Curcan umplut, la cuptor cu lemne

Timp pregatire
255 minute
Complexitate
medie
Curcan umplut, la cuptor cu lemne

Ingrediente

  • 1 curcan (de 7 kg a fost al meu, de curte),
  • pentru marinata:
  • apa (vreo 3 litri)
  • vin alb (1,5 litri)
  • un pumn de sare grunjoasa,
  • vreo 4 frunze de dafin,
  • boabe de piper,
  • boabe de coriandru,
  • boabe de mustar,
  • 1 crenguta de cimbru,
  • tarhon uscat,
  • rozmarin uscat,
  • 50 ml ulei,
  • pentru umplutura:
  • 1 lamaie,
  • 200 gr orez,
  • 2 morcovi,
  • 4 cepe,
  • 1 capatana usturoi,
  • ficat, pipota, inima de la curcan,
  • 100 gr masline feliate,
  • 100 gr bureti,
  • 1 legatura patrunjel verde,
  • sare, piper.

Mod de preparare

Preparare:

Intr-un vas mare (in care sa incapa curcanul) am pregatit marinata din toate ingredientele de mai sus si am lasat curcanul acolo pentru 3 zile, intorcandu-l din cand in cand sa se marineze bine.

Am pregatit umplutura cam asa: am calit ceapa taiata marunt cu morcovul dat prin razatoare, iar cand a devenit sticloasa am adaugat maruntaiele de curcan (adica ficatul, pipota si inima). Dupa vreo 5 minute, am adaugat buretii, orezul si o cana de apa si am lasat la fiert cam 15-20 minute. Cand s-a racit am adaugat si maslinele si am condimentat dupa gust.

Am scos curcanul din marinata, l-am intepat din loc in loc si am bagat cate un catel de usturoi.

Am umplut apoi curcanul, i-am pus lamaia drept "dop", i-am legat picioarele cu sfoara (sa nu se desfaca) si l-am asezat in vasul (in care am pus si aproximativ jumatate din zeama in care a stat curcanelul la murat) pentru cuptor.La cuptorul cu lemne, focul a ars vreo 3 ore inainte de a baga curcanul, pentru a fi destul de fierbinte sa se prajeasca mastodontul.Am acoperit curcanul cu un strat dublu de hartie de copt si l-am bagat la cuptor.

Cam asa arata dupa vreo 3 ore....Dupa aproximativ 3 ore am scos hartia si am mai lasat curcanul la cuptor inca 1 ora jumatate , stropind din cand in cand cu zeama din vas. A

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise