Preparare
Fasolea se lasa la inmuiat in apa rece 3-4 ore.
Se spala si se pune la fiert; dupa ce da in 2-3 clocote se arunca apa si se mai repeta o data operatiunea.
Apoi se pun boabele de fasole la fiert intr-o oala de fiert sub presiune impreuna cu morcovul, tijele de telina taiete mai marunt , foaile de dafin si sare dupa gust.
Se fierb 60 de minute si se strecoara, pastrand putin din apa in care au fiert boabele de fasole;se inlatura foile de dafin.
Cu ajutorul unui mixer vertical se freaca fasolea , adaugand treptat cca 100 ml ulei de masline pana se obtine o pasta omogena.
Daca nu ni se pare sufficient de moale se mai adauga putina apa in care a fiert.
Se potriveste de sare si piper si se adauga usturoiul trecut prin presa de usturoi.
2 cepe se taie pestisori si se pun la calit intr-o tigaie cu ulei de masline; cand ceapa a devenit translucida se adauga pasta de rosii si ½ cana de apa; se lasa la fac mic pana a scazut apa.
2 cepe se taie marunt si se amesteca bine cu sumacul.
Se pune fasolea in vasul de servire si se decoreaza dupa gust cu ceapa cu rosii si ceapa cu sumac.
Pofta buna!
Fasolea frecata este mai putin popular in tarile arabe, unde prevaleaza mai mult nautul si bobul verde de gradina.
Mancarea de linte se serveste cu ceapa calita in ulei de masline ,dar si cu ceapa cruda asezonata cu sumac.
M-am gandut sa incerc aceasta combinatie si la fasolea batuta si a iesit foarte aromata si apetisanta.
Ingredientul sumac ("summaq")
Sumac este o planta care traieste in Orientul Mijlociu,Africa si America de Nord. Se prezinta sub forma de tufisuri sau copaci care variaza intre 1 si 10 m inaltime. Florile au culori variate:verzui,crem sau rosii. Fructele se prezinta sub forma de manunchiuri de boabe de culoare rosie inchisa caracteristica. Sumac inseamna "rosu". Este folosit in bucataria araba la salate si mancaruri de carne in scopul obtinerii unui gust acrisor.
Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...
Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosieIncearca reteta noastra de fursecuri fragede umplute cu gem: un desert simplu si delicios, perfect pentru orice ocazie. Afla...
Fursecuri fragede umplute cu gem. Reteta simpla si delicioasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii