autor:

Anca E. Voicu

» » , Dulciuri diverse, Prajituri

Ecleruri cu lamaie, ciocolata, cafea si dantela

Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 26 octombrie 2021

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 26 octombrie 2021

Ingrediente
Pentru ecleruri:, 150 ml apă,, 150 ml lapte,, 225 g unt,, 300 g făină pentru patiserie 550,, Un praf de sare,, 6 ouă M,, , Pentru creme:, 300 ml lapte,, Un praf de sare,, 3,5 ml îndulcitor,, ½ linguriță coajă de lămâie,, 40 g făină 000,, 50 g unt,, 50 ml frișcă lichidă,, 50 g cuvertură de ciocolată neagră,, 1 linguriță cafea solubilă,, , Decorațiuni:, 50 g cuvertură de ciocolată neagră,, 50 g cuvertură de ciocolată cu lapte,, Folie de transfer pentru ciocolată - dantelă,, , Decor:, 150 ml frișcă lichidă,, 125 g cremă mascarpone,, Sclipici verde comestibil

Dificultate: Ridicata Timp: 2h 50 min

0 voturi

Mod de preparare

Ultima modă când vorbim despre ecleruri vine cu accentul pe decor și detaliu, dar și la forma subțire, mai micuță și cu crema în interior ascunsă cumva la prima vedere, pentru a o dezvălui doar atunci când tai din el, spre deosebire de cele cu care ne-am obișnuit: mari, cu straturi înalte, vizibile.
Am pregătit în week-end ecleruri, unele umplute cu cremă de ciocolată și cafea, iar altele cu cremă de lămâie. Le-am decorat cu flori de frișcă și o foiță de ciocolată cu dantelă comestibilă.
Știu că nu au ieșit perfecte. Poate tu vezi micile imperfecțiuni, eu văd dragoste. Dragostea cu care gătesc pentru cei dragi, ca să le aduc bucurie și un zâmbet mare.

Decorațiunile de ciocolată cu dantelă:
Topești ciocolata pe baie de abur. Eu am folosit un bol cu ciocolată cu lapte, altul cu ciocolată neagră. Poți folosi numai neagră, dacă vrei. O lași la răcit la temperatura camerei, cât să fie caldă la deget, să nu frigă. O torni peste foaia de transfer (a mea a avut model de dantelă) tăiată la dimensiunile dorite și dai la frigider. Folia o scoți în momentul ornării. Este bine ca aceste decorațiuni să le faci cu o zi înainte, astfel încât decorațiunile să fie cât mai rezistente.

Eclerurile:
Pui la fiert, într-o crăticioară, apa cu untul și sarea. Când fierbe, adaugi făina toată odată, amestecând energic, până ai omogenizat, apoi dai de pe foc și lași la răcit.
Adaugi ouăle, pe rând, amestecând bine, cu mixerul.
Umpli un poș (cu sau fără dui, cum preferi) și formezi ecleruri, într-o tavă cu hârtie de copt.
Le uniformizezi cu puțină apă, să nu se ardă.
Dai la cuptorul preîncălzit, primele 10 minute, la foc iute. Le scoți, le înțepi cu o scobitoare (ca să nu rămână crude înăuntru) și dai înapoi la cuptor la foc mediu pentru încă 15-20 de minute sau până se rumenesc ușor.
Când sunt gata, le scoți pe o altă tavă sau un grătar de răcire și le lași la răcit.

Crema de lămâie și Crema de ciocolată cu cafea:
Pui într-o crăticioară: laptele, sarea, făina și îndulcitorul, fierbi pe foc mic, până se îngroașă, amestecând tot timpul, să nu se lipească.
Dai de pe foc, încoporezi untul și apoi împarți crema în două boluri: jumătate din cremă o amesteci cu coaja de lămâie, iar cealaltă jumătate cu ciocolata și cafeaua.
Lași cremele la răcit.
Bați cu mixerul toată frișca lichidă, însă ceva mai moale, apoi pui din ea 50 ml la creme, mai exact: 4 linguri (câte 2 în fiecare cremă), omogenizând.

Montare și decor:
Înțepi fiecare ecler pe lateral, cu o frigăruie, în două locuri și umpli cu cremă prin acele orificii.
În frișcă rămasă (150 ml) adaugi crema mascarpone și cu această cremă albă ornezi eclerurile (mie îmi place această combinație de frișcă și mascapone atât la gust, în plus e stabilă la ornat). Decorezi cu ciocolata cu dantelă și sclipici verde comestibil sau orice mai dorești. Mie mi-a rămas ciocolată, am topit-o din nou pe baie de abur și am trasat niște dungi peste unele ecleruri.

Poftă Bună!
Daca ti-a placut reteta noastra "Ecleruri cu lamaie, ciocolata, cafea si dantela" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Prajitura cu capsuni si bezea

Prajitura cu capsuni si bezea

Amestecam zaharul cu galbenusurile, adaugam untul,smantana si restul ingredientelor. Se obtine o

38 voturi    27 comentarii
1h
Prajituri
Prajitura mea de Halloween

Prajitura mea de Halloween

Incepem asa: pentru un blat folosim: 4 galbenusuri amestecate cu 4 linguri de zahar si 6 linguri

1 vot    1 comentariu
1h
Prajituri

  • 1 comentariu

  • Cristina , 04 noiembrie 2021

    Superbe!

Dificultate

Ridicata

Timp

2h 50 min

0 voturi

Ingrediente

  • Pentru ecleruri:
  • 150 ml apă,
  • 150 ml lapte,
  • 225 g unt,
  • 300 g făină pentru patiserie 550,
  • Un praf de sare,
  • 6 ouă M,
  • Pentru creme:
  • 300 ml lapte,
  • Un praf de sare,
  • 3,5 ml îndulcitor,
  • ½ linguriță coajă de lămâie,
  • 40 g făină 000,
  • 50 g unt,
  • 50 ml frișcă lichidă,
  • 50 g cuvertură de ciocolată neagră,
  • 1 linguriță cafea solubilă,
  • Decorațiuni:
  • 50 g cuvertură de ciocolată neagră,
  • 50 g cuvertură de ciocolată cu lapte,
  • Folie de transfer pentru ciocolată - dantelă,
  • Decor:
  • 150 ml frișcă lichidă,
  • 125 g cremă mascarpone,
  • Sclipici verde comestibil

Raporteaza reteta

Retete
de Anca E. Voicu
Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Blatul: Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga margarina, praful de copt stins in zeama

14 voturi    6 comentarii
35 min
Prajituri
Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Foile cu miere: Se freaca zaharul cu ouale, se adauga mierea, uleiul, bicarbonatul stins in zeama

5 voturi    5 comentarii
59 min
Prajituri
Ecleruri in forma de inimioara

Ecleruri in forma de inimioara

Eclerurile: Se pun la fiert apa cu uleiul si cu un praf de sare. Cand fierbe apa, dam de pe foc

3 voturi    3 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse

Cristina

Superbe!

Retete

din Prajituri

Prajitura cu cafea Prajitura cu cafea

Separăm albusurile de galbenusuri. Batem albusurile spuma cu praful de sare, după care adăugăm treptat zahărul până incorporam

0 voturi    0 comentarii
1h 20 min
Prajituri
Brownie cu cafea si migdale Brownie cu cafea si migdale

Mixeaza ouale intregi impreuna cu praful de sare si zaharul brut pana capata consistenta spumoasa. La final adauga esenta de migdale. Pune

0 voturi    0 comentarii
1h
Prajituri
Prajitura Bulinuta