. Delicioasă!!
Piureul de țelină este o alternativă delicioasă la cel de cartofi. Se face foarte simplu: se pune la fiert țelina tăiată cubulețe cu foile de dafin, usturoiul și crenguțele de rozmarin (puteți folosi din cel uscat).
Când țelina s-a înmuiat, se strecoară și se zdobește. Se adaugă puțin ulei de măsline, sare, piper și pătrunjel verde tocat.
Pachețelele de cartofi se prepară astfel: se fierb în coajă cartofii, se scurg și se decojesc, apoi se învelesc în felii de șuncă, care se fixează cu scobitori.
Se prăjesc în ulei, întorcându-le cu grijă pe toate părțile și se scot pe hârtie absorbantă.
Ceapa caramelizată completează gustul fripturii, fiind dulce și aromată. Eu am folosit o ceapă albă (de preferat e cea roșie, dar nu am avut în casă) pe care am tăiat-o rondele și le-am prăjit în ulei la foc mic timp de 3-4 minute până devine sticloasă, amestecând des să nu se ardă. Am turnat peste ea sos teriyaki (se poate folosi sos de soia și zahăr) și le-am mai lăsat pe foc încă 5 minute amestecând continuu până se caramelizează.
Cu mâna pe inimă vă spun că a meritat fiecare moment al preparării ei :)), amestecul de gusturi și texturi fiind deosebit!!
Marian (Chef de cuisine) , 02 mai 2011
e grozava reteta! felicitari!