Despre bucătăria spaniolă
Bucătăria, gastronomia evoluează şi ea odată cu societatea, dar s-a bazat pe resursele locale ale unei regiuni care depindeau mult de climă. Spania conţine două tipuri culinare majore. Localităţile din nord şi nord-vest au o dietă cu multă grăsime animală. Celalalt tip este precursor al dietei mediteraneene şi se intâlneşte în partea de sud a peninsulei.
Cei din Asturias au reţete cu multe produse din carne de porc, mălai, fasole. Nu aveau grâu şi foloseau mult mălaiul, unul mai fin, din care fac tortas. Se poate umple cu picadillo-carne măcinată cu boia şi usturoi- care se prăjeşte. Tipic este un aluat din mălai cu apă, sare, puţină făină albă care se face fie ca nişte turte subţiri, prăjite în grasime, fie se pune într-o cutie de metal un rând de aluat, apoi umplutura din slănină, sângerete, orice din porc, apoi un alt rând de aluat. Această mâncare numită vorona umplea cutia care se astupa si se cocea în jar, la foc mic sau în cuptor ore întregi. Denumirea e sugestivă:Vorona însărcinată, adică umplută.
În zona nordică băutura este şi acum sidra-un vin de mere tipic, pentru că nefiind soare, strugurii nu aveau timp să se coacă.
Gătesc simplu, nu fierb ore întregi la mâncare. Spaniolii obişnuiţi, mai ales din zona rurală, nu prea cunosc alte culturi culinare. Li se părea ciudat cum să mănânci ardei sau varză făra să le găteşti. Se dau în vânt dupa tot ce e „casera”, adică de casă pentru că ei nu fac acasă prăjituri. Dulciurile lor sunt influenţate de cultura arabă-sunt foarte dulci, au migdale şi nu mi se par prea variate.
Mesele sunt foarte importante, la amiază se face pauză de 1,5-2 ore şi oamenii merg acasă sau în baruri şi iau masa. La restaurante găseşti variante de meniu la un preţ de 8-10 euro care include felul I, felul II, desert, o băutură(vin, apă) şi cafea sau ceai. Nu e ţipenie prin magazinele mici. De asemenea, m-a surprins ce târziu iau cina, de pe la ora 20 se pot lungi şi pâna la miezul nopţii, mai ales la sfârşit de săptămână.
La micul dejun, numit desayuno, se bea cafea cu mult lapte si cu ceva dulce: croissant, madlene, checuri, tot felul de biscuiţi. Dacă doreşte cineva ceva sărat, varianta e pâine prăjită, ulei de măsline şi niste roşii zdrobite deasupra.
De sărbători se consumă fructe de mare şi peşte, de ex. de revelion langustine.
Nu folosec multe condimente: boia, dafin, piper, sare, usturoi, ulei de măsline, chiar la prăjituri. Vă spun reţeta de fabada asturiana, care este un fel de iahnie.
Preparare fabada
Se pune fasolea la înmuiat în apă rece cam 12 ore. A doua zi, se pun toate ingredientele întregi peste fasole, se adaugă apa rece să le acopere cu vreo 3 degete şi se pune la foc mare . Când clocoteste, se face focul mic, se ia spuma, se acoperă şi din când în cănd se taie fierberea cu puţină apa rece. Se serveşte în castroane de lut, cu lingura, luînd din toate componentele câte o bucată.
Ei nu consumă murături cu felul doi, salatele se servesc la felul I.
În Andaluzia, unde e cald, e tipic gazpacho, un fel de supă rece din roşii. Trebuie să ştiţi că există atâtea reţete, câte gosopdării. Unele conţin pâine, altele care pun roşiile fără coajă şi seminţe , altele adaugă mere sau castraveţi , iar altele mai modern se fac din lubeniţă sau cireşe.
Preparare gazpacho:
1. Spălă legumele şi le curăţă.
2. Puneţi în mixer roşiile tăiate în 4. Dacă doreşti, le decojeşti.
3. Adaugă ardeiul fără sâmburi, tăiat în 4.
4. Scoate mijlocul usturoiului care poate fi amar.
5. Curăţă şi taie ceapa în 4 şi pune-o şi pe ea în vas.
6. Curăţă castravetele, păstrează câteva felii necurăţate pentru ornat, restul taie-l bucăţi şi adaugă-l. Dacă nu-l vrei cu sâmburi, mixează separat şi dă prin sită.
7. Porneşte mixerul până ce toate legumele sunt reduse în piure.
8. Adaugă sarea, uleiul, 3 linguri de oţet. Mai dă un tur de mixer şi apoi gustă şi asezonează, adaugând sare sau oţet dacă mai doreşti. Dacă are consistenţa dorită, lasă-l aşa, dacă nu adaugă apă rece câte putin şi amestecă.. Adaugă jumătate de măr curăţat şi tăiat felii subţiri şi mixează iar. Pune la frigider şi serveşte rece în pahare.
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de postPrajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nucaReteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii