Dulceata de cirese amare

Dulceata de cirese amare

Ingrediente

  • la fiecare kg de cirese amare fara samburi se pune 1 kg de zahar.
  • o lamaie taiata felii
  • zeama de la o alta lamaie

Mod de preparare

Foarte raspandita in zona extracarpatica, aceasta dulceata se face din fructele ciresului amar, adica nealtoit, crescut din samburele unei cirese dulci. In trecut se gasea in fiecare camara, dat fiind ca era la mare moda sa servesti musafirii cu un pahar de apa rece alaturi de o farfurioara cu 2-3 lingurite de dulceata. Astazi poate ca locul ei a fost luat de dulceturi diverse, din alte fructe, desi, dupa parerea mea, nu merita acest declin.

Ciresele se pun impreuna cu zaharul la fiert intr-un vas larg, pe foc moale. La inceput nu este nevoie sa amestecati in dulceata, este de-ajuns sa miscati tigaia intr-o parte si in alta de cateva ori, dar odata ce incepe sa scada vizibil si sa se formeze siropul, trebuie amestecata cu o lingura din lemn cu coada lunga. Cand siropul este legat - adica atunci cand o picatura pusa intr-un pahar cu apa rece, nu se desface in apa - puteti inchide focul si imediat adaugati sucul de la o lamaie si cateva felii de lamaie taiate jumatati, incorporandu-le in dulceata. Unele persoane aromatizeaza aceasta dulceata cu cateva frunze de muscata, insa eu recunosc ca nu am incercat sa fac asa. Dulceata se pune la borcane, se lasa descoperite pana cand se racesc si se formeaza o pojghita deasupra, apoi se capseaza si se duc la camara. Este una dintre dulceturile care rezista foarte bine si cativa ani fara sa se zahariseasca.

Pofta buna!

Alte retete gustoase gasiti pe blogul Caietul cu retete.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Se rupe conopida buchetele si se pune la fiert in apa cu sare timp de 5 minute.

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac
Ghiveci de legume

Ghiveci de legume

Ghiveci de legume
Negresa pufoasa de post

Negresa pufoasa de post

Reteta de negresa pufoasa de post. Negresa pufoasa de post reteta simpla si delicioasa. Reteta de negresa cu gem. Negresa de...

Negresa pufoasa de post
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise