Este o mancare de vinete, sos de rosii si iaurt, des intalnita in restaurantele din tarile arabe, mai ales in Liban, Iordania, Siria si Palestina, care poate fi servita calda sau rece; deci poate fi servita ca si un aperitiv.Se poate prepara cu vinete mari si cu vinete mici(de fapt de aici vine denumirea de makdus).De obicei cand se face cu vinete mici ele vor fi umplute cu carne tocata si ceapa si apoi prajite.Eu am ales varianta cu vinete mari, fiind mai usor si in acelasi timp le gasim in orice sezon din an. Ar trebui sa mai incercam si alte mancaruri cu vinete decat cele traditionale pe care le cunoastem. De aceea va dau o idee pentru post, numai ca va trebui sa inlocuiti iaurtul natural cu unul de soia.
Ce trebuie sa stim despre vinete? Ele sunt o sursa excelenta de fibre, vitaminele B1, B3 si B6, potasiu, cupru, magneziu, mangan, fosfor si acid folic.
Sucul vinetelor s-a dovedit eficient in reducerea colesterolului din sange, in relaxarea peretilor vaselor de sange si in imbunatatirea fluxului sanguin.
Vinetele sunt recomandate persoanelor cu diabet de tip 2 datorita continutului ridicat de fibre si de carbohidrati slab solubili.Deci nu e gresit daca consumam mai des vinete, tinand cont ca sunt o sursa bogata in vitamine.
Sa trecem acum la modul de preparare.
Vinetele le vom curata de coaja, le feliem, apoi le saram pe ambele parti si le lasam intr-un platou sa se scurga lichidul din ele, timp de 15-20 min.Trebuie retinut ca vinetele sarate reduc absorbtia de ulei in timpul gatitului.
Intre timp, vom deschide cele 3 lipii si le vom taia bucatele mici, apoi le vom praji in uleiul incins, dupa ce se vor rumeni le vom scoate pe hartie absorbanta.Dupa 20 de minute vom usca vinetele cu prosoape de hartie, apoi le prajim in uleiul incins pe ambele parti pana se rumenesc si le vom scoate pe hartie absorbanta.Pana se vor raci bine vinetele, vom prepara sosul.Intr-o cratita vom pune mai bine din jumatate din uleiul de masline in care vom praji 3 catei de usturoi taiati rondele, pana se vor rumeni apoi vom adauga pasta de rosii, sucul de rosii si apa.Lasam sa dea cateva clocote apoi vom adauga vegeta, sare si piper dupa gust si vom mai lasa sa fiarba la foc mic inca 5-7 min.Bucatile de paine prajita le vom aseza intr-un vas yena peste care vom turna sosul fiebinte si lasam 10 min pana cand painea absoarbe integral sosul. Ne ocupam acum de vinete.Vom taia vinetele cubulete mici si le vom aseza peste painea imbibata cu sos(urmariti si imaginile postate, sigur va vor fi de folos).Usturoiul ramas il vom pisa bine cu putina sare si il vom amesteca cu iaurtul apoi il vom intinde deasupra peste vinete intr-un strat uniform.In uleiul de masline ramas vom praji fulgii de migdale si seminte de pin si vom orna suprafata aperitivului, desigur cu tot cu ulei.Vom lasa la temperatura camerei timp de o ora, dupa care se poate servi. Este foarte gustos fie rece sau caldut, mie una imi place a doua zi mai mult, este un aperitiv apetisant si cu un gust deosebit; desigur ca fulgii de migdale si semintele de pin dau o aroma deosebita si placuta acestui aperitiv.
Aceste seminte sunt bogate in magneziu, vitamina E, vitamina k,..etc, ele fiind foarte importante pentru sanatatea corpului uman. La fel si migdalele, au proprietati importante pentru sanatate. Sunt bogate in vitamine, fibre, fosfor, omega6..etc, ele ne feresc de infectii, favorizeaza digestia si sunt tonice pentru creier. Deci avem un motiv in plus sa le folosim in dieta noastra.
Va doresc pofta buna...!
Specific:Iordania
Descopera reteta simpla de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Un deliciu ciocolatos, cu o textura moale in...
Reteta de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Deliciu ciocolatos si usor de preparatKaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...
Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosieRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii